Zo krijg je meer grip op schommelingen in emoties en ervaar je ze minder intens
Als je naar een film kijkt, leef je helemaal mee met de personages en je geniet veel van de kleine dingen. Je hebt het gevoel dat je intens leeft, maar dat is iets wat je niet altijd kan waarderen.
Soms hoopte je op wat meer stabiliteit in je emoties. Terwijl je net nog een besefmomentje had waarbij je stilstond hoe gelukkig je was, word je nu ineens overvallen door een overweldigt gevoel. De geluiden komen op je af en het wordt je ineens te veel.
In dit artikel bespreken we deze schommelingen in emoties en hoe je er meer grip op kan hebben.
Kun je bij een intens leven overweldigende emoties voorkomen?
Als je jezelf herkent in de beschrijving hierboven, kan het zijn dat je hoogsensitief bent.
Volgens HSP coach Maaike Kruijsen kun je deze intense emoties niet volledig voorkomen als je hoogsensitief bent.
Je kunt er wel voor zorgen dat de intense emoties in mindere mate aanwezig zijn en zo voorkomen dat je uit balans raakt.
Volgens haar is zelfzorg ontzettend belangrijk. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te zorgen voor voldoende rust, maar ook genoeg beweging. Daarnaast draagt een gezond eetpatroon hieraan bij. Ook helpt het om gezonde grenzen te stellen en soms ‘nee’ te zeggen tegen sociale verplichtingen.
Manieren om minder intens te leven, maar wel intens te genieten
Intens leven wordt over het algemeen gezien als iets positiefs, maar het kan daarnaast dus ook veel energie kosten.
Wij delen drie manieren hoe je intens kunt genieten van het leven, zonder het gevoel te hebben dat het je overweldigt.
Vertrouw op je onderbuikgevoel
Als je ergens van tevoren al het gevoel bij hebt dat het je misschien wel te veel gaat worden, is dat vaak ook zo. Dit gevoel kan je bijvoorbeeld hebben als vriendinnen spontaan met je naar de stad willen of als je werkgever een extra opdracht voorstelt.
Ondanks je ook gevoelens van enthousiasme kan ervaren, is het ook belangrijk om naar het gevoel te luisteren of je het wel echt aan kan.
Sta stil bij je agenda
Nu wil je misschien heel graag naar dat ene festival of die ene klus aannemen, maar neem ook even een momentje voor jezelf om erbij stil te staan of je niet nog andere dingen aan je hoofd hebt en of je er wel echt de ruimte voor hebt in je agenda.
Neem voldoende rust
Door van tevoren voldoende rust te pakken, zorg je ervoor dat je genoeg energie hebt voor de activiteiten die je graag wil of moet doen. Op deze manier voorkom je niet alleen overprikkeling, maar geniet je er ook meer van en houd je je hoofd er beter bij.
Even een dagje niks doen tussendoor, ook als je eigenlijk wel zin hebt om nog wat te doen, voorkomt dus dat je later ineens overprikkeld raakt. Later bedank je jezelf ervoor.
Praat erover met anderen
Misschien vraag je jezelf af wat anderen er van zouden vinden als je een avondje thuisblijft terwijl je eigenlijk wel gewoon zou kunnen gaan. Door er met anderen over te praten dat je soms last hebt van overprikkeling, zorg je voor begrip.
Ook kan erover praten ervoor zorgen dat je deze kant van jezelf meer accepteert en begrijpt. Soms vind je het misschien lastig om te begrijpen waarom je deze emoties hebt. Door er bij stil te staan en te praten met anderen, kan helpen.
De mooie kant van een intens leven
Ondanks gevoelig zijn voor prikkels soms lastig kan zijn, brengt het ook zeker veel voordelen met zich mee.
Je kunt erg genieten van de vogels die je hoort fluiten, de zon op je gezicht voelen en de eerste hap van je lievelingsgerecht te proeven. Of wat denk je van de geur van de zomer. Verse gemaaid gras.
Laten we de meerwaarde van hoogsensitief zijn dus ook zeker niet vergeten.
Overprikkeld en hoogsensitief? 5 tips om jezelf te beschermen tegen prikkels