Dit is het verschil tussen meditatie en mindfulness
Meditatie, mindfulness… Het lijkt allemaal op elkaar en om eerlijk te zijn weet je niet zo goed wat het verschil is. Dat is niet zo gek, want veel mensen gebruiken deze termen door elkaar heen en de doelen van de twee lijken ook op elkaar. Bij beiden gaat het om minder stress en meer kunnen genieten van het leven. Toch is er wel degelijk een verschil.
Als je weet dat meditatie en mindfulness wel veel met elkaar te maken hebben, is het op zich logisch dat je ze soms door elkaar haalt. Er zijn overeenkomsten, maar het verschil zit kort gezegd in hoe je deze activiteiten beoefent.
Wat is meditatie?
Van oorsprong is meditatie een religieuze activiteit die men al jaren beoefent, bijvoorbeeld in het Boeddhisme. Het doel van meditatie is om je aandacht op het hier en nu te richten en je bewust te worden van de gedachten die door je hoofd rondspoken. Daar doe je vervolgens niks mee, behalve proberen om ze los te laten.
Meditatie is het oefenen met aandacht. Die aandacht kan je richten op je ademhaling, maar ook op je hele lichaam. Door het oefenen met die aandacht word je beter in het vasthouden ervan en merk je wanneer je gedachten afdwalen. Met meditatie kan je je geest tot rust laten komen en ontstaat er een gevoel wat je kan omschrijven als stilte, rust en geluk.
Hoe kan je mediteren?
Er zijn veel verschillende manieren waarop je kan mediteren. Zo heb je ademhalingsmeditatie, waarbij je niks anders doet dan ademhalen. Al je aandacht en concentratie gaat naar het ademhalen. Ook is er de bodyscan, waarbij je let op alle delen van je lichaam. Het voelt alsof je helemaal in controle bent, van je lichaamstemperatuur tot aan je zenuwstelsel.
Zo zijn er nog meer vormen van meditatie. En dat niet alleen, want er zijn ook verschillende hulpmiddelen voor bij je meditatie. Je kan bijvoorbeeld een meditatie app downloaden, zoals Headspace. Deze helpt je met je ademhaling en zorgt ervoor dat je geconcentreerd blijft.
Hoe een kleurboek meditatief kan werken (ook als je denkt dat het niks voor jou is)
Daarnaast kan een meditatiekussen je helpen met je houding en ervoor zorgen dat je beter zit. Het belangrijkst is dat je tijdens je meditatie comfortabel zit, daar is zo’n kussen ideaal voor.
Wat is mindfulness?
Jon Kabat Zinn is de grondlegger van mindfulness. Ook bij mindfulness draait het om aandacht, maar dan bij wat je op dat moment aan het doen bent. Stel, je drinkt een kopje thee, dan houd je je aandacht ook bij die thee. De smaak, de lekkere geur ervan. Je bent ondertussen niet bezig met werk of andere dingen. Daarmee voorkom je dat je niet merkt dat je kopje ineens leeg is als je een slok wil nemen.
Mindfulness is het toepassen van aandacht, volledig bezig zijn met wat je op dat moment aan het doen bent en genieten van het moment zonder te piekeren. Volgens Jon Kabat Zinn traint mindfulness je brein en helpt het om gedachtes te structureren. Dat zou dan weer leiden tot verbetering van je welzijn.
Hoe kan je mindfulness toepassen?
Zoals gezegd, pak je bij mindfulness even een moment voor jezelf en concentreer je je daar dus ook écht op. Je kan dus mindful zijn bij gewone taken in het dagelijks leven, bij het koken of tijdens een gesprek. Je richt je aandacht dan op die activiteit en op niets anders.
Ook kan je mindful yoga doen. Dat is, zoals de naam al zegt, een combinatie tussen yoga en mindfulness. Mindful yoga is goed voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid, dankzij oefeningen die je daarvoor doet. Tijdens de yoga doe je af en toe een korte meditatie.
Een andere vorm van mindfulness is mindful meditatie. Dat is waar de twee samenkomen. Bij mindful mediteren observeer je je gevoelens en gedachten en oefen je met het geven van aandacht. Je krijgt oog voor wat echt belangrijk is en laat de rest voor wat het is.
Het verschil tussen mindfulness en meditatie
Nu we hebben uitgelegd wat meditatie en mindfulness zijn, heb je misschien al een beter idee van wat deze dingen inhouden. Maar wat is het precieze verschil dan? Dat is eigenlijk makkelijker dan je zou denken.
Bij meditatie oefen je met aandacht en observeer je hoe jouw gevoelens werken. Je zit rustig op een plek en neemt een moment voor jezelf.
Waarom mindfulness goed is voor kinderen (en je er niet jong genoeg mee kunt beginnen)
Mindfulness is het toepassen van de dingen die je leert bij meditatie in het dagelijks leven. Je bent je bewust van de wereld om je heen, je leert om in het nu te leven en om gedachten over dingen die er op dat moment niet toe doen uit te schakelen. Mindfulness is het resultaat van meditatie.
Wil je nog meer weten over hoe je meditatie en mindfulness kan toepassen? Met deze oefeningen voor mindfulness en Bedrock’s geleide meditatie kom je snel al een stuk verder.