Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 2 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Maryam Hassouni stopt als actrice en deelt in haar boek Wat de Fak waarom

Gister schoof Maryam Hassouni aan tafel in Khalid & Sophie om in gesprek te gaan over haar nieuwe boek ‘Wat de Fak’. In dit langverwachte boek vertelt ze over de schrijnende cultuur in de tv- en filmwereld waarbij racisme, seksisme en grensoverschrijdend gedrag dagelijkse kost zijn.

Dat de 37-jarige Maryan Hassouni bezig was met een boek, is al enige tijd bekend. In een aankondiging sprak ze over een grote rol in een televisieserie die voor haar ‘fataal’ afliep.

Gister deelde ze meer over de inhoud van haar boek en daarmee maakte ze indruk.

Wat is het verschil tussen inclusiviteit en diversiteit?

In ‘Khalid & Sophie’ deelt ze met de kijker dat ze zich tijdens de coronapandemie bewust werd van haar sterfelijkheid en dat ze zelf ‘het laatste woord over haar leven’ wil hebben.

Juist omdat ze een belangrijke boodschap te vertellen heeft en dat doet ze in de vorm van haar boek.

Maryam vindt het spannend om in de live talkshow haar verhaal te delen maar doet het toch omdat het onderwerp grensoverschrijdend gedrag té belangrijk is.

Seksuele intimidatie op de set

Ze wijst hierbij niet met de vinger naar mensen met wie ze heeft gewerkt maar vertelt openlijk hoe ze haar tijd in de tv- en filmwereld heeft ervaren. In haar boek staat het verhaal van de vrouw, het slachtoffer centraal.

Victim blaming: wat het is en waarom is het zo kwalijk?

Zo deelt ze haar ervaring met seksuele intimidatie waarbij ze ongewenst betast werd door een mannelijke tegenspeler. In haar hoofd duurde dit moment een eeuwigheid.

“Toen ik dit aankaartte, werd er weinig gedaan dus ik besloot om er maar mee te dealen” vertelt ze aan de kijker.

Diversiteit

Over diversiteit in de media is Maryam niet te spreken. Ze vindt dat diversiteit in drie categorieën wordt gestopt: “Je hebt de terrorist, een crimineel en er is een slachtoffer.” Op het moment dat je gaat denken in diversiteit, dan denk je in verschillen.

Als je in verschillen denkt, dan zet je culturen tegenover elkaar. Er is altijd goed of slecht. Vrij of niet vrij. In plaatst van deze verschillen te benadrukken, zouden we overeenkomsten vaker in beeld moeten brengen.

En dan hebben we het nog niet eens over de opmerkingen als ‘Marokkaantje’ die ze op de set naar haar hoofd geslingerd kreeg. Als deze mensen bepalen wat diversiteit is op tv, dan gaat het in het beginsel al mis.

In haar boek deelt Maryam haar kwetsbare, persoonlijke verhaal want wat haar betreft, wordt het nu tijd om collectief dit systeem te slopen om iets nieuws in de ruimste zin van het woord op te kunnen bouwen. Maryam, you ROCK!

Kijk de uitzending van Khalid & Sophie hier terug.

Beeld: screenshot BNN Khalid & Sophie 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️