Mannen profiteren ook van feminisme (misschien zelfs wel meer dan vrouwen)
De positie van vrouwen is de afgelopen eeuw ontzettend verbeterd. Was het decennia geleden nog niet eens vanzelfsprekend dat je als vrouw ging studeren; nu zitten er zelfs meer vrouwen dan mannen op de universiteit, en ze zijn nog succesvoller ook. Feministen worden (door de meesten) allang niet meer gezien als protesterende, mannenhatende vrouwen met ongeschoren oksels.
Toch zul je een man niet snel horen zeggen dat hij een feminist is – misschien omdat ‘ie vindt dat dat een deuk in zijn mannelijkheid oplevert, misschien omdat hij niet wil dat zijn eigen positie in gevaar komt. En dat terwijl mannen misschien nog wel meer profiteren van onze emancipatie dan wijzelf, zegt een nieuwe studie.
Omhoog trouwen
Huh, maar hoe dan? Dat is een beetje een ingewikkeld verhaal, maar we gaan het proberen uit te leggen. De studie keek naar ‘omhoog trouwen’: trouwen met iemand die in een hogere sociaaleconomische klasse zit dan jij, waardoor je zelf ook omhoog klimt op de ladder. Vroeger waren het vooral vrouwen die omhoog trouwden, simpelweg omdat mannen meer werkten en ook meer verdienden.
Lees ook: Ambitieuze vrouwen met liefde voor tech opgelet!
Nu de sociaaleconomische positie van vrouwen verbetert omdat ze hoger opgeleid zijn, is de kans steeds groter dat je als man omhoog trouwt, in plaats van andersom. Daardoor ondervinden mannen het voordeel van onze ontwikkelingen, terwijl wij juist een nadeel hebben: als we trouwen, ondervinden we daar veel minder voordelen van dan vroeger (economisch gezien, dan).
Gender-specifieke veranderingen
De Amerikaanse onderzoekers keken naar ‘gender-specifieke veranderingen’ in het inkomen en huwelijk van duizenden dertigers en veertigers in de Verenigde Status, specifiek naar het rendement dat mensen uit hun educatie haalden in termen van het gezinsinkomen.
Must see: Girl op Netflix is een must-see over gender en identiteit in de danswereld
De uitkomst: ‘Vroeger haalden vrouwen meer rendement uit hun educatie dan mannen omdat hun rendement op de huwelijksmarkt hoog was. Maar nu de educatie en carrières van vrouwen verbeteren, verdwijnt dat effect’, aldus de hoofdonderzoeker.
Relatief voordeel
Dus hoewel ons persoonlijke inkomen er wel op vooruit gaat, meer dan dat van mannen, daalden ons relatieve voordeel in gezinsverband met zo’n 13 procent. Wat dat relatieve voordeel dan is?
Lees ook: 5 inspirerende vrouwen uit de geschiedenis die een groot voorbeeld zijn
CNN legt uit: als een middelbaar opgeleide vrouw trouwt met iemand die een bachelordiploma heeft, kan haar genormaliseerde inkomen hoger zijn dan dat van een hoogopgeleide man die trouwt met een lager opgeleide vrouw.
Klinkt ingewikkeld, maar het verdwijnen van dat relatieve voordeel komt erop neer dat onze levensstandaard vergeleken met die van mannen, erop achteruit is gegaan (als er rekening wordt gehouden met onderwijs).
Feminsten overdreven?
Aan de ene kant natuurlijk goed nieuws dat de positie van vrouwen steeds gelijker wordt aan die van mannen. Waarom zouden wij geen hoogopgeleide carrièrevrouwen kunnen zijn (en de man lekker laten koken)? Maar zoals de onderzoekers uitleggen, betekenen deze resultaten ook dat de levensstandaard van mannen meer is verbeterd dan die van even hoog of laag opgeleide vrouwen, omdat mannen meer profiteren van het salaris van vrouwen.
Als je het op die manier bekijkt, hebben mannen dus eigenlijk meer voordeel dan wij. Dat betekent niet alleen dat huwelijk economisch gezien belangrijker wordt voor mannen, maar ook dat mannen er economisch gezien goed aan doen om zich ook te ‘bekeren’ tot het feminisme. Kun je dat volgende keer mooi inbrengen als een man je nog eens uitlegt waarom ‘ie feministen zo overdreven vindt.
Meer over feminisme
- Mannen verkeren in een crisis: wat is mannelijkheid en bestaat het überhaupt nog in de 21ste eeuw?
- Podcast tip: Feminists Don’t Wear Pink (een genuanceerde kijk op feminisme)
- Zo voed je je zoon feministisch op (ja, dat is nodig)