10 luisterboeken voor op de bank (of onderweg)
Heb je jezelf voorgenomen om het jaar rustig te beginnen? Even wat minder op je smartphone en minder alcohol drinken? Gelukkig bestaat er meer dan dat. We delen 10 luisterboeken om de koude winteravonden door te komen, die je onder andere kunt luisteren via Storytel – een digitale abonnementsdienst voor audioboeken.
10 luisterboeken voor op de bank (of onderweg)
Zet een kop thee, steek een kaarsje aan en kruip lekker onder een dekentje op de bank met je mobiele telefoon of tablet.
1. Karakter
In Bordewijks bekendste roman Karakter is hoofdpersonage Jacob Katadreuffe bezeten van het verlangen advocaat te worden. Als zoon van een trotse dienstbode in het vooroorlogse Rotterdam zet hij alles op alles om zijn doel te bereiken.
Ook interessant: 3 boeken over geluk en duurzaamheid die je deze winter wilt lezen
De machtige deurwaarder Dreverhaven, zijn vader, werkt hem in alle opzichten tegen. Maar waarom? Karakter wordt voorgelezen door schrijver Adriaan van Dis.
Daarnaast bevat het luisterboek een exclusief nawoord waarin van Dis de vraag beantwoordt wat Karakter voor hem betekend heeft.
Schrijver: F. Bordewijk – voorlezer: Adriaan van Dis
2. Pogingen iets van het leven te maken
Hendrik Groen is wel oud maar niet dood, en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts.
Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat
Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid te nemen van dit charmante personage…
Schrijver: Hendrik Groen – voorlezer: Jan meng
3. De greppel
‘De greppel’ is de nieuwe Herman Koch, auteur van het Boekenweekgeschenk 2017. Robert Walter, geliefd burgemeester van Amsterdam, vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat met een van zijn wethouders.
En nog wel met die oerdegelijke wethouder die zich inzet voor het milieu. Niet veel later beweert een journaliste dat de burgemeester betrokken is geweest bij het toetakelen van een agent tijdens een Vietnam-betoging.
Tip: 5 x inspirerende boeken over het feminisme die je echt gelezen moet hebben
Dan staat opeens zijn 94-jarige vader op de stoep: hij en zijn vrouw willen samen euthanasie plegen. ‘De greppel’ laat zien hoe een ogenschijnlijk stabiele man in korte tijd steeds verder verstrikt dreigt te raken in zijn eigen angsten en vermoedens. Of ziet Robert Walter de dingen juist voor het eerst echt helder?
Schrijver: Herman Koch – voorlezer: Kees Hulst
4. Alles is verlicht
Een jonge Amerikaan, Jonathan Safran Foer geheten, reist naar het platteland van Europa. Slechts gewapend met een vergeelde foto gaat hij op zoek naar Augustine, de vrouw die, zo is hem verteld, zijn grootvader uit de handen van de nazi’s heeft gered.
Vergezeld door de onvergetelijke Alex, zijn jonge Oekraïense tolk die behept is met een komisch spraakverwarrend accent, maakt Jonathan een donquichotachtige zoektocht door een verwoest landschap, terug naar een onverwacht verleden.
Verweven met dit verhaal is de betoverende legende over zijn grootvaders dorp in de Oekraïne en de lotgevallen van een kleine gemeenschap, van de achttiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk komen alle geschiedenissen bij elkaar in een hartverscheurende climax van uitzonderlijke kracht.
Schrijver: Jonathan Safran Foer – voorlezer: Casper Gimbrère
5. Kom hier dat ik u kus
Kom hier dat ik u kus is een roman over Mona, als kind, als 24-jarige, en als 35-jarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid.
Lees ook: Herkenbaar? 6 hobby’s van introverte mensen
Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn.
Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.
Schrijver én voorlezer: Griet op de Beeck
6. Huidpijn
Ieder mens heeft een duistere kant. Ook Anne, Nederlands populairste televisiepresentatrice en journaliste. Als ze haar grote liefde – en daarmee haar droom – dreigt te verliezen en het verdriet hierover breed wordt uitgemeten in de pers, moet ze alles op alles zetten om niet ook nog door haar vrienden, familie en eigen verstand in de steek gelaten te worden.
Schrijver: Saskia Noort – voorlezer: Carly Wijs
7. Lawinegevaar
Advocate Chantal Donkers breekt definitief door als succesvol strafrechtadvocate na het winnen van een spraakmakende zaak die veel media-aandacht genereert. Ineens hoort ze bij ‘de groten’ en is ze een graag geziene gast in nieuws- en actualiteitenprogramma’s.
Dat de roem ook een keerzijde heeft, ontdekt ze als ze te maken krijgt met een stalker. Om even te ontsnappen aan alle stress en drukte boekt Chantal een skivakantie naar Zwitserland met haar vriend Niels. Maar een week voor vertrek gaat ’s avonds de deurbel.
Luistertip: Bedrock Reads: waarom zelfliefde een onderschatte term is (de voorgelezen versie!)
Er staat een meisje op de stoep dat beweert de dochter te zijn van Chantals jongere zus Amber. De zus met wie ze al ruim tien jaar geen contact meer heeft. Het meisje stelt zich voor als Fenna en stapt naar binnen met de woorden: ‘Mama zegt dat ik bij jou veilig ben.’
Schrijver: Suzanne Vermeer – voorlezer: Sophie Hoeberechts
8. Lefbek
Lefbek gaat over de sociaal onhandige Lise, die normaal wil zijn maar allesbehalve normaal is. Van haar doorgeslagen linkse ouders en haar eerste, allerbeste vriend – die niet bepaald het beste met haar voor blijkt te hebben – tot haar laatste geliefde met wie ze te veel gemeen heeft:
Lise lijkt gedoemd om steeds de plank mis te slaan en tegen de randen van het normale op te botsen. Lefbek is bijzonder van toon, grappig, droevig en rauw tegelijk.
Schrijver én voorlezer: Anke Laterveer
9. Onder water
´Zou het niet heerlijk zijn om op nieuwjaarsdag alle ellende van het afgelopen jaar achter je te laten? De zwarte pagina’s uit je leven te scheuren en volledig blanco opnieuw te beginnen… ´
Oudejaarsavond. Champagne bruist vrolijk in kristallen glazen en het gonst van de goede voornemens van rijke vrienden, terwijl Liz haar man Tom observeert. Een aantrekkelijke, charismatische man en de trotse vader van hun dochtertje Lara.
Tom is vaak van huis en Liz´ gevoel van geborgenheid is door de jaren heen weggeëbd. Ze heeft geen besef van het leed dat Tom onderhuids voor haar verborgen houdt.
Schrijver: Linda Jansen – voorlezer: Gaby Milder, Roel Fooij
10. Taal is zeg maar echt mijn ding
Waarom mensen die zeggen ‘als ik even heel eerlijk ben’ eng zijn. Waarom ‘focking’ niet hetzelfde is als ‘fucking’ en ‘seks’ niet hetzelfde als ‘sex’. Waarom ‘oké’ het nieuwe ‘ja’ is en ‘ieuw’ het nieuwe ‘urlg’.
Taal is zeg maar echt mijn ding gaat over taal. Niet over hoe mensen met elkaar zouden moeten praten, maar over hoe ze dat per ongeluk doen.
Schrijver én voorlezer: Paulien Cornelisse
Meer boeken?
- Dit boek veranderde mijn leven.
- Toe aan een goed boek? Met deze 5 (zelfhulp)boeken ben je weer even zoet
- 10 boeken die je op weg helpen naar een georganiseerd leven