Mediteren: dit zijn de voordelen (en belangrijke beginnertips)
Mediteren: voor sommigen is het appeltje eitje en voor anderen is het best lastig om zomaar met je ogen dicht te zitten en te mediteren. Maar wat is meditatie eigenlijk? En wat zijn de voordelen van meditatie? We leggen het haarfijn voor je uit. Er zijn tegenwoordig veel apps die je helpen met mediteren. Misschien wel je er wel hélemaal in thuis of misschien vind je het nog best lastig. Maar voordat je er zomaar aan begint, is het belangrijk om te weten wat het eigenlijk is en wat de voordelen van mediteren zijn.
Wat is meditatie?
We hebben allemaal weleens geprobeerd om in een kleermakerszit een kwartiertje aan niks te denken. Maar wat is meditatie eigenlijk? Het is een techniek waarmee onze geest tot rust kan komen. We kunnen een bepaalde staat van bewustzijn bereiken, die heel anders is dan de staat waar we normaal in zijn. Dat betekent dat we door alle lagen van onszelf heengaan en uiteindelijk bij die staat van bewustzijn kunnen komen. In deze gids leggen we je uit wat meditatie precies is.
Meditatie en bewustzijn
Zo’n bewustzijn kan omschreven worden als een gevoel van stilte, rust of gelukzalig gevoel. Meditatie hoort niet bij een religie, maar is wel onderdeel van het Achtvoudige Pad binnen het boeddhisme. Ook de neuropsychologie erkent de werking van mediteren, het is een proces waarvan de stappen en gevolgen duidelijk kunnen worden gedefinieerd. Je kan op allerlei manieren meditatie beoefenen, er is niet één juiste manier. Dat scheelt weer. Zoals monnik Thich Nhat Hanh meditatie heel mooi omschrijft: “To meditate does not mean to fight with a problem. To meditate means to observe.”
Gedachtes controleren door te mediteren
Mediteren draait dus niet om de controle over gedachtes hebben. Veel mensen denken dat het daar juist wel om draait en stoppen er vervolgens mee als dat niet lukt. Helemaal niet nodig, want gedachtes horen bij ons en zijn ook niet perse negatief. Sowieso leer je tijdens het mediteren dat niks goed of slecht is. Door dagelijkse beoefening leer je alles te observeren en accepteren, zonder bij gedachtes of emoties enorme verhalen te verzinnen. We hebben namelijk wel 50.000 gedachtes op een dag!
Dit vind je vast ook interessant: Is meditatie eigenlijk wel zo goed als we allemaal denken?
Mediteren: de voordelen op een rij
- Je ziet dingen duidelijker (zoals die gedachtes die je vertellen om je bootcamp-klasje over te slaan. Dat zijn namelijk ook maar gedachtes)
- Je krijgt meer compassie en wordt een liefdevoller persoon
- Je wordt minder gefrustreerd en kan je boosheid sneller loslaten
- Je concentratie wordt beter waardoor je dingen efficiënter gedaan krijgt
- Je ervaart minder stress (in plaats van de vecht-vluchtmodus ga je over op de ruststand)
- Je herkent de mentale patronen die je dagelijks bezighouden en leert om deze beter los te laten
- Je leert om beter in het moment te leven en minder op te gaan in de duizenden gedachtes die je hebt
- Je traint je brein, net als je lichaam kan dat ook met je brein.
Foolproof meditatie-oefeningen voor beginners (+ handige tips!)
Tips bij mediteren
Vind het nog lastig om helemaal zen te worden en te mediteren? Dat is helemaal niet gek. Het is even oefenen, net zoals je je spieren in je lichaam traint, kost ook mediteren tijd. Met deze tips leer je stapje voor stapje mediteren:
Meditatie-oefening #1: mediteren voor één minuut
De meeste mensen denken dat meditatie lang duurt. Dat is niet waar, want je kunt zo lang (of kort!) mediteren als je zelf wilt. Zelfs voor één minuut, vindt Martin Boroson, auteur van het boek One Moment Meditation.
Een goede meditatie-oefening voor een beginner is dus om één moment te pakken, één minuut. Wat je doet? Zit rechtop en vouw je handen samen of leg ze op je knieën. Focus je vervolgens op je ademhaling. Dwalen je gedachten af? Don’t worry: dat is volkomen normaal.
Denk ‘oké’, laat de gedachten wegglijden en focus je weer op je adem. Minuutje voorbij? Merk op hoe je je voelt en wees blij. You did it! Op naar de volgende minuut.
Meditatie-oefening #2: wandel-meditatie
Als we ergens van houden, is het een fijne wandeling maken. Door het bos, op het strand, dwars door de drukke stad. Een actief moment dat je goed kan gebruiken om tot jezelf te komen. Wat je tijdens een wandelmeditatie doet? Ga rechtop staan en voel ten eerste hoe je voeten de grond raken. Dit is zoiets normaals dat we er eigenlijk nooit meer bij stilstaan.
Start met wandelen en doe lekker rustig aan. Stap voor stap en wees jezelf bewust van de manier waarop je loopt. Welke bewegingen maak je? Waar raakt de grond je lichaam? Hoe rollen je voeten over de aarde heen? Wat voel je in je voeten? En in de rest van je lichaam? Wees je hier bewust van. Hou de meditatie net zo lang vol totdat je er geen zin meer in hebt. Want ook dat is oké.
Meditatie-oefening #3: guided visualization meditatie
Een guided visualization meditatie wordt vaak gezien als een opstap naar mindfulness meditatie. Een fijne meditatie-oefening als beginner! Tijdens een guided visualization meditatie is het de bedoeling dat je je gedachten vult met een visualisatie, zoals een bos waar je in loop en krakende takken onder je voeten of een strand waar je de zee hoort ruisen. Zolang het beeld je tot rust brengt, is het goed. De visualisatie zorgt ervoor dat er geen ruimte is voor andere afleidende gedachten, waardoor je automatisch kalm en ontspannen raakt door de fijne visualisatie.
Meer lezen over mediteren?
- Als je kinderen laat mediteren als ze iets stouts hebben gedaan, gebeuren er bijzondere dingen
- Voor iedereen die wil beginnen met mediteren: 5 basisinzichten die je kunnen helpen
- Moeite met mediteren? Doe alsof je dood bent