10 manieren om dit jaar nóg beter voor de planeet te zorgen
Hou jij van natuur? Wilde bossen? Mooie zeeën of juist stille meertjes? Trek jij er graag op uit om te wandelen? Of ben je meer een stadsmens en hou je juist van al het bruisende dat de stad te bieden heeft? Of misschien hou je wel van allebei. Hoe dan ook, of je nu een natuurmens of een stadsmens bent, een gezonde planeet is cruciaal voor het leven op aarde. Ja, óók in urban gebieden. Daarom delen we tien manieren hoe jij dit jaar nog beter voor de planeet kunt zorgen.
Vaak denken we bij de natuur aan natuurgebieden, duinen, gebergten of bossen, maar de natuur is overal. Ook in de grootste stad of op drukste plekken waar je niet zo 1, 2, 3 groen kunt zien.
De natuur is altijd om ons heen
Ook al denk je dat de natuur misschien ver te zoeken is als je in een stad of in het platte Nederland woont, niets is minder waar. De natuur, die is er altijd. “De natuur zien we vaak als iets wat buiten ons is, maar zelfs de meest grauwe stad ademt natuur,” vertelt Mary Clare, auteur van het boek De grote samenhang, een boek dat gaat over onze band herstelling met de natuur.
“Als gevolg daarvan denken we vaak dat de natuur iets is waar we boven kunnen staan, en hebben we snel de neiging te denken dat we er weinig mee te maken hebben als je in een meer stedelijke omgeving woont.” Maar, zegt Clare, dat is een grote misvatting. “In de stad ademen we zuurstof in, onder de betonnen straten ligt de aarde, boomwortels of andere natuurlijke ondergrond, er zijn wateren en vogeltjes die tjirpen. Maar ook wijzelf zijn onderdeel van het natuurlijke ecosysteem.”
Elk onderdeel van het natuurlijke systeem is belangrijk om het ecosysteem in stand te houden: van de grootste zoogdieren tot de kleinste insecten. Elke schakel telt. Hoe meer (bio)diversiteit, hoe beter en gezonder de planeet én wij dus.
10 manieren om goed voor de planeet te zorgen
Daarom delen we tien manieren om de wereld een nóg mooiere plek te maken.
1. Denk groen
Duurzamer of bewuster leven hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, maar juist reuze vernieuwend en leuk. Waarom? Hoe betrokkener je bij jouw omgeving bent, hoe meer je voelt dat je onderdeel uitmaakt van iets groters en dát geeft voldoening.
Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je brein te herinneren om wat vaker te denken ‘hoe zou dit op een groenere manier kunnen?’ Probeer jezelf te trainen om je dagelijkse handelingen beetje bij beetje te vergroenen.
2. Koop minder
Eén van de meest vervuilende dingen ter wereld is het kopen van spullen (hallo kapitalisme!). Wil je jouw steentje bijdragen aan een groene planeet? Denk dan twee keer na voordat je een nieuwe aankoop doet. Waarom wil je iets kopen? Heb je het nodig of heb je eigenlijk vooral zin in een snelle dopaminekick?
3. Go organic
Er zijn heel wat redenen om vaker biologisch eten te kopen als je het je kan veroorloven. Ondermeer jouw gezondheid maar ook de gezondheid van de planeet. Producten die gemaakt zijn op een natuurlijke manier (zonder hulp van pesticiden en chemicaliën) vervuilen de grond waarop groenten of fruit wordt geteeld niet, en zijn daarom een stuk beter voor de planeet!
4. Een plant-based dieet
We hebben het er natuurlijk vaak over, maar stoppen met het eten van vlees en zuivel heeft de grootste positieve impact op de aarde. Plantaardig eten is daarom het beste wat jij kan doen om de aarde weer te vergroenen.
5. Gebruik groene energie
Met een groene energieprovider wordt jouw carbon footprint al snel kleiner. Het is een kleine moeite, maar wel een die een groot verschil kan maken. VandeBron is bijvoorbeeld een goede leverancier voor groene stroom.
6. Ga op de fiets
Wist je dat één op de drie autoritten in Nederland korter is dan vijf kilometer? Zou je die korte afstanden voortaan lopen of fietsen, dan kan er jaarlijks misschien vijfhonderd miljoen liter brandstof bespaard worden. Pak dus eens lekker de fiets, daarmee zorg je beter voor de planeet!
https://www.bedrock.nl/vegan-dieet-tips/
7. Skip plastic
Zonder meteen zero waste te hoeven gaan leven, kan je eens letten op hoeveel wegwerpplastic je eigenlijk gebruikt. Een coffee to go hier en een tasje bij de supermarkt daar. Alles bij elkaar gebruiken we heel wat wegwerpplastic, wat voor een deel in de plastic soep belandt. Wist je dat wel vijftig procent van de plastic soep bestaat uit wegwerpplastic? Wil je beter voor de planeet zorgen, skip dan vaker wegwerpplastic. Vraag om een kartonnen rietje en neem altijd zelf een tasje mee naar de supermarkt.
8. Stap over naar een groene bank
Deze heb je misschien al wel vaker gehoord, maar niet alle Nederlandse banken geven even veel om milieu en klimaat. Dat wil je niet, toch? Maar welke bank moet je dan wel hebben? Volgens de Eerlijke Bankwijzer lopen Triodos en ASN Bank voorop als het gaat om duurzaamheid. Overstappen is zo gepiept!
9. Natuurlijke producten
Trek je keuken- en badkamerkastje eens open en bekijk de labels. Kan je de ingrediënten ook daadwerkelijk begrijpen of niet? Grote kans van niet omdat de meeste ‘gewone’ producten gemaakt zijn met chemische stoffen. Ze kunnen heel goed werken, maar of het ook goed is voor de planeet en je lichaam is meestal een tweede.
Kijk eens of je – wanneer je producten toe zijn aan vervanging – deze producten kunt vervangen voor een natuurlijke variant. Het liefst wil je de producten die je op je huid smeert, ook kunnen eten. Dan weet je dat het van pure, natuurlijke ingrediënten is gemaakt. Dat komt je lichaam én de planeet ten goede.
10. Support groene initiatieven
Of je nu gaat kamperen bij een toffe eco-camping, luncht bij een biologisch of vegan eettentje of je producten koopt bij een organic winkeltje of boerenmarktje: support groene initiatieven zodat ze kunnen blijven bestaan en het makkelijker wordt voor iedereen om groenere keuzes te maken en zo beter voor de planeet te zorgen!
De natuur is ons thuis, het zit in ons en wíj zijn de natuur, alleen lijken we dat soms te vergeten. Deze tips zijn een fijne reminder!