Maartje van Barts Bruiloft deelt haar (duurzame) tips voor een bruiloft om door een ringetje te halen
Verliefd, verloofd en dan dé grote dag. Voor stellen die willen trouwen iets om naar uit te kijken, maar ook een fors planningsproces. Er is zoveel keuze en als je dan ook een duurzame bruiloft op het oog hebt, is het even zoeken waar je begint! Maartje Diepstraten van Barts Boekje en inmiddels ook Barts Bruiloft én Barts Beauty heeft immer van die prachtige ideeën, dus daar willen wij meer van weten.
Als er iemand is die je wil volgen voor de duizend-en-een-ideeën op het gebied van reizen, restaurants, trouwen of beauty, is het Maartje wel.
Met Evi Boonstra als drijvende kracht achter Barts Bruiloft worden de fijnste tips gecureerd.
Naast het runnen van een inspirerend bedrijf is Maartje ook moeder van twee, blijft ze graag binnen in haar knappe huis, maar kriebelt het ook altijd om de nieuwste plekken te ontdekken.
Jawel: de trouwtips van Maartje zijn om door een ringetje te halen.
Wanneer ben je zelf getrouwd?
“Kerst 2013! 21 december om precies te zijn: met kerst zelf zaten we in New York te honeymoonen.”
Draag jij nog wel eens items van je bruiloft, je jurk of je schoenen?
“Zeker! Heel vaak zelfs. Ik had voor ons burgerlijk huwelijk in Amsterdam een prachtige, hele zware (veel stof) witte zijden rok van Laura Dols met een kanten top van H&M. De rok draag ik nu graag met een zilveren top als ik een chique etentje of feestje heb, of met kerst, en de top draag ik vaak als ‘mouwen’ onder een jumpsuit.
Voor ons huwelijk op 21 december had ik een kort (wit, kanten) jurkje van Dolce & Gabbana (toen met een wit nepbontje): die draag ik op vakantie nog wel eens (al zat ie een poosje wel echt te strak… Nu kan-ie denk ik wel weer, ik zal hem er weer eens bijpakken!).”
Zou je nu, zoveel jaar later, anders trouwen?
“Nee. Ja, ik zou meer uitbesteden: tien jaar geleden waren we allebei kapot-moe omdat we ALLES zelf deden want we hadden geen cent te makken natuurlijk. Nu hebben we een iets andere portemonee en dus zou ik veel (heel veel) uitbesteden en zelf veeeeel meer relaxen.
Dat was wel zonde, als we erop terugkijken. Maar de plek (Antwerpen) en de locatie ( twee pakhuizen op het eilandje) zou ik precies weer doen: perfect voor onze familie uit Breda die het liefst in hun eigen bedje slaapt én voor vrienden uit onder andere Amsterdam die er graag een weekend weg van maakten. En ik zou ook meteen weer met kerst willen trouwen: we vinden dat allebei een magische tijd.”
Op welke manieren zou je je bruiloft een stukje duurzamer kunnen maken?
“Nou het was eigenlijk al heel duurzaam, zeker voor die tijd… Ik droeg alleen maar vintage, we zorgden ervoor dat alles goed voor iedereen bereikbaar was en er werd flink gecarpoold en met de trein gereisd. We hadden de hal tussen de twee pakhuizen waar we de ceremonie hielden aangekleed met kerstbomen die we op de dag zelf (i told you so: we waren kapot) opgehaald hebben en die de volgende dag weer terug gepland werden.
We vroegen onze gasten als cadeau om een fles wijn (waar we jaren plezier van hebben gehad) en hun aanwezigheid, ik had geen bloemen (vond ik onzin toen) en… Tsja, best duurzaam als je bedenkt dat het alweer tien jaar geleden is.”
Tips voor een duurzame bruiloft
Duurzame jurk: “hallo vintage! Laura Dols is en blijft een briljante leverancier van briljant mooie items. En mijn Dolce was een (gebruikt) sample (ik werkte toen voor ELLE en deze jurk was gebruikt voor de cover; ik mocht hem overnemen.)”
Locatie in de buurt: “of op treinafstand dus. Antwerpen is wat dat betreft best of both worlds: toch een ‘buitenland bruiloft’ zoals zoveel stellen hem tegenwoordig ook graag willen en heel erg makkelijk aan te reizen!”
Biologisch afbreekbare uitnodigingen: “Nee joh! Digitaal! Who needs zo’n papiertje”
Lokale producten bij het diner: “dat zou niet eens een vraag moeten zijn: ik benoem het niet eens meer omdat ik denk dat dit niet meer dan normaal zou moeten zijn.”
Cadeau in de vorm van iets goed doen: “daar hebben we toen heel serieus over nagedacht, alleen omdat we zelf echt geen budget hadden, besloten we om onze gasten wijn mee te laten nemen. Zo was het toch geen ‘weggegooid geld’, of van die nutteloze cadeaus, maar nu zouden we denk ik zeker voor een goed doel zoals het Prinses Maxima centrum, of een doel waar op dat moment aandacht voor nodig is kiezen.”
Nóóit doen als je een bruiloft organiseert: “onnodig met geld smijten. Er zijn zo ontzettend veel voordelige en duurzame alternatieven voor werkelijk alles, en vaak is zo’n alternatief nog stukken persoonlijker en dus leuker ook!”
Maar je wil natuurlijk een voorbeeld zoals ‘een coverband inhuren’ of ‘je boeket gooien’. Helaas… Zo’n voorbeeld kan ik je niet geven want ik geloof oprecht dat een geslaagde bruiloft een bruiloft is die bij jullie past. Nee, ik hou zelf niet van een standaard bruiloft met een receptie, dus dat, een receptie, zou mijn antwoord zijn…
Maar vergis je niet: hoewel een bruiloft persoonlijk is en van jullie tweetjes, is het óók vaak hét moment om de ouders van beide kanten te laten stralen (en dat doen ze hoor!) en als je vader , moeder, opa, of oma het nou ongelooflijk belangrijk vindt dat de buren, of die oude schoolmeester, even een drankje mag komen doen, en je hebt er de ruimte voor, waarom dan niet? Dat dus om aan te geven dat zelfs iets wat ik vreselijk vind, een receptie, bij een ander best zou kunnen passen.”
Wat maakt van jouw bruiloft een echte knalfuif?
“Eerlijk gezegd zijn wij meer van ‘je vindt ons op de barkruk’ dan ‘linksvoor’. Een ‘knalfuif’ is voor ons dan ook een avond waarbij we uuuuuren lang hebben getafeld, vervolgens aan de bar hingen (en ik er uiteindelijk op stond, op die bar dus en op een gegeven moment waarschijnlijk ook vanaf ben gevallen). Dus ook hier geldt weer: de ‘knal’ zit hem zo in ieders persoonlijke smaak!”
Missen we nog tips voor een duurzame bruiloft? Deel ze met de BEDROCK redactie!
Sociale vergelijking doet weinig voor je zelfvertrouwen, waarom doen we het dan?