Marley (32) ging stiekem stemmen op Geert Wilders: ‘Ik ben absoluut geen racist’
Wie zou er nu op Wilders stemmen? Vroegen wij ons af op de redactie. Wij kennen niemand, of toch wel? En zullen deze mensen dan stiekem stemmen? Zijn programma doet pijn aan onze ogen en met name op het gebied van migratie, klimaat en energie zijn de toekomstplannen schrijnend.
Dat een groot deel van Nederland tóch voor hem kiest, is voor veel mensen dan ook erg verdrietig om te horen. ‘De klimaatwet, het Klimaat-akkoord en alle andere klimaatregelen gaan direct door de shredder’ staat er in zijn verkiezingsprogramma.
Ook wil hij dat zwarte piet terugkomt en een verbod op het dragen van hoofddoekjes invoeren. Marley is zich daar bewust van, maar ging tóch stiekem stemmen op Wilders. Met schaamte… dat wel. Daarom wil ze graag anoniem blijven.
Stiekem stemmen
“Ik ben het al jaren niet eens met hoe de politiek bedreven wordt in Nederland. En ik had nóóit gedacht dat ik ooit op Geert Wilders zou stemmen, ik ben geen racist! Toch heb ik het gedaan, stiekem, dat wel. Want ik schaam me voor mijn keuze. Mede omdat hij extreem rechts is en ik veel linkse vrienden heb. Ik houd van kunst en cultuur en vind het klimaat belangrijk. Dat strookt natuurlijk helemaal niet met zijn programma.
De reden dat ik toch op Wilders heb gestemd, heeft dan ook meer te maken met wonen, zorg en belastingen. Neem nou de verlaging van brandstofaccijnzen, het verlagen van de energierekening en verlagen van de BTW op boodschappen. Iedere maand kom ik geld tekort om al mijn rekeningen te betalen terwijl ik écht niet slecht verdien.
Ik ben 35 en heb nét pas een eigen woning kunnen bemachtigen. Voor werkende millenials of net afgestudeerden is het leven simpelweg onbetaalbaar geworden. Bij mij heeft dat wel voor veel mentale stress gezorgd.
In Amsterdam kost een hok van nog geen vijftien vierkante meter al gauw meer dan duizend euro. Terwijl de buurman, een junk, de hele dag high is in zijn huis voor een prikkie.
Pechgeneratie
Ik vind dat gewoon oneerlijk! Mijn zusje heeft jarenlang geleend om haar studie te financieren en behoort tot de ‘pechgeneratie’. Vanaf 2016 kregen de meeste studenten geen studiefinanciering meer, vanwege de invoering van het leenstelsel. De totale studieschuld is sindsdien verdubbeld. Een deel van die zogenoemde pechgeneratie krijgt nu dus ook nog te maken met een flink hogere rente.
Het leenstelsel is inmiddels teruggedraaid en sinds dit jaar ontvangen studenten weer een basisbeurs, maar daar heeft deze groep helemaal niks aan. Door de enorme studieschuld wordt het ze helemaal onmogelijk gemaakt om een huis te kopen, mits de ouders een jubelton op tafel leggen. Nou. Dat hebben wij niet… dus mijn zusje kan geen kant meer op.
Kiezen uit onvrede
Ook in de zorg gaat er een hoop mis. Er wordt bezuinigd waar het niet moet en ouderen worden aan hun lot overgelaten. Ik ben zelf werkzaam in de zorg en vind het juist belangrijk dat we beter voor elkaar gaan zorgen. Dat we minder individualistisch worden. Meer handen aan het bed, de wachtlijsten in de jeugdzorg terugdringen en extra verpleeghuisplekken en ouderenwoningen zijn punten die mij over de streep hebben getrokken. Hoe ingewikkeld ik het ook vind, de voor’s wegen zwaarder dan de tegen’s. Voor mijn gevoel was er geen alternatief.”
* De echte naam is bekend bij de redactie