Meditatie en loslaten: zo kan mediteren je helpen
Op een dag komen er duizenden dingen op je af. Mensen die iets van je willen, artikelen die je wilt lezen, dingen die je ‘moet’ doen. Het is lastig om niet overal meteen aandacht aan te geven, maar de boel de boel te laten. Oftewel: loslaten. Meditatie kan dan een uitkomst zijn. Op een dag komen er duizenden dingen op je af. Mensen die iets van je willen, artikelen die je wilt lezen, dingen die je ‘moet’ doen. Het is lastig om niet overal meteen aandacht aan te geven, maar de boel de boel te laten. Oftewel: loslaten. Meditatie kan dan een uitkomst zijn.
Een gids voor meditatie en loslaten
In je leven kun je aan allerlei dingen blijven ‘vasthouden’. Aan het verleden, aan angsten, aan oude liefdes, aan spanningen en stress. Om je hoofd rustig te maken, is het de kunst om te leren om deze zaken los te laten. Het kan trouwens ook gaan om kleine dingen, zoals het loslaten van bepaalde gewoontes waar je je aan blijft vastklampen.
Dit vind je misschien ook interessant: Wat is meditatie nou precies? (alles wat je wilt weten)
Meditatie en verlichting
Volgens het Boeddhisme is het uiteindelijke doel van meditatie het vinden van verlichting. Loslaten is hier een onderdeel van. En don’t worry: er is niets geks aan als jij het lastig vindt om bepaalde dingen los te laten – of nog mooier gezegd: je van dingen te ‘verlichten’. Deze aspecten maken je bijvoorbeeld heel blij en het is tegelijkertijd gewoon eng om er afstand van te doen.
Leven en loslaten is dan ook een lastig (en veelomvattend!) onderwerp. Vaak zeggen we het wel (“je moet het gewoon loslaten, let it go en move on!”), maar hebben we eigenlijk geen idee wát het precies inhoud en hóe we dat letting go daadwerkelijk moeten toepassen.
Dit vind je misschien ook interessant: Wat Nelson Mandela je leert over loslaten
Wat betekent loslaten dan precies?
In een notendop betekent loslaten dat je je niet vastklampt aan bepaalde zaken in het leven om je comfy of blij te voelen, maar dat je die rust en blijheid juist ervaart in het loskomen van die dingen. Wat op zijn beurt weer betekent dat je die dingen (zoals mensen, relaties, de maatschappij, werk, etc.) niet nodig hebt om jezelf ‘heel’ te voelen.
Het is makkelijk om mee te gaan in de rush van het leven – in de taken die af moeten en als dat klaar is, is er ruimte om gelukkig en blij te zijn. Het is de kunst om juist door deze zogenaamd belangrijke zaken niet afgeleid te worden, maar juist van het vinden van jouw eigen rust en blijheid een prioriteit te maken.
Dit vind je misschien ook interessant: 5 dingen die de wetenschap zegt over de effecten van meditatie
Loslaten van het loslaten
De boodschap is duidelijk: let it go. En dat gaat een stuk verder dan de titelsong van één van onze favoriete Disney-klassiekers. Meditatie is een fijn middel om de rust te vinden die ruimte maakt om los te laten. Maar zoals meditatieleraar en auteur Matt Valentine in zijn blog beschrijft: kijk hierbij uit dat je je in de drang naar loslaten op zijn beurt niet vastklampt aan die meditatie. Loslaten en je nergens aan verbonden voelen is een state of mind. Er liggen constant nieuwe dingen op de loer waar je je aan kunt vastklampen. Be warned!
Hoe helpt meditatie bij het loslaten
Ik herhaal het graag nog even: loslaten is een state of mind. Het is niet zo dat je effe loslaat en… hé, het leven is oké! Het gaat om het accepteren van een bepaalde situatie in plaats van je druk maken en juist van de situatie te ontsnappen. Meditatie helpt bij het loslaten. Dit is een proces wat steeds makkelijker gaat, maar is geen mentale staat waar je na één keer mediteren in belandt. Neem kleine stappen en maak je niet druk als het allemaal niet in één keer lukt.
Meditatie & loslaten: let op je ademhaling
In een lastige situatie die (negatieve) aandacht vraagt, is het fijn om even een stap terug te nemen en te letten op je ademhaling. Yoga International geeft een mooi voorbeeld van een situatie op een koude winterdag. Je kan je dan verzetten tegen de kou en hiervan balen. Maar in plaats daarvan kan je er beter voor kiezen om de koude lucht bewust in te ademen in plaats van met opgetrokken schouders en een gespannen gezicht ‘boos’ te zijn op de kou. Adem in, adem uit, herhaal dit een paar keer en accepteer de kou zonder dat je er gespannen probeert van te ontsnappen.
Meditatie & loslaten: mindfulness
Als je gedachten veelal blijven hangen in een boze of geïrriteerd staat, kan dat vervelend zijn en leiden tot negatieve gedachtes. Minfulness meditatie kan je hoofd weer leegmaken en je boosheid of irritatie verminderen. Let eerst op je ademhaling en focus je daarna op de situatie. Wat maakt je zo boos of geïrriteerd. Bestudeer de situatie, laat de gedachtes opkomen, accepteer ze en laat ze voorbij varen.
Aan de slag? Luister één van onze Bedrock-meditaties
Ook om stress los te laten en rust te vinden kan een mindful meditatie veel betekenen. Ga zitten op een manier die voor jou fijn voelt met je handen op je knieën en je handpalmen wijzen omhoog. Je ademt door je neus en focust je op deze ademhaling. Maak je ademhaling dieper en breng de focus naar je lichaam. Vind daar een plek van rust, adem hier naartoe en maak de plek groter. Laat de plek van rust je hele lichaam vullen.
Heb je nog wat extra tips en tricks nodig? Wij hebben de tien beste meditatie-tips om direct mee te beginnen voor je op een rijtje gezet.
Meer over meditatie en dingen loslaten
Als we de Dalai Lama mogen geloven, is meditatie een betere manier om los te laten dan alcohol of drugs. En wij geven hem groot gelijk. Meer lezen over meditatie?
- Foolproof meditatie-oefeningen voor beginners (+ handige tips!)
- Deze diepgewortelde overtuigingen verdwijnen door meditatie
- Hoe je door meditatie geweldige seks kan hebben
- 10 meditatietechnieken (vind de vorm die bij jou past)
Meld je aan voor de Bedrock Weekly en ontvang wekelijks de beste artikelen.