Josje Smeets
Josje Smeets Psyche 2 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Maakt shoppen gelukkig? Een gelukspsycholoog legt uit hoe dat werkt

Langzaamaan proberen we ons ‘normale’ leven weer op te pakken. We mogen weer genieten van een drankje op het terras, we mogen weer met meer mensen sporten en… – tromgeroffel – ook de meeste winkels zijn weer open. Shop till you drop dus! Want kopen maakt gelukkig. Of toch niet?

Marketingwetenschapper Esther Jaspers promoveerde eind 2018 op dit interessante onderwerp. Zij gaf in haar onderzoek aan dat shoppen gelukkig maakt, als je houdt van het kopen van nieuwe spullen. Hoe zit dat?

Worden we écht blij van nieuwe spullen?

Wanneer je door de winkelstraten struint en je ziet iets moois in de etalage, iets wat je al lang per se wilt hebben, dan ervaar je niet enkel een golf van genot wanneer je dit product daadwerkelijk koopt, maar het kan zelfs zijn dat je lichaam dan fysieke reacties oproept. Denk aan een verhoogde hartstlag en transpiratievocht. Yuk! Dat kan toch niet goed zijn?

Must read: Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu

Nou enerzijds wel dus. Als jij jezelf af en toe verwend met iets leuks, iets waar jij blij van wordt, zal je dat op de korte termijn gelukkig maken en kan je humeur zienderogen verbeteren. Daar zit alleen een grote maar aan vast.

Geluksgevoel voor even

Maar….. En sorry, er komt inderdaad een maar aan. Dit geluksgevoel duurt maar even. Wij mensen raken snel gewend aan een verbetering in ons leven en dat maakt dat we er niet al te lang blij van worden, maar dat we wennen aan onze nieuwe situatie.

Dit principe noemen wij hedonische adaptatie. Zo zijn we op dat nieuwe jurkje soms al na twee keer dragen uitgekeken, terwijl je van een nieuwe auto of fiets een paar maandenlang plezier hebt.

Ook lezen: Waarom tweedehands shoppen niet compleet duurzaam is

Maar ook dan geldt; er komt een moment dat het ‘nieuwe’ eraf is. Je brein geeft niet langer dopamine af bij het zien of gebruiken van je aankoop en je voelt je neutraal. Dat maakt dat we alweer op zoek zijn naar een volgende aankoop die ons dat gelukzalige genotsgevoel geven kan. Waar ons hart sneller van gaat kloppen.

De nieuwste gadgets

Je kent vast van die mensen die elk jaar opnieuw de nieuwste iPhone aanschaffen, terwijl hun eerdere abonnement nog geeneens verlopen is. Deze mensen zijn steeds opnieuw op zoek naar dat fijne stofje. Weet dat dit gevoel verslavend werken kan. In de Verenigde Staten bestaan zelfs klinieken waar je behandeld kunt worden tegen shopverslaving.

Ben dus altijd bewust wanneer je een aankoop doet. Wil je iets écht hebben en kan het een bijdrage leveren aan jouw kwaliteit van leven? Go for it. Wil je puur en alleen je beter voelen op dit moment? Weet dan dat er ook andere manieren zijn om dat te bereiken.

Die ene vriendin opzoeken bijvoorbeeld, of een rondje joggen door het park. Maar zelfs als je toch besluit om te buiten te gaan in shopgedrag; kwaad kan het niet zolang het bij af en toe blijft. Wees bewust van het waarom van shoppen en blijf dit doen. Don’t shop till you drop, maar shop till you’re happy. En als je dat toch shopt, doe dat het liefst van een duurzaam merk!

Dit artikel is geschreven door Josje Smeets, GeluksPsycholoog en owner van HelloBetty.nl. “Als GeluksPsycholoog weet en lees ik veel over geluk. Mijn doel is om iedereen te laten weten dat geluk deels maakbaar is. In mijn artikelen op Bedrock.nl leer ik je hoe.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️