Alles over het supergoedje manuka-honing (en waarom het geen gewone honing is)
We hoeven je vast niet te vertellen hoe lekker én handig honing is. Je brengt er smoothies, thee en (typisch Nederlands) brood mee op smaak. Lekker zoet terwijl het toch een natuur product is. Ook werkt honing uitstekend als natuurlijk antibiotica tegen een zere keel. Maar, de crème de la crème van de honing is de zogeheten manuka-honing en die schijnt éxtra bijzonder genezende krachten te hebben.
Manuka-honing is een romige en donkere honing uit Nieuw-Zeeland, en heeft een antibacteriële werking dankzij de bijen die alleen op de tea tree-boom vliegen, ofwel op de manuka-boom.
De helende werking van manuka-honing
De manuka-boom groeit voornamelijk in Nieuw Zeeland, maar ook in bepaalde delen van Australië. Daar is het al een tijd bekend om zijn helende werking tegen onder andere allergieën, verkoudheid, keelpijn, wonden en zelfs griep.
Maori’s
De Maori’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland, zien de manuka-boom als heilig vanwege haar helende krachten. Zij gebruikten de bladeren en de bast van de manuka-boom in hun traditionele geneeskunde tegen infecties aan de luchtwegen.
Ook interessant: 10 handige regels voor echt en eerlijk eten (die je altijd kunt toepassen)
Dat niet alleen, manuka-honing werd ook ingezet bij spierpijn, wonden, maagklachten, reuma, urineweginfecties en koorts. Maar inmiddels heeft het gouden doedje ook zijn weg gevonden naar Europa.
Niet zo gek dat sommigen het zien als ‘super food‘ dus. Goedkoop is dit gouden goedje trouwens niet, je betaalt soms wel tussen de €50,- of €80,- voor een potje.