Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 11 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Alles over het supergoedje manuka-honing (en waarom het geen gewone honing is)

We hoeven je vast niet te vertellen hoe lekker én handig honing is. Je brengt er smoothies, thee en (typisch Nederlands) brood mee op smaak. Lekker zoet terwijl het toch een natuur product is. Ook werkt honing uitstekend als natuurlijk antibiotica tegen een zere keel. Maar, de crème de la crème van de honing is de zogeheten manuka-honing en die schijnt éxtra bijzonder genezende krachten te hebben. 

Manuka-honing is een romige en donkere honing uit Nieuw-Zeeland, en heeft een antibacteriële werking dankzij de bijen die alleen op de tea tree-boom vliegen, ofwel op de manuka-boom.

De helende werking van manuka-honing

De manuka-boom groeit voornamelijk in Nieuw Zeeland, maar ook in bepaalde delen van Australië. Daar is het al een tijd bekend om zijn helende werking tegen onder andere allergieën, verkoudheid, keelpijn, wonden en zelfs griep.

Maori’s

De Maori’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland, zien de manuka-boom als heilig vanwege haar helende krachten. Zij gebruikten de bladeren en de bast van de manuka-boom in hun traditionele geneeskunde tegen infecties aan de luchtwegen.

Ook interessant: 10 handige regels voor echt en eerlijk eten (die je altijd kunt toepassen)

Dat niet alleen, manuka-honing werd ook ingezet bij spierpijn, wonden, maagklachten, reuma, urineweginfecties en koorts. Maar inmiddels heeft het gouden doedje ook zijn weg gevonden naar Europa.

Niet zo gek dat sommigen het zien als ‘super food‘ dus. Goedkoop is dit gouden goedje trouwens niet, je betaalt soms wel tussen de €50,- of €80,- voor een potje.

Honing als medicijn

Het is al eeuwen bekend dat ook ‘gewone’ honing een genezende werking heeft. Zo werkt het antibacterieel, ten eerste omdat de suikers in honing de wond vochtig houden door wondvocht aan te trekken en de wond zo makkelijker heelt. Ook bevat honing glucoseoxidase, een antibacterieel enzym uit het speeksel van bijen.

“Als dat enzym in contact komt met wondvocht, produceert het een kleine hoeveelheid waterstofperoxide. Die superklein dosis is groot genoeg om bacteriën te doden, maar veel te klein om schade te veroorzaken aan de herstellende wond of de huid eromheen,” vertelt Tineke Creemers die hier jarenlang onderzoek naar deed bij de Universiteit van Wageningen aan GezondNu.

Must read: Gember als natuurlijk medicijn? Dit zijn de 7 bewezen gezondheidsvoordelen

Site note: deze honing waar Creemers het over heeft, kan je niet bij de supermarkt kopen omdat deze te weinig enzymen bevat. Het gaat hier dus om medicinale honing, met een hoog enzym- en zuurgehalte en zonder vitamine C of zware metalen (dat werkt de enzymen juist weer tegen).

Waarom is manuka-honing éxtra goed?

Maar, manuka-honing zou nóg bijzonderder zijn dan reguliere honing. Waarom? Het bevat een extra bestanddeel met een krachtige anti-microbiële werking die zich richt op ziekteverwekkers.

Deze werking werd in de jaren ’80 onderzocht en ontdekt door professor Peter Molan in Nieuw-Zeeland. Hij kwam tot ontdekking dat manuka-honing anders is dan de normale variant, schrijft AD.

Ook leuk: Wetenschappelijk bewezen: dit zijn de gezondheidsvoordelen van citroenwater

Die antibacteriële activiteit heet de Unieke Manuka Factor (UMF). Hoe hoger de UMF, hoe sterker de helende werking. Molan ontdekte dat manuka-honing vooral genezend werkt bij wonden, littekens en de wondgeur vermindert.

Jaren later werd pas ontdekt wat die werkzame stof was. Het bleek methylglyoxal (MGO) te zijn. Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten.

Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen.

Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.

Niet om te eten, wel om te smeren

De naam superfood verdient manuka-honing dus zeker, als je het ons vraagt. Echter is niet iedereen zich bewust van de sterke helende effecten, en dat het vooral helend op wonden of in de keel werkt. Voor consumptie zal het daarom niet gek veel doen, omdat het ons verteringsproces niet overleeft.

Tip: let erop dat de manuka-honing écht geproduceerd is in Nieuw-Zeeland en een AMHA licentienummer van de producent heeft. Beetje zonde van je centjes anders!

En o ja, de honing zal je niet in de supermarkt vinden, wel kan je het online bestellen. Bee & Flow is onze favoriet, en die koop je via hun webshop.

Meer gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️