Waarom je meer wilt voelen en minder wilt denken (én hoe je dat doet)
In de Westerse wereld denken we liever logisch na dan dat we naar ons gevoel gaan. Maar aandacht besteden aan je emoties, is enorm belangrijk. Door te (leren) voelen, kan je de connectie aangaan met jezelf en anderen. Je leert jezelf beter kennen. Bovendien zorgt het ervoor dat je gezond blijft.
In deze mooie video van The School of Life leren we waarom dat zo belangrijk is.
Iedereen heeft emotie
Misschien doe jij je wel voor als ijskonijn en dat niks of niemand je raakt, maar iedereen heeft emoties. Emoties zijn belangrijk want alleen zo kun je merken hoe het echt met je gaat. Ze geven aan waar jij heel blij van wordt of waar nog wat te winnen valt als je je angstig of verdrietig voelt.
Door contact te maken met je emoties, leer je jezelf alleen maar beter kennen. Zo kunnen ze een sterke basis vormen in het maken van keuzes of het stellen van grenzen.
Driftkikker? Zo ga je om met emoties als boosheid en frustraties
Emoties voelen, kan eng zijn. Helemaal in de Westerse wereld willen we emoties liever niet laten zien of onderdrukken het. Het ratio heeft meer aanzien en alles moet zo logisch mogelijk benaderd worden. Het opkroppen van emoties kan alleen super schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kost bakken energie om je emoties niet te tonen en het kan ook je sociale relaties beperken.
Krijg je lichamelijke klachten zoals slaapproblemen, angst of depressie? Dan is het tijd om eens te kijken hoe jij je gevoelens uit. Lichaam en geest zijn nou eenmaal met elkaar verbonden en als je onverklaarbare klachten krijgt, is het vaak een teken dat er wat aan de hand is.
Hoe kun je meer je emoties voelen?
Zo doe je dat:
1. Breng je aandacht naar je lichaam
Ga op een rustige plek zitten en focus je op je lichaam. Waar voel jij spanning? Misschien wel in je keel, maag of onderbuik. Je kan jezelf ook vragen hoe het gaat met je leven. Wat is het belangrijkste wat je nu bezig houdt?
2. Blijf bij dit gevoel en accepteer het
Het is makkelijk om dit gevoel te analyseren maar het is juist belangrijk om het te accepteren. Dit doe je simpelweg door te ervaren en te erkennen dat het er is. Zeg bijvoorbeeld: hallo, ik weet dat je er bent.
Hoe je oude emoties je nú gevangen houden (en hoe je die weer laat gaan)
3. Laat een woord of beeld opkomen vanuit dit gevoel
Roep een beeld of zin op vanuit dit gevoel. Aan de reactie van je lichaam kan je nagaan of deze zinnen of beelden, passend zijn. Als ze raak zijn, voel je dat meteen in je lichaam. Is dat niet het geval? Dan trekt het gevoel zich terug.
4. Blijf bij het gevoel
Druk het gevoel niet weg maar kijk ernaar vanuit nieuwsgierigheid en interesse. Denk bijvoorbeeld: een deel van mij is bang, in plaats van: ik voel me niet op mijn gemak.
5. Sta je in contact met je gevoel?
Dan kan je er steeds dieper op ingaan. Stel jezelf bijvoorbeeld vragen als: wat maakt mij zo bang? Wat heb ik op dit moment nodig?
Driftkikker? Zo ga je om met emoties als boosheid en frustraties
6. Blijf bij dat gevoel
Als het je echt raakt, is het logisch dat er een verschuiving in je lichaam plaatsvindt. Misschien moet je wel huilen, voel je meer ontspanning of kan je er enorm om lachen.
7. Erken het gevoel
Druk je gevoel niet weg omdat het eng is, maar erken het juist. Laat het weten dat je het ontvangen en gehoord hebt. Dat alleen al is een enorme opluchting.
Benieuwd naar de video van The School of Life? Bekijk ‘m hieronder.