Yves (32) organiseert een mannenretreat: wat is dat?
Van vrouwencirkels hebben we inmiddels al veel gehoord, net zoals van de term woman empowering en speciale retraites voor vrouwen. Hoewel een veilige omgeving waarin vrouwen elkaar steunen hoog nodig is in deze maatschappij, wordt ook de vraag naar ‘mannenwerk’ steeds groter volgens breathwork– en ijsbadcoach Yves van Veen. Deze zomer organiseert hij dan ook een heus mannenretreat. Wat is dat precies?
En vooral: waarom is dat nodig?
Mannenretreat voor meer verbinding
Waar het voor vrouwen vaak de normaalste zaak van de wereld is om over gevoelens te praten, naar een yoga- of meditatieklas te gaan of een workshop breathwork te doen, is dat bij mannen (nog) lang niet het geval. Daar is nu langzaam een shift in aan het komen.
“Vrouwen lopen vaak voor op ontwikkeling, mannen lopen daar vaak nog achteraan”, vertelt Yves aan BEDROCK. “Toen ik jaren geleden naar yoga ging, zat ik meestal in de klas met alleen maar vrouwen. Het is een wereld waarin je mannen minder snel tegenkomt. Ook als je kijkt naar naar meditatie, of ademsessies, heel vaak is driekwart plus vrouwen.”
Steeds meer mannen blijken alleen wél behoefte aan te hebben aan zelfzorg. Zo schreven we onlangs al over mannencirkels die in opmars zijn. Hoe dat kan? Mannen hebben vaak geen eigen omgeving waarin ze met kwesties als persoonlijke groei, struggles of emotie terecht kunnen. “Ik merk dat zelf ook, als je elkaar vraagt of alles goed gaat zeg je ‘Ja lekker man’, maar iedereen heeft natuurlijk zijn dingen. Ik merk om me heen dat mannen ook steeds meer behoefte hebben aan verdieping en verbinding.”
“Verman je”
‘Wie ben je als man in de maatschappij?’, is een thema dat bij mannencirkels vaak wordt aangesneden. Er zijn allerlei verwachtingen van vrienden, familie, collega’s en de maatschappij over hoe je als man zou moeten zijn. “De uitspraak ‘verman je’ rolt vaak over de tong als er zich een lastige situatie voordoet. Het idee dat een man zich ook kwetsbaar mag op stellen, dat is taboe. Soms mag je als man óók om hulp vragen. Daarin wil ik begeleiding geven. Ik wil graag verbinding creëren tussen gelijkgestemden en met zichzelf.”
Hoe werkt een mannenretreat?
Zo’n mannenretreat in de praktijk, hoe ziet dat eruit? Thema’s die tijdens een mannenretreat aan bod komen, lopen uiteen van de verbinding met jezelf versterken, je eigen pad durven volgen, lekker opladen en stress loslaten. “De oude belofte van dat je gelukkig bent als je goede carrière hebt, gaat trouwen, een huis koopt en drie kinderen krijgt, gaat voor steeds minder mensen op”, merkt Yves.
“Ik wil verder gaan dan het oppervlakkige. Zo gaan we aan de slag met de vraag in hoeverre je van buiten kunt zijn wie je van binnen bent? En welke invloed heeft dat op jou? Wat is van jou en wat is van de verwachting van anderen en de maatschappij? Ik kom veel mannen tegen die in de ogen van de maatschappij heel succesvol zijn, maar zelf weinig zingeving ervaren.”
Quest in de natuur en allerlei workshops
Tijdens het mannenretreat, waarvan de eerste deze zomer al is uitverkocht, spendeert een groep mannen een weekend lang op een mooie plek in de natuur met gelijkgestemden die geïnteresseerd zijn in meer je eigen pad volgen en meer authenticiteit, mannen die willen werken aan de dingen waar ze tegen aanlopen in het leven, ook al is dat misschien onbewust.
“Dat pad kan soms best eenzaam zijn, als je jezelf die vragen gaat stellen. Het is krachtig om daarin gelijkgestemden te ontmoeten die jou ook uitdagen om stappen te zetten. Zo kun je elkaars spiegel zijn en leren van jezelf én anderen.”
Bij binnenkomst is het allereerst belangrijk dat iedereen uit het hoofd gaat en zijn masker afzet om en meer bij het gevoel komen en ego’s juist los te laten. “Ik wil vooral dat mensen écht kunnen zeggen wat ze voelen en het niet als een mooi plaatje optuigen.” Verder worden er allerlei sessies gedaan als ademwerk, lichaamgerichte oefeningen en eye-gazing (waarbij je elkaar voor een minuut lang aankijkt).
Een ijsbad en sauna horen daarbij ook bij, maar er is meer. “Er zijn allemaal eilandjes in de buurt waar we heen varen en waar je in je eentje in de natuur bijvoorbeeld een brief aan jezelf gaat schrijven. Welke patronen wil je achter je laten? ‘s Avonds deel je die brief. Kan je ook in bijzijn van andere mannen jezelf zijn of word je daardoor beïnvloed? Op zo’n moment komt ook de kracht van echt naar elkaar luisteren aan bod, in plaats van direct met adviezen te komen. Het retreat gaat dus ook om opladen en uit de snelheid van het dagelijks leven te komen.”
Waarom is een mannenretreat juist nu zo belangrijk?
De mannenretreat-facilitator meent dat het de wereld veel kan brengen als mannen meer verbinden met hun hart. “Kijk maar naar de wereld om ons heen, ik denk dat veel conflicten voorkomen zouden worden als mannen meer in verbinding staan met zichzelf.”
Maar ook van het ouderwetse plaatje van studeren, werken en huis kopen wil men steeds meer loskomen. “Steeds meer mannen willen daarin hun eigen weg vinden. En dus ook van dat beeld van hoe de man zou moeten zijn, dat een man zijn emoties niet toont, hard is en alles weet.”
Negatieve reacties
Hoewel het eerste mannenretreat al is uitverkocht en zijn video daarover viral ging, zijn er echter niet alleen maar positieve reacties. “Er zijn van die anonieme reacties van mannen die zeggen dat voor ‘homo’s’ is en dat dit gevaarlijk is voor de mannelijkheid. Dat mannen vooral lekker moeten zuipen. Ik denk dat zij het als een bedreiging zien.”
Of het Yves dan ergens niet ook iets doet? “Ja, het raakt me dat er mannen zijn die bewust zoveel negativiteit willen verspreid, maar ik ben ervan overtuigd dat het de wereld zoveel kan brengen, dus het maakt mij niet onzeker over het werk wat ik doe.” Bovendien blijken er veel vrouwelijke ambassadeurs te zijn die hun man vooral aanmoedigen om meer in contant komen met hun binnenwereld.
Meer informatie over het mannenretreat ‘De Vuurdoop’
Het volgende retreat waarvoor nog plaatsen vrij zijn, vindt plaats op 18, 19 en 20 oktober 2024 bij de romantische vrijhaven Zwier, op steenworp afstand van Amsterdam. Benieuwd? Meer informatie vind je op de website.