Deze plantaardige melk is het beste voor het milieu
Vegan melk heb je inmiddels in alle soorten en maten. Zo heb je melk op basis van soja, haver en zelfs doperwten (!). Er komen steeds meer varianten bij en dat is niet gek, want plantaardige melk is een veel betere keuze voor het klimaat en dierenwelzijn dan koemelk. Maar dan nu de hamvraag: welke plantaardige melk is de absolute ster op het gebied van duurzaamheid?
Hoewel plantaardige melk over het algemeen een stuk duurzamer is dan koemelk, is elke soort op een andere manier geproduceerd met een andere milieu-impact. De ene vegan melk is de andere dus niet!
Koemelk is niet ethisch verantwoord
Eerder kon je al op Bedrock lezen waarom kaas en melk eigenlijk nooit ethisch verantwoord kunnen zijn. Dit heeft er onder andere mee te maken dat kalfjes nadat ze zijn geboren direct bij hun moeder worden weggehaald. Tel daar bij op dat de vee-industrie ook enorm vervuilend is, dan is het logisch dat je nooit meer een pak koemelk aanraakt.
Maar helaas blijkt soja ook niet altijd de oplossing omdat deze in grote aantallen wordt geteeld in de Amazone.
Waarom (vaker) veganistisch eten de meest effectieve manier is om klimaatverandering tegen te gaan
Gelukkig zijn er genoeg vegan alternatieven, want een cappuccino of havermoutpap zonder melk wordt toch vrij lastig. Maar welke plantaardige melk is nu het meest duurzaam?
Meest duurzame plantaardige melk
Dit zijn de populairste vegan melken én de bijbehorende milieu-impact op een rijtje.
1. Amandelmelk
Amandelmelk is misschien wel één van de bekendste plantaardige melken. En dat is niet gek, want deze melk is lekker, vol vitaminen en mineralen en laag in calorieën. Op het gebied van duurzaamheid scoort ‘ie alleen wat minder goed.
Voor één glas amandelmelk wordt namelijk wel 80 liter water gebruikt. Dit is nog steeds een stuk minder dan voor koemelk, maar wel een stuk meer dan voor andere vegan melken.
2. Sojamelk
Het blijft een lastige vraag: is soja nou wel of niet duurzaam? Het antwoord is een beetje van allebei. Niet duurzaam geteelde soja zorgt voor erosie, ontbossing en verwoestijning, maar tegelijkertijd is soja wel veel beter voor het klimaat dan vlees.
En hoe zit het dan met sojamelk? Nou redelijk goed, want hiervoor vindt vrijwel geen ontbossing plaats. Ook wordt er het minste water voor gebruikt vergeleken met de andere vegan melken. Qua uitstoot zit sojamelk wel weer hoger dan amandelmelk en havermelk.
Dit bericht bekijken op Instagram
3. Rijstmelk
Rijstmelk heeft een zoete rijke smaak en bevat de minste allergenen. Rijstmelk gebruikt het minste land vergeleken met de andere soorten melk, maar heeft wel de grootste uitstoot. Dit komt doordat er bij de rijstproductie methaan vrijkomt, één van de schadelijkste broeikasgassen.
4. Havermelk
Tromgeroffel voor de winnaar: havermelk! Voor haver is er geen ontbossing, omdat het wordt geteeld in gematigde gebieden zoals Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Ook scheelt dit in de uitstoot van de kilometers die de havermelk moet afleggen naar de consument. Verder gebruikt havermelk ook relatief weinig land en water.
Kent havermelk dan helemaal geen minpunten? Wel voor mensen met een glutenallergie, want die moeten alert zijn. Haver is van nature glutenvrij, maar toch bevatten haverproducten vaak gluten omdat ze bij het produceren besmet raken met gluten uit bijvoorbeeld gerst en tarwe.
Waarom we plantaardige zuivel wél zuivel zouden mogen noemen
Wist je dat je ook gewoon zelf havermelk kan maken? Zo doe je het in een handomdraai!
Bedrock Meets Lisa Jansen (Big Vegan Sister)
In Bedrock Meets ontmoeten we mensen met een bijzonder verhaal. Er zijn namelijk zoveel mensen die op hun eigen manier de wereld een mooiere plek maken. Daar willen we graag alles over horen. Misschien kunnen we er nog iets van leren.
Dit keer praten we met Lisa Jansen, die je wellicht kent van haar Instagram-page of podcast Big Vegan Sister. Lisa is activist en heeft hier een boek over geschreven. In de podcast vertelt ze hierover, maar hebben we het ook over zelfliefde. Want wist je dat die twee eigenlijk hand in hand gaan?