Mag ik alsjeblieft ook géén happy single zijn?
Er is veel geluid om happy single te zijn. Ook bij Bedrock staan wij daar altijd voor. Zo schreven we onder andere een column over een nieuwe kijk op het single zijn, een pleidooi voor het vrijgezellenbestaan en een gids voor singles om de kerst goed door te komen. Er zitten namelijk heel veel voordelen aan het vrijgezel zijn. Maar dit betekent niet dat je per definitie happy moet zijn met jouw single-bestaan. Je mag er gerust van balen en wél actief op zoek gaan naar een relatie. Je mag ook gewoon niet happy single zijn.
Dat wil niet zeggen dat je niet gelukkig bent met jezelf. Je kunt ook helemaal blij zijn met wie je bent en wat je doet, en toch een relatie willen. Gewoon omdat je van jezelf weet dat jij je daar goed op gaat. En dat is niet omdat je het nódig hebt, maar omdat je graag voor iemand zorgt bijvoorbeeld. Of omdat je jouw leuke leven liever met iemand deelt.
Toegeven dat je liever een relatie hebt, is best wel een ding. Mensen denken namelijk automatisch dat je dan wanhopig, ongelukkig of verdrietig bent en alleen maar een afleiding of opvulling zoekt in jouw eenzame leven. Toch is het helemaal niet zo gek om daar eerlijk over te zijn. We leggen uit waarom.
Gij zoekt niet en zult niks vinden
Ze zeggen altijd dat je een nieuwe liefde zult vinden, op het moment dat je het het totaal niet verwacht. Op zich is dat een heldere theorie. Maar als je je telefoon kwijt bent, dan zeg je toch ook niet: ‘Ach, hij duikt vanzelf wel weer een keer op’? Nee, dat verkleint daadwerkelijk de kans dat je hem weer zult vinden en geeft ook aan dat je er totaal geen moeite voor wilt doen.
Het is helemaal niet erg om single te zijn en het kan een geweldige periode in je leven zijn, maar als je echt een partner wilt, kun je niet verwachten dat je gewoon achterover kunt leunen en dat ‘ie vanzelf wel komt aanwaaien. Goede, langdurige, liefdevolle relaties kosten tijd en moeite van beide partijen en die worden niet zomaar in je schoot geworpen.
Relaties met anderen zijn net zo waardevol als de relatie met jezelf
We hebben het al gezegd en zullen het nog een keer herhalen: single zijn is heel waardevol. Maar je kunt ook zelfvoorzienend, onafhankelijk en gelukkig zijn, terwijl je wél in een relatie zit. In een gezonde relatie ben je niet afhankelijk van de ander en hoef je niet alles met je partner te doen. Je kunt jezelf verder ontwikkelen en tegelijkertijd ook heel veel leren van je relatie.
Luister ook: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman
Samenzijn leert je namelijk hoe je problemen met een ander kunt oplossen. Hoe je je tijd samen goed indeelt. Hoe je voor elkaar zorgt en hoe je omgaat met conflicten en empathie. Je kunt in een relatie net zoveel leren als in het alleen zijn. Ook in een relatie is het belangrijk om te onthouden dat je een sterke vrouw bent en tijd kunt investeren in je persoonlijke ontwikkeling en zelfontplooiing.
Waarom zou je liegen tegen jezelf?
Geef het gewoon toe! Als je weet je dat je een relatie wilt, maar je roept alsmaar tegen iedereen dat je er hélemaal oké mee bent om single te zijn, dan lieg je eigenlijk tegen jezelf. Daar schiet je echt niks mee op. Het is juist belangrijk dat je alle gevoelens de ruimte geeft om er te zijn. Als je ze onderdrukt, zal je alleen maar ongelukkig en gefrustreerd worden, omdat je doet alsof ze er niet zijn.
Misschien moet je je gevoelens juist eens beter gaan bekijken en leren om ermee om te gaan. Want als je niet eerlijk kunt zijn tegen jezelf, tegen wie kan je dat dan wel?
‘Willen’ is niet hetzelfde als ‘nodig hebben’
Als je toegeeft dat je een relatie wilt, krijg je vaak te horen dat je niet in staat bent om alleen te zijn en dat je het geluk in een ander zoekt. Terwijl het ‘willen van een relatie’ iets heel anders is dan het ‘nodig hebben van een relatie’. Als je het gevoel hebt dat je een relatie nodig hebt, dan is het aan te raden om nog even single te blijven, want je kunt het gevoel van geluk, voldoening en acceptatie niet uit een ander persoon halen.
Maar als je helemaal happy bent met jezelf, en je wilt alleen je leven graag met een ander delen, dan kan dat geen kwaad. In feite is dat ook de reden dat mensen überhaupt een langdurige relatie met elkaar aangaan.
Het is dus belangrijk om het verschil tussen de wens en de behoefte te begrijpen. Als je merkt dat je heel sterk de behoefte hebt aan een relatie, dan ben je er wellicht nog niet klaar voor. Maar ben je volledig content en gelukkig en wil je nog steeds een relatie, dan mag je dat doel rustig nastreven. Flirten, (online) daten, let’s go!
Meer over single zijn?
- Dus dit is de reden waarom je nog single bent (aldus een psycholoog)
- ‘Happy single’ onderbouwd: vrouwen zonder man en kinderen blijken echt gelukkiger
- Klassiek geval FOMO: verslag voor een zaterdagavond (voor singles)