Denken mannen echt meer aan seks dan vrouwen? We doken de boeken in
Het is een cliché: mannen denken vaker aan seks dan vrouwen. En hoewel clichés af en toe gewoon waar zijn, is de realiteit met deze kwestie ingewikkelder dan dat. Hoe het nou echt zit? Zijn mannen echt wezens die gewoon meer aan seks denken?
Er bestaan héél wat mythes over seks, zeker over seks en geslachtsverschillen. Eén van de bekendste aannames is dat mannen aangestuurd worden door biologische principes, terwijl vrouwen gestuurd worden door emoties, stelt seksuologe Esther Perel.
Daardoor zouden mannen veel meer aan seks denken dan vrouwen. In extreme gevallen wordt zelfs beweerd dat mannen ‘om de 7 seconden aan seks’ zouden denken.
Complexe realiteit
Kortom: we zien mannen vaak als psychologisch eenvoudige wezens met een (altijd aanwezig) biologisch verlangen naar seks, terwijl vrouwen complexer van aard zijn en van nature uit minder aan seks denken.
Perel spreekt dit echter tegen: “Dit zijn zeer eenzijdige beelden van seksualiteit, terwijl zowel mannen als vrouwen complexe wezens zijn”.
Ook interessant: The Sex Issue: ochtend- of avondseks? Wat experts zeggen over ‘de beste tijd’
Daarnaast spreekt onderzoek naar de frequentie waarmee mannen en vrouwen aan seks denken tegen dat mannen om de 7 seconden aan seks zouden denken. Mannen denken namelijk gemiddeld één keer per uur aan seks, wat heel wat minder is dan het ‘om de 7 seconden-fabeltje’.
Hoe zit het dan echt?
Zijn er dan helemaal geen geslachtsverschillen met betrekking tot seks? Perel geeft aan dat die verschillen er wel zijn, maar dat ze helemaal niet zo zwart-wit zijn als vaak wordt aangenomen.
Mannen en seks
Het seksueel verlangen van mannen is afhankelijk van de angst om afgewezen te worden, faalangst, schuldgevoelens, schaamte, onzekerheden en depressie. Dit soort gevoelens hebben een enorme impact op het zelfvertrouwen en zelfbeeld van de man, wat op zijn beurt van invloed is op zijn seksuele zelf.
De mannelijke seksualiteit is voor een groot stuk afhankelijk van hoe een man denkt waargenomen te worden door de ander (vaak: de partner). In de praktijk van Esther Perel geven mannen vaak aan hoe een opgewonden vrouw de grootste turn on is. Vrouwen halen dit echter maar zelden aan.
Lees ook: Quarantaine? Een perfecte tijd om je (virtuele) seksleven naar een hoger niveau te tillen
Dat komt omdat mannen een boost in zelfvertrouwen krijgen wanneer een vrouw laat blijken dat ze opgewonden wordt van hem. Het is deze confidence boost die de seksuele verlangens van de man aanwakkert.
Er gaat dus veel meer om in het hoofd van de man dan enkel een paar voorgeprogrammeerde, biologische impulsen die maken dat mannen frequent aan seks denken.
Vrouwen en seks
En vrouwen? Zij blijken minder bevestiging van de partner nodig te hebben, maar zijn vooral afhankelijk van wat er intern speelt. Als een vrouw het niet voelt om seks te hebben, dan is de kans heel klein dat er iets gaat gebeuren.
Bij vrouwen ontstaat seksuele lust vooral wanneer ze bevrijd zijn van hun sociale rollen (zoals zorgdragen voor anderen). Wanneer ze die even aan de kant kunnen laten liggen, zijn ze in staat om seksueel plezier te ervaren.
Must read: Aseksualiteit: wat is het eigenlijk?
Tot slot wijst Esther Perel op de mythe dat de vrouwelijke seksualiteit gelinkt is aan een langdurig commitment van een partner, maar ook die blijkt dus niet te kloppen. In tegendeel: langdurige relaties laten het seksueel verlangen kelderen. Dit effect treedt vroeger op bij vrouwen dan bij mannen.
Met andere woorden: de geslachtsverschillen tussen mannen en vrouwen zijn helemaal niet zo duidelijk als vaak wordt verondersteld. Meer lezen over seks en geslachtsverschillen? Het boek Erotische Intelligentie van Esther Perel gaat dieper in op het onderwerp!
Meer over seks?
- Wat je wel én niet moet eten voor een gezond seksleven
- Quarantaine? Een perfecte tijd om je (virtuele) seksleven naar een hoger niveau te tillen
- Hoe vaak moet je seks hebben om gelukkig te zijn?