Leonie Collombon
Leonie Collombon Zelfliefde 20 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Waarom je kleren jou moeten passen (en dus niet andersom)

Het scenario van gefrustreerd in de paskamer staan omdat elke broek een andere maat lijkt te hebben, komt waarschijnlijk elke vrouw (en man!) bekend voor. Die maatvoering levert vaak onzekerheden op, die eigenlijk nergens voor nodig zijn. Je kleding hoort jou namelijk te passen, en niet andersom.

Jarenlang voelde ik me onzeker over mijn kledingmaat. Als ik een broek in maat 40 niet paste en een 42 aan moest, deed ik dat niet. Ik liet de broek dan liever liggen, bang om ‘groter’ te zijn geworden. Paste ik in de volgende winkel een broek in maat 38 perfect, dan schoot m’n zelfvertrouwen weer omhoog. Inmiddels kan ik die cijfers beter loslaten, maar daarvoor moest ik veel lessen leren.

Wisselende maatvoering

De meest praktische en platte les die me tot dit inzicht deed komen, is dat maatvoering nou eenmaal verschillend is per merk. Vroeger betekende maat 40 ook echt dat een kledingstuk 40 centimeter breed was, anno 2023 is dit allang niet meer zo. De ene maat 40 valt een stuk kleiner dan de ander, waardoor het eigenlijk heel logisch is dat je niet beide items past.

Moeten we dan maar een universeel matensysteem overwegen? Volgens experts heeft dat weinig zin. De reden waarom maten zo verschillend vallen is namelijk niet om mensen onzeker te maken. Het heeft te maken met een verschillende bouw: in Zuid-Europa zijn vrouwen over het algemeen kleiner en smaller, in bijvoorbeeld Nederland zijn ze groter en breder.

Een Spaanse maat 40 zal dus anders vallen dan een Nederlandse maat 40. Maatje groter of kleiner dan normaal? Geen zorgen, dat betekent niet dat je lichaam is veranderd; het betekent enkel dat de maatvoering in winkels nooit helemaal hetzelfde is.

Geen waardeoordeel

Een nog veel belangrijkere les die ik leerde, is dat een waardeoordeel ‘m niet zit in de maat die je draagt. Waarom zou ik een beter mens zijn als ik in een kleinere of grotere maat pas? In een eerder artikel schreef ik over liever communiceren naar onszelf toe. Moet een vriendin een maatje groter nemen omdat ze de broek niet past, dan blijf je net zoveel van haar houden als in een kleinere maat.

Een negatief zelfbeeld kun je overwinnen door die maatvoering los te laten. Bedenk dat je nog altijd een geliefde zus, moeder, dochter, vriendin of nicht bent, óók als je een andere maat dan normaal gesproken nodig hebt.

Onzichtbare maat

Ohja, en dan nog iets. Wist je dat he-le-maal niemand vanaf de buitenkant ziet welke maat jij draagt? Of dat nou een XXS, een XXL of alles daartussen is: jij bent de enige die het label ziet. De maat dragen die het beste past, wordt zo nog logischer.

Wil je koste wat het kost in die kleinere maat, dan is dat aan de buitenkant vaak wel te zien. Neem je een maatje groter, gewoon, omdat deze beter zit en omdat jouw waarde níet in dat nummertje ligt, dan zit het kledingstuk beter en voel je je in the end comfortabeler en zelfverzekerder.

Slimme mensen diëten niet (want afvallen begint in je hoofd)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️