Ben jij een maximizer of satisficer? De invloed van besluiteloosheid op jouw leven
Laten we het eens hebben over besluiteloosheid. Als mens heb je veel keuzes om te maken en dit kan enorm veel energie vreten. We moeten een goede balans vinden tussen bedachtzaamheid en besluiteloosheid, maar hoe doe je dat? En op welke manier doet een maximizer dat anders dan een satisficer?
Twijfelen doen we allemaal weleens. In het leven krijg je dagelijks te maken met beslissingen nemen en keuzes maken. Aan de ene kant doen we dit met ons gevoel, aan de andere kant met ons brein. Twijfel zit in je hoofd, de keuze in je hart. Als je gaat overanalyseren, dan ben je in je hoofd een vorm van controle aan het zoeken.
Kiezen vanuit je hart
Keuzes maken doe je de hele dag. Besluiteloos zijn is ook een keuze, maar de échte keuzes die je maakt, maak je vanuit je hart. Daarna ga je keuze overdenken. Bedachtzaam zijn komt dus pas na het maken van de keuze, het gaat veel meer over timing. Soms maak je vanuit angst al een keuze en daarom is het goed om na te denken over een keuze. Dan is het alsnog een gevoelskeuze, maar in ieder geval heb je er goed over nagedacht.
Welk type twijfelaar ben jij?
Keuzes maken gaat dus over luisteren naar je gevoel, maar ook over voldoende tijd nemen om naar signalen te kijken. Als je weerstand voelt om een keuze te maken, wacht dan. Je moet terug naar een soort eerlijkheid en moment van zelfreflectie. Barry Schwartz, professor in de psychologie en auteur van “The Paradox of Choice” deed onderzoek naar keuzes maken.
In dit boek komt naar voren dat mensen keuze moeten hebben om het leven dragelijk te maken, maar dat de ruime hoeveelheid keuze die we hebben ook ontevreden en ongelukkig maakt. Hij onderscheidt ook twee type mensen bij het nemen van beslissingen. ‘Maximizers‘ en ‘Satisficers‘.
Maximizer
Maximizers zijn mensen die alles in het leven willen maximaliseren. Ze willen de beste beslissingen nemen en nemen daarom ruim de tijd om over een keuze na te denken. Objectief nemen ze daardoor betere beslissingen, maar achteraf zijn ze vaker ontevreden over de keuze die ze hebben gemaakt.
Satisficer
Satisficers zijn mensen die snel beslissingen maken en ze kiezen vaak het eerste alternatief. Ze zijn niet bang om te falen, wikken en wegen niet over de beslissing en nemen objectief gezien iets minder goede beslissingen, maar ze hebben minder vaak spijt van de keuze die ze maken.
Veel mensen zijn zowel ‘maximizer’ als ‘satificer’, maar er zijn ook mensen, die alleen maar ‘maximizen’, over alles twijfelen en daardoor geen keuzes durven te maken.
Alhoewel degenen die meer geneigd zijn tot ‘maximizen’ meer afgewogen beslissingen nemen, zijn ze ongelukkiger dan de satisficers. Dit komt omdat ze na het maken van een keuze, vaak het gevoel hebben dat ze de verkeerde keuze hebben gemaakt.
Ze zijn bang dat ze iets over het hoofd hebben gezien of dat er nog een betere keuze was. Al dit wikken en wegen vreet energie en daardoor worden ze sneller slachtoffer van ‘keuzestress’. Satisficers daarentegen nemen in hun eigen ogen goede beslissingen en voelen zich daar meestal ook tevreden over.
In emotionele toestand wil je geen keuze maken
Om een goede keuze te maken, wil je wél luisteren naar je hart, niet te veel wikken en wegen, maar je ook niet mee laten slepen door emoties. Neem nou als voorbeeld het beëindigen van een relatie met je lover of met een familielid. Dit doe je niet zomaar, daar denk je over na.
Zorg voor rust en kalmte om keuzes te maken. Een vraag die jezelf kunt stellen is: wat hoop ik dat er zich ontvouwt in mijn leven? Wat zijn patronen?
Zekerheid is er nooit
Je kunt nooit de toekomst voorspellen op basis van ervaringen (of dus keuzes) uit het verleden. Keuzes maken, is risico’s nemen. Dit kun je doen door kleine stapjes te zetten in een bepaalde richting die je nog niet eerder uitgeprobeerd hebt.
Je gaat dus op pad met een nieuwe keuze voor jezelf, met kleine stapjes en dan merk je of je weerstand krijgt of een flow ervaart. Dat voel je in je lijf. Stel jezelf de vraag: voelt het licht? Word ik er blij en gepassioneerd van? Of voelt het zwaar en ongemakkelijk?
Gaandeweg ontdek je wat voor jou de juiste keuze is en het maken van foute keuzes hoort ook bij het leven.
Geen tijd om af te spreken? Zo kun je toch tijd vinden voor vrienden