Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Meer eten om af te vallen? Dít is waarom het wél werkt

Als we denken aan afvallen, denken we vaak aan minder eten, streng zijn voor jezelf en vooral: dingen laten. Maar wat als je eigenlijk méér moet eten om af te vallen? Ja je leest het goed: meer eten om af te vallen.

‘Huh, meer eten en afvallen?’, horen we je denken. Toch kan het eten van bepaalde voedzame voeding er juist voor zorgen dat je afvalt. Dus zeg maar gedag tegen jezelf uithongeren en hallo tegen een voedzaam dieet.

Afvallen door meer te eten: hoe zit dat?

Als het om afvallen gaat, denken we vaak aan minder eten, strenger zijn en vooral: dingen laten. Maar wat als we het helemaal mis hebben? Volgens de diëtist Lauren Hubert is er één voedingsgroep waarvan je méér zou moeten eten als je gewicht wil verliezen. En nee, het is geen crashdieet of magisch poedertje. Het gaat om iets wat je waarschijnlijk al in je keuken hebt staan: vezels.

“Meer eten om af te vallen klinkt tegenstrijdig, maar het draait allemaal om wát je eet. Vezels zijn de sleutel tot een verzadigd gevoel, meer energie en – jawel – gewichtsverlies,” legt Hubert uit in een interview met MindBodyGreen

Waarom vezels zo gezond zijn

First things first: wat zijn vezels ook weer precies? Vezels zijn koolhydraten die het lichaam niet volledig kan verteren. Omdat vezels langzaam door je spijsvertering bewegen, zorgen ze voor een langdurig verzadigd gevoel. Daardoor krijg je minder snel weer honger, eet je minder snel te veel én grijp je minder naar snacks die je eigenlijk niet nodig hebt.

Vezels zorgen ook voor een stabiele bloedsuikerspiegel, en dat betekent: minder energiedips, minder cravings en meer focus. En als je darmen blij zijn (want vezels voeden je darmbacteriën), is je hele systeem beter in balans. Wetenschappers benoemen steeds vaker dat je darmen zelfs als een tweede brein fungeren. Zó groot is de impact die je darmen hebben op je brein.

Minder restrictie, meer gezonde voeding

In plaats van minder te eten om af te vallen, pleit deze diëtist er dus voor om juist méér te eten. Maar dan niet zomaar meer te eten, maar om meer voedzame voeding met vezels te eten. “Veel vrouwen eten veel te weinig vezels,” zegt Hubert. “Ik raad aan om te mikken op zo’n 20 tot 30 gram per dag, en ja, dat klinkt als veel, maar je komt er sneller aan dan je denkt.”

Het Voedingscentrum adviseert zo ongeveer dezelfde hoeveelheid vezels per dag: ‘Voor volwassen mannen geldt het advies om minimaal 30 gram vezels per dag binnen te krijgen, voor volwassen vrouwen minimaal 25 gram.’ Hoe je die vezels toevoegt?

Hubert moedigt haar cliënten aan om maaltijden op te bouwen met zoveel mogelijk volwaardige producten: groenten, fruit, volle granen, noten, zaden en peulvruchten. Wil je afvallen, dan wil je snoep, suikers, koekjes, chocolade en bewerkte voedingsmiddelen wél overslaan. Net zoals snelle koolhydraten, zoals wit brood of pasta. Maar voeding met vezels is juist welkom. Daardoor krijg je dus minder snel de neiging om te overeten of snel weer naar een snack te grijpen.

Het mooie aan deze aanpak? Je focust op het voeden van je lichaam in plaats van het uithongeren van je lijf. Zo hoef je jezelf dus geen hongergevoel aan te praten en mag je juist méér eten, van het goede dan.

Zo kom je makkelijker aan je vezels:

Benieuwd hoe je praktisch gezien meer vezels aan je dieet toevoegt? Zo doe je dat:

  • Eet gevarieerd: ‘Omdat er zoveel soorten vezels zijn, is het goed om gevarieerd te eten. Zo doen vezels uit fruit, volkoren en paddenstoelen allemaal weer wat anders,’ tipt Het Voedingscentrum. Inspiratie nodig? Je kunt de vuistregel eat the rainbowaanhouden waardoor je zorgt voor kleur én variatie op je bord.
  • Begin je dag met vezels: eet als ontbijt havermout met fruit, chiazaad of een volkoren boterham met notenpasta bijvoorbeeld.
  • Snack bewust: een appel met schil, worteltjes of een handje ongebrande noten zijn vezelrijke én lekkere en gezonde tussendoortjes.
  • Eet meer planten: denk aan linzen in je curry, kikkererwten door je salade of bruine rijst in plaats van witte rijst.
  • Let op etiketten: als je iets uit een verpakking eet, check dan altijd hoeveel vezels erin zitten. Meer dan 3 gram per portie? Dan ben je goed bezig. Het liefst nóg meer natuurlijk.
  • Drink genoeg water: vezels hebben vocht nodig om goed hun werk te doen in je darmen. Zorg dus dat je tenminste 1,5 liter water per dag drinkt.

Vezels geven je lichaam rust, balans en voldoening. En laat dát nu net de perfecte basis zijn om gezond(er) te leven. En zeg nou zelf: je lichaam voeden (in plaats van uithongeren) klinkt toch als een veel fijner idee?

Inspiratie nodig voor gezonde én vegetarische recepten? Rosa deelt haar favorieten.

Smoothies en smoothiebowls voedzamer maken? Zó doe je dat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️