Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 31 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Zijn mensen met tatoeages impulsiever dan mensen zonder?

Op mijn lichaam zijn op dit moment twee tatoeages te vinden, en over drie weken staat een afspraak voor een derde tattoo gepland. Maakt dat mij impulsiever dan mensen die iemand die geen tatoeages heeft? Nieuw onderzoek geeft daar het antwoord op.

Het straatbeeld is de afgelopen jaren flink veranderd. Waar het tientallen jaren geleden tattoos vooral voor boeven, criminelen en zeelieden waren, is de tattoo tegenwoordig niet meer weg te denken. Tattoos worden steeds zichtbaarder, groter en normaler.

Op Viking lezen we dat 35 procent van de werkende Nederlanders een tatoeage heeft. Kijken we naar de leeftijdscategorie 18-34, dan heeft maar liefst 50 procent zijn lichaam permanent versierd met inkt.

Bij de beslissing om wel of geen tattoo te nemen, kunnen verschillende redenen een rol spelen. Zo kunnen mensen ervoor kiezen om geen tattoo te nemen, omdat ze bang zijn voor de pijn. Ook wordt er vaak als reden gegeven om geen tattoo te nemen dat mensen ervoor vrezen dat het hun carrière in de weg gaan zitten, gezien er soms nog een negatief stigma op tatoeages op de werkvloer ligt.

Maar betekent dat ook dat mensen met tattoo impulsiever zijn dan mensen zonder, omdat ze niet denken aan de toekomst?

Het verband tussen tattoos en impulsiviteit

Nieuw onderzoek wijst uit dat mensen met tattoos, en dan met name tattoos die zichtbaar zijn, inderdaad impulsiever zijn dan mensen zonder zichtbare tattoos of überhaupt een tattoo.

Het experiment

Dit werd onder andere onderzocht door de 1000 deelnemers de volgende kwestie voor te leggen: zou jij liever vandaag één dollar ontvangen, of liever drie weten wachten om $1,10 te ontvangen?

Elke drie weken langer wachten, werd het bedrag per drie weken verhoogd totdat de deelnemer bereid was om het bedrag te innen.

Uit het onderzoek bleek dat de respondenten zonder tatoeages de dollar zouden opgeven voor een aanzienlijk lager bedrag in de toekomst (de $0,10 extra), dan de mensen met minstens één zichtbare tatoeage.

En de deelnemers die wel een tattoo hebben, maar die gemakkelijk verborgen kan worden onder kleding? Deze respondenten vielen tijdens het onderzoek in de zogeheten midden-mode.

Carpe diem klinkt misschien cliché, maar we kunnen een hoop van de lijfspreuk leren

De test

Ook kregen alle deelnemers vier vragen van een cognitieve reflectietest (CRT) voor de kiezen. Elke CRT-vraag heeft een intuïtief maar onjuist antwoord. Deze is ontworpen door Shane Frederick en heeft vooral de bedoeling om het onderbuikgevoel te testen.

Ook hier presteerden de niet-getatoeëerde mensen beter, wat wil zeggen dat ze minder impulsiviteit vertoonden. De mensen met zichtbare tatoeages eindigden als meest impulsief.

Maar er is een uitzondering op de regel

Wanneer de data van het onderzoek per gender bekeken worden, valt het op dat er een uitzondering op de regel is. Vrouwen met tattoos die gemakkelijk verborgen kunnen worden, scoorden precies hetzelfde als vrouwen zonder tatoeages. Waarom deze uitzondering alleen voor vrouwen geldt, is helaas niet bekend geworden.

Uit het onderzoek kunnen we dus inderdaad concluderen dat mensen met zichtbare tatoeages impulsiever zijn dan mensen zonder tatoeages. Maar is dat iets slechts, of maakt dat impulsieve mensen juist leuk en onvoorspelbaar? Dat is iets waar je beter zelf een mening over kunt vormen.

Mijn afspraak voor een derde tattoo blijft in elk geval staan.

https://www.bedrock.nl/dit-zijn-de-gezondheidsrisicos-van-een-tatoeage/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️