Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 24 mrt 2025
Leestijd: 3 minuten

Kan je moeilijk stilszitten? 10 realistische meditatietips voor ADHD’ers

Voor de één is mediteren appeltje eitje en mediteert en dan ook makkelijk op los. Voor anderen, zoals mensen met ADHD, is geconcentreerd stilzitten om te mediteren een stuk lastiger. Soms lijkt het zelfs onmogelijk! Gelukkig kan je als ADHD’er óók leren mediteren. Daarom delen we tien meditatietips voor ADHD’ers.

Mediteren klinkt als een droom: eindelijk eens rust in je hoofd. Maar als je ADHD hebt, kan het juist voelen als een nachtmerrie. Stilzitten, nergens aan denken, je ademhaling volgen? Yeah, right.

Meditatietips voor ADHD’ers

Gelukkig hoeft mediteren echt niet te betekenen dat je als een monnik urenlang in kleermakerszit zit en nergens aan denkt. Met deze tien tips maak je het mediteren behapbaar:

1. Zie meditatie niet als ‘de oplossing’ voor ADHD

Laten we meteen één ding duidelijk maken: meditatie is geen quick fix. Het gaat je ADHD niet laten verdwijnen en dat hoeft ook helemaal niet. Denk er eerder aan als een tool om je focus en rust te verbeteren, zonder dat je jezelf hoeft te veranderen.

2. Laat het idee los dat je ‘niets mag denken’

Veel mensen denken dat meditatie betekent dat je hoofd leeg moet zijn. Maar guess what? Dat lukt bijna niemand. Zeker niet als je ADHD hebt. Het is helemaal oké als je gedachten alle kanten op schieten. Het doel is om ze op te merken en telkens weer terug te keren naar het nu.

3. Mediteer regelmatig, maar zonder strakke regels

Elke dag om 7.00u een halfuur mediteren? Dat is misschien niet realistisch. Maar een paar keer per week een korte sessie inplannen? Dat kan best werken. Wees flexibel en kijk wat past in jouw ritme.

4. Kies een focuspunt dat je boeit

Veel meditaties richten zich op de ademhaling, maar als dat je verveelt, kies dan iets anders. Luister bijvoorbeeld naar de geluiden om je heen of focus op hoe je voeten de grond raken. Kies iets wat jou helpt om aanwezig te zijn.

5. Bewegen mag!

Wie zegt dat je stil moet zitten om te mediteren? Yoga, tai chi of gewoon mindful wandelen kunnen ook prima meditatievormen zijn. Vooral als je veel energie hebt, kan bewegen je helpen om rust in je hoofd te krijgen.

6. Maak van dagelijkse dingen een meditatiemoment

Geen tijd (of zin) om formeel te mediteren? Probeer dan mindfulness te integreren in je dagelijkse bezigheden. Wees eens écht aanwezig als je koffie zet, je tanden poetst of door het park loopt. Kleine momentjes tellen ook.

7. Probeer een begeleide meditatie

Een stem die je begeleidt, kan helpen om niet af te dwalen. Er zijn talloze apps en YouTube-video’s met korte, simpele meditaties. Gewoon proberen en kijken wat werkt!

8. Zoek een houding die werkt voor jou

Op de grond zitten met rechte rug voelt misschien als een marteling. Maar wie zegt dat je niet gewoon op een stoel mag zitten? Zorg dat je comfortabel zit, maar niet zó comfy dat je in slaap valt.

9. Experimenteer met verschillende stijlen

Er zijn oneindig veel manieren om te mediteren. Misschien werkt een ademhalingstechniek voor jou, of juist visualisaties. Test verschillende methodes en ontdek wat bij jou past.

10. Wees een beetje lief voor jezelf

Heb je een keer geen zin? Raak je na twee minuten al afgeleid? Boeiend. Meditatie is geen wedstrijd. Gun jezelf de tijd om te ontdekken wat werkt en wees niet te streng voor jezelf. Je doet het goed.

Meditatie en ADHD lijken op het eerste gezicht misschien een onmogelijke combinatie, maar met een beetje oefening met deze meditatietips voor ADHD’ers, creativiteit én flexibiliteit kan het juist voor jou verrassend goed werken. Het gaat niet om perfectie, maar om even stilstaan bij het moment, op jouw manier!

ADHD bij vrouwen: hoe uit dat zich?

Bron: SELF

Dit wil je weten over ADD, de stille variant van ADHD

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️