Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Welzijn 2 nov 2024
Leestijd: 5 minuten

Low tox living: ‘Een cocktail van alle toxines samen kan problemen geven’

Hormoonverstoorders en toxines (gifstoffen) zijn overal om ons heen. De afgelopen jaren werden het er zelfs meer en meer. In de producten in je badkamerkastje, in je keukengerei, in kleding, voeding en je drinken. Orthomoleculair & kPNI therapeut Marouschka Beckers dook in deze hormoonverstoorders en toxines en bracht daar een boek over uit: Low tox living.

Even geleden werd de doodsoorzaak van de dochter van een Franse bloemist erkend door de rechter. Het meisje van elf jaar oud stierf aan leukemie, veroorzaakt doordat haar moeder als bloemist jarenlang in aanraking kwam met bestrijdingsmiddelen. Vooral tijdens haar zwangerschap en dit is een kritische periode voor hormoonverstoorders.

Het is voor het eerst dat de dood van een kind wordt erkend als gevolg van deze giftige middelen. Een doorbraak, want sinds de komst van lichaamsvreemde synthetische stoffen een eeuw geleden, is er een enorme toename te zien in gevallen van onder andere obesitas, diabetes, depressie, kanker en hormonale stoornissen. Zelfs een op de tien vroegtijdige sterfgevallen in Europa houdt verband met vervuiling.

Low tox living volgens Marouschka Beckers

Vijfentwintig jaar geleden startte de missie van Beckers om optimaal gezond oud te worden, de laatste jaren werd haar duidelijk dat low tox living als lifestyle steeds belangrijker wordt. Bij onverklaarbare klachten is dit vaak de missing link in het herstelproces, vertelt ze. Het vermijden van alle gifstoffen die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld, is niet haalbaar, dat zijn er te veel, maar we kunnen ons wel focussen op het verminderen van je gifbelasting. Daar heb je namelijk wel controle over, zo schrijft Beckers in haar boek. In kleine, zinvolle en simpele stappen maak je al een enorm verschil.

Het is de persoonlijke missie van Beckers om mensen op de hoogte te brengen van hormoonverstoorders die op elke denkbare manier in ons lichaam terecht komen. Beckers kreeg jaren geleden namelijk te horen dat haar borst beter preventief geamputeerd kon worden, hoewel ze jarenlang studeerde en vele diploma’s behaalde over wat gezondheid nu eigenlijk is. Ze zag iets over het hoofd en besloot uit te zoeken wat dat was.

Wat is low tox living?

Low tox living houdt in dat je bewust let op wat je binnenkrijgt aan toxines (gifstoffen). Niet alleen via je voeding, maar ook via verzorgingsproducten, plastic flessen en zelfs je koekenpan. Die gifstoffen zorgen misschien niet op zichzelf voor vage klachten, maar de cocktail van al die toxines samen kunnen wel, op de langere termijn, gezondheidsklachten geven. Voor hormoonverstoorders geldt zelfs dat een klein beetje zelfs al voor een grote verstoring in je hormonen kan zorgen, zoals verminderde vruchtbaarheid.

Vage klachten zonder aanwijsbare medische oorzaak

Sommige mensen lopen jarenlang rond met vage klachten. Soms gaan ze langs de huisarts, maar een echte oorzaak wordt niet gevonden. Vage klachten kunnen leiden tot ernstigere aandoeningen en hormoonverstoorders kunnen daaraan bijdragen. Vage klachten zijn bijvoorbeeld onverklaarbare vermoeidheid, een moeilijke stoelgang, lichte hoofdpijn, extreme menstruatiepijn, tandvlees dat bloedt, een droge huid en slecht slapen.

Voorbeelden van gifstoffen in dagelijkse producten

Voorbeelden van toxines en hormoonverstoorders zijn E-nummers, zoals kleurstoffen, smaakversterkers en verdikkingsmiddelen. Niet elk E-nummer is per definitie slecht, zo stelt Beckers, maar van vele E-nummers is de schadelijkheid nog niet bekend. Zo waren er E-nummers op de markt die eerst goedgekeurd waren, maar nu toch verboden zijn. Ook suikers zijn zo’n voorbeeld. Die komen in tientallen verschillende schuilnamen voor op verpakkingen. Van gewoon witte suiker tot aan maltodextrine, rapadura en cassonade. Namen waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt.

Pesticiden behoren ook tot toxines. Als ze opgenomen zijn door de plant, was je helaas niet van je appel of aardbeien af. Daarom raadt Beckers aan om zoveel mogelijk voor bio-producten te kiezen. Bepaalde plastic producten kunnen hormoonverstoorders loslaten. Denk aan een plastic vergiet, een plastic drinkfles of plastic spatels in de keukenla. Verder zijn er ook vele toxines die je het liefst wilt vermijden in je badkamerkastje aanwezig. Beckers beschrijft ze allemaal in haar boek, maar een paar tips geven we weg:

  • vermijd synthetische parfum (op je huid, in schoonmaakproducten of wasmiddelen), vanwege schadelijke hormoonverstorende stoffen
  • vermijd producten die waterproof zijn
  • check je deo op aluminium, vermijd deze toxine
  • vermijd gebleekt wc-papier
  • check je scrub op microplastics

Kijk ook waar je kleding koopt, want ook daar zitten veel hormoonverstoorders in. Een onderzoek van Testaankoop toonde 40 procent aan giftige hormoonverstoorders in kinderkleding (!) van het merk Shein. Er zat onder andere nonylfenol in, wat in de EU allang verboden is. We gaan nog een stap verder, want toxines zitten ook in babyproducten zoals fopspenen, bijtringen, billendoekjes en speelgoed van plastic.

Simpele tips om te starten met een lifestyle zonder gifstoffen

Met low tox living, dat je vooral in zeer kleine, voor jou haalbare stapjes toepast, ga je langzaam over op een leven met zo min mogelijk giftige stoffen en hormoonverstoorders. We vroegen Beckers of zij een paar bruikbare tips kon geven om hier direct mee te starten.

  • Hormoonverstoorders hopen op in stof, dus maak je huis regelmatig schoon en was je kleding.
  • Start met het vervangen van producten en gebruiksvoorwerpen die je dagelijks gebruikt. Vervang bijvoorbeeld je plastic drinkfles of voorraadpotten door producten van glas of rvs.
  • Verwarm geen plastic in de magnetron.
  • Is er iets in huis aan vervanging toe? Ga dan voor een beter alternatief. Lees je in over hormoonverstoorders zodat je bewuste keuzes kan maken en door sluwe marketing heen kan kijken.
  • Eet en drink zo weinig mogelijk ultrabewerkt: dat bevat niet alleen meer toxines, maar ook gifstoffen die je via verpakkingen binnenkrijgt.
  • Het allerbelangrijkste: maak je niet té druk over al die toxines. Onthoud dat elk klein stapje dat je neemt al de moeite waard is.

Lees hier meer over natuurlijke beautymerken, menstrueren zonder producten te gebruiken en hoe je zelf een droogshampoo kunt maken.

Bye extra hormonen: dit gebeurt er in je lichaam als je stopt met de pil

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️