Het antwoord op: dromen we allemaal? + De meest voorkomende dromen en hun betekenis
Een koala rijdt voorbij in zijn gele cabrio en groet je. Jij zwaait rustig terug en vervolgens val je door een heel groot gat in de pannenkoek waar je op staat. Je schrikt wakker. Dat is vreemd. Daarna val je weer in slaap en ontwaak je de volgende ochtend door het geluid van de wekker. De koala is inmiddels slechts een vage herinnering en de rest van je droom weet je niet meer. Dromen we allemaal? En zo ja, waarom kun je sommige dromen wel herinneren en anderen helemaal niet?
Volgens de International Association for the Study of Dreams (ja, dat bestaat) dromen we allemaal. Alleen onthoudt de ene persoon zijn dromen, en de ander niet. Waarom dat zo is, is nog niet bekend.
Dromen we allemaal?
Maar er zijn ook andere onderzoeken gedaan naar mensen die beweren dat ze echt nooit dromen. Tijdens dit onderzoek werden de slapers meerdere keren per nacht wakker gemaakt. Elke keer vertelden ze weer hetzelfde; ze hadden niet gedroomd of wisten in ieder geval van niets.
Toch is de overheersende gedachte dat iedereen droomt, maar niet iedereen het zich herinnert. Hier is ook uitvoerig onderzoek naar gedaan en er schijnen een paar factoren te zijn die invloed hebben op het wel en niet herinneren van dromen. Onderzoek van The Journal of Neuroscience vond dat mensen die dromen onthouden, andere neurologische patronen in hun hersenen hadden, dan mensen die ze vergeten.
Ook lezen: Op deze manier onthoud je dromen (het is makkelijker dan je denkt)
Ook schijnt leeftijd een belangrijke rol te spelen; hoe jonger je bent, hoe beter je ze onthoudt. Dat heeft waarschijnlijk met het feit te maken dat jongere mensen dieper slapen. Ook schijnen volgens dit onderzoek vrouwen vaker dromen te onthouden dan mannen, omdat ze waarschijnlijk gevoeliger zijn voor hun eigen gedachtes en gevoelens.
Ben je creatief? Onderzoek van de Publication of the Creative Education Foundation vond dat creatieve mensen die vaker openstaan voor nieuwe ervaringen en een levendige fantasie hebben, hun dromen beter herinneren. Als je langer slaapt, schijn je ook vaker je dromen te onthouden. Volgens onderzoek van de Central Institute of Mental Health in Duitsland, heeft dat simpelweg te maken met het feit dat je langer slaapt en dus meer tijd hebt om te dromen.
4 x wat betekent het nou?
Of je erin gelooft of niet, dit zijn de meest veel voorkomende dromen en de betekenis volgens droom-experts.
Als je achtervolgd wordt
Dat paniekerige gevoel dat je ervaart omdat iemand achter je aanrent. Als je hierover droomt heeft het vaak te maken met je fight of flight instincten. Het kan betekenen dat je je bedreigd voelt door iets of iemand.
De dood
Als je over de dood droomt kun je heel naar en verdrietig wakker worden. Maar het betekent niet dat er iemand in je nabije omgeving zal komen te overlijden. Het kan juist staan voor geboorte of voor verandering. Dus het einde van iets, en het begin van iets nieuws. Mocht je recentelijk iemand hebben verloren, kan het wel zijn dat je onderbewuste probeert de dood een plek te geven.
Lees ook: Droom je veel? Dit is waar bepaalde elementen in dromen symbool voor staan
Als je valt
Ooit meegemaakt dat je keihard uit je slaap wordt gerukt, alsof je valt? Dit is een veel voorkomende droom en heeft te maken met je angst om iets los te laten. Misschien ben je de controle over iets kwijtgeraakt, of een persoon kwijtgeraakt of zelfs iets waar je in geloofde. Vallen kan dus voor loslaten staan.
Als je tanden uitvallen
Nog een droom die vaak voorkomt: al je tanden vallen uit. Als je wakker wordt kun je het toch niet laten om even snel te checken of ze er nog inzitten. Losse, gebroken en tanden die helemaal uitvallen staan symbool voor de angst om controle kwijt te raken. Ze kunnen ook duiden op een angst om ouder te worden of onaantrekkelijk te worden of zijn.
Meer lezen
- Lucide dromen: zo kun je jouw dromen sturen
- Vergeet je ook altijd je dromen? Zó kan je ze misschien wel onthouden
- Last van bizarre dromen? Zo kun je ze interpreteren