De maandagochtend-rituelen van brain balance expert Charlotte Labee
Hoe dóén ze dat toch? Succesvolle vrouwen, of het nu gaat om carrière, liefde of geluk, houden er allemaal bepaalde (ochtend)rituelen op na. Wij vroegen inspirerende vrouwen naar hun tips. Wat doen ze als de wekker gaat en hoeveel uur slaap hebben ze nodig? Vandaag trappen we af met de maandagochtend-rituelen van brain balance expert Charlotte Labee.
In 2016 lanceerden we de rubriek ‘de maandagochtend’-rituelen van…‘ voor het eerst. Na inspirerende vrouwen als José Woldring, Hanna Verboom en Sabrina Simons gesproken te hebben, viel de rubriek helaas stil. Zonde, vinden we nu! Daarom blazen we met heel veel liefde nieuw leven in de rubriek.
De maandagochtend-rituelen van Charlotte Labee
Charlotte Labee weet alles over het menselijk brein. In 2017 ging bij haar het roer om: ze veranderde haar levensstijl en ging op zoek naar een manier om zoveel mogelijk uit het leven te halen. Geluk, gezondheid en genieten staan hierbij centraal.
Ze verdiepte zich in de wereld van het menselijk brein, de mindset, voeding en beweging. Welke rol spelen deze pijlers in haar maandagochtend-ritueel?
Hoe laat gaat de wekker?
“De wekker gaat om 6:20. Tenzij ik wakker word door Sky, mijn zoontje, als hij eerder wakker is.”
Stap je meteen uit bed, of snooze je eerst?
“Ik snooze nooit. If you snooze you loose, dat is mijn motto. Je energie wordt er niet beter van als je op de snooze-knop drukt. Ik heb wel even nodig om mijn ogen te openen, maar ik kan er daarna meteen uit.”
Wat is jouw heilige ochtendritueel?
“Minimaal 15 minuten mediteren, en dan een half uur wandelen. Drie keer in de week doe ik in de ochtend yoga, dat is ook echt heilig. Bewegen en de dag fris, relaxt en vol energie starten is voor mij echt een must.”
Waarom is het bovenstaande ritueel heilig voor je?
“Dit ritueel zorgt voor de beste start van mijn dag. Ik merk als ik dit niet doe ik minder goed in balans ben, sneller dingen vergeet, minder dingen aankan en ook sneller vermoeid raakt.”
Welk morning mantra zou je iedereen aanraden?
“Alles wat ik doe doe ik vanuit energie, liefde en flow. In alle processen die ik vandaag doorloop.”
Kun je ook weleens niet je bed uitkomen?
“Nee, dat heb ik nooit echt zo. Ik heb altijd een leuke planning waar ik ook graag mijn bed voor uitkom. Natuurlijk zijn er weleens momenten dat ik het liefst nog even blijf liggen, zoals met NYE recent. Ik ben niet meer gewend dat het laat wordt, dus als ik dan om 04:15 in bed lig en als Sky om 08:00 wakker is, dan ben ik echt niet fit. Maar dit is gelukkig wel een uitzondering op de regel.”
Hoeveel uur slaap je gemiddeld?
“Ik heb echt mijn 8 uur slaap nodig. Wanneer het maar iets minder is, dan krijg ik daar al last van. Mijn slaap is dus heilig voor me. Er is een periode in mijn leven geweest dat ik niet goed sliep. Ik had veel stress, lag nachten wakker, en dit heeft me destijds veel van mijn gezondheid gekost.
Dat was een vreselijke tijd. Nu weet ik hoe belangrijk slaap is voor allerlei processen in je lichaam, van je brein tot je hormonen en van je geluk tot je energie. Je hebt slaap echt nodig.”
Ben je een ochtendmens?
“Van origine ben ik meer een avond mens. Dit kwam ook uit mijn DNA-onderzoek wat ik heb laten doen. Maar sinds ik mama ben, is dat verplicht wel verschoven. Nu ben ik wel een ochtendmens.”
Ben je een ochtendmens? Dan heb je meer discipline zegt dit onderzoek
Welke do’s in de ochtend kan je iedereen aanraden?
“Binaural beats luisteren. Deze lijst is heel fijn. Het is een lijst die ik speciaal voor het brein ontwikkelde. Wanneer je dit rustig luistert en je telefoon het eerste uur niet aanzet, dan merk je dat je een totaal andere start van je dag hebt.
Wanneer je daarbij je brein de juiste energie geeft met een korte energizer, zoals een wandeling of een ademhalingssessie, dan zal je de hele dag door veel wendbaarder en flexibeler zijn. Hoe jij je dag start, bepaalt hoe je de dag doorloopt en hoe je omgaat met bepaalde situaties. Dat geldt ook voor stress en tegenslagen.”
En wat zijn jouw absolute don’ts?
“Je laptop openklappen, e-mails checken en het nieuws lezen of luisteren. Nieuws is veelal heel negatief. Dat programmeert jouw brein ‘s morgens direct negatief, waar je de rest van de dag last van hebt.
Daarnaast is het eerste uur van de dag de mobiele telefoon een NO GO, anders sta je al meteen aan op alle prikkels van de buitenwereld. Dat geeft ons enorm veel stress en onrust.”
Meer te weten komen over Charlotte en haar kennis over het menselijke brein? Haar volgen op Instagram doe je hier.
https://www.bedrock.nl/ochtend-goed-beginnen/