Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Werk 29 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Stop met lunchen achter je bureau (juist als je het druk hebt)

Hoe vaak lunch je achter je bureau? Eerlijk? Omdat je het druk hebt, omdat er écht even iets af moet of omdat je net lekker in een flow zat? Onderzoek laat zien dat rustig de tijd nemen en samen lunchen met collega’s je prestaties kunnen verbeteren. Júist als je het druk hebt, is het een goed idee om jezelf tóch achter je laptop vandaan te slepen.

Europees onderzoek van cateraar Eurest liet vorige week zien dat één op de vijf Nederlandse werknemers achter zijn of haar bureau luncht, schreef NRC. En iets meer dan de helft van de werknemers gaat de deur uit om iets te halen. Bovendien lunchen we relatief kort, want de gemiddelde Nederlandse lunchpauze duurt 26 minuten. Een stuk korter vergeleken met bijvoorbeeld Portugal en Italië, waar ze 50 minuten de tijd nemen.

Eten verbindt

Buiten het feit dat je je lunch dus minder goed verteert als je vlug een bammetje naar binnen duwt achter je bureau, is samen lunchen bevorderlijk voor de prestatie van je gehele team.

Lees ook: Waarom het belangrijk is om met aandacht te eten

Professor Kevin Kniffin van Cornell University concludeerde dat na onderzoek in dertien brandweerkazernes. De brandweermannen en -vrouwen die samen aten scoorden dubbel zo hoog op de mate van samenwerken en groepsprestaties, schreef NRC in het hetzelfde artikel.

Oeroude traditie

Niet zo gek eigenlijk. “Vanuit de evolutionaire antropologie gezien, is samen eten volgens oeroude traditie een soort sociale lijm. Dat lijkt zich tegenwoordig voort te zetten op werkplekken,” aldus Kniffin. “Samen eten is een intiemere bezigheid dan samen naar een Excel-sheet kijken. Die intimiteit vloeit voort in het werk.”

Ook interessant: Alles wat je wil weten over detoxen (is het nou wel of niet goed voor je?)

Gezellig samen eten zorgt er bovendien voor dat het (knuffel)hormoon oxytocine in je lijf stijgt en dat maakt je weerbaarder tegen stress en zorgt dat je sneller tot rust komt. Ook mooi meegenomen tijdens een drukke werkdag.

Groepsgevoel

Een gezamenlijke lunch zorgt dus voor meer groepsgevoel en betrokkenheid, en daar gaan werknemers harder van werken. Goed idee dus! Als voorbeeld noemt Kniffin de lunch bij Google die ‘gratis maaltijden in een niet al te klinische kantine’ aanbiedt.

Tip: Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online

De kunst is om ervoor te zorgen dat de lunch en de ruimte aantrekkelijk genoeg zijn om er samen eens uitgebreid voor te gaan zitten én er niemand in de verleiding komt om de deur uit te gaan.

Lunchen met een afwisselende samenstelling van collega’s is overigens ideaal volgens het NRC, omdat dat té sterke groepsvorming en buitensluiten kan voorkomen.

Meer over lunch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️