Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 21 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Plantaardig proberen? Deze low-key vegan gerechten moet je hebben

Plantaardig eten is goed voor de aarde, de dieren én je eigen lichaam. Maar de drempel erheen kan ook erg hoog zijn – vooral als je (nog) het idee hebt dat je geen (flexi-)vegan kunt zijn zonder een kast vol vegan vissaus, agavesiroop en 50 kruidenpotjes. Spoiler: daar is niks van waar! Plantaardig eten kan prima zonder vleesvervangers of dure vegan kazen – gewoon, door gerechten te maken waarin je dat helemaal niet mist. We verzamelden 9 low-key vegan gerechten voor je.

En nu willen we dus nooit meer horen dat vegan eten zo ingewikkeld is. Bon appétit!

Simpele vegan gerechten

Indiase tomaten-kokossoep

vegan tomatensoep
Bron: Culy

Wist je dat zo’n 70 procent van de bevolking van Noord-India vegetarisch eet? De Indiase keuken is dus dé plek waar je moet zoeken voor naturally vegan gerechten. Denk aan deze supersimpele tomaten-kokossoep, die heerlijk verwarmend is deze herfst. Er zitten relatief weinig kruiden in, en waarschijnlijk heb je ze nog allemaal in huis ook.

> Naar het recept: Vegan Vrijdag: Indiase tomaten-kokossoep voor op koude dagen

Kleurrijke fajita-bowl

Recept vegan gerechten fajita
Bron: Zokanhetook.nu

Een fajita is een klassiek Mexicaans gerecht dat vaak wordt geserveerd met vlees, wat groenten en jalapeño’s in een wrap. Maar het kan ook zonder wrap, én zonder vlees. In deze fajita-bowl zit vegan kip, die je in elke supermarkt wel kunt scoren. Kun jij meteen scoren op een avondje met vrienden!

> Naar het recept: Vegan Vrijdag: een overheerlijke recept voor Mexicaanse vegan fajita’s

Pittige Oosterse roerbak

Afbeelding van pittige Oosterse roerbak
Bron: Pablo's quinoa

Als jij ‘vegan gerechten’ zegt, denken wij meteen aan roerbak. Want dat kan prima zonder vlees! In deze Oosterse roerbak stelen broccoli, winterwortels en babymaiskolfjes de show, op smaak gemaakt met verse gember en sojasaus. In 10 minuten op tafel: wat wil je nog meer?

> Naar het recept: Pittige Oosterse roerbak met quinoa (vegan)

Couscous met venkel en kikkererwten

Afbeelding van couscous met venkel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Niet alleen in de Indiase keuken vind je veel vegan gerechten; hetzelfde geldt voor een aantal Arabische landen. Die maken veel gebruik van peulvruchten, zoals kikkererwten en linzen. In dit geval worden de kikkererwten gecombineerd met couscous, kaneel, gele rozijnen en gekarameliseerde ui – voor een extra herfstig effect.

> Naar het recept: Couscous met venkel, olijven en gekaramelliseerde rode ui

Falafel-bowl met zoete aardappel

Afbeelding van falafel-bowl
Bron: Culy

Van kikkererwten wordt ook het fantastische product falafel gemaakt – misschien wel de enige plantaardige vleesvervanger die niet gemaakt is om op ‘echt vlees’ te lijken. Combineer het met couscous, zoete aardappel, babyspinazie, avocado en bietenhummus en you’re good to go. Kleurrijker wordt het niet.

> Naar het recept: Falafel bowl met zoete aardappel en avocado

Vegan bananenbrood met salted caramel

Vegan bananenbrood
Bron: Culy

Een gerecht is het nauwelijks te noemen, maar aan de andere kant: wat is een diner zonder goed toetje? Voilà: dit bananenbrood staat tot uw dienst. En van kokosmelk kun je dus heel goed vegan salted caramel maken! Die heeft een lichte kokossmaak, maar dat past juist heel goed bij dit bananenbrood.

> Naar het recept: Vega Vrijdag: Vegan bananenbrood met salted caramel

‘Veggie scramble’ met witte bonen

Afbeelding van veggie scramble
Bron: Easy Vegan 2

Als een kookboek Easy Vegan heet, dan weet je wel dat het goed zit. Als íemand je kan laten zien dat plantaardig eten helemaal niet moeilijk is, dan is het Living the Green Life wel. Dit snelle gerecht maak je met spinazie, bosui, tomaten, witte bonen en wat basic kruiden.

> Naar het recept: Veggie scramble met witte bonen uit Easy Vegan

Zoetzure salade

vegan salade
Bron: Culy

Of je ‘m nu als lunch of als bijgerecht bij je aardappeltjes uit de oven eet; deze zoetzure salade werkt altijd. De basis wordt gelegd door ui, venkel, augurk en walnoten, gecombineerd met een fijne zoetzure dressing. Zo klaar!

> Naar het recept: Vegan vrijdag: vegan zoetzure salade met venkel en walnoten (lekker crunchy!)

Vegan ‘crack noodles’

Afbeelding van vegan crack noodles recept 1
Bron: Culy

Crack noodles? Jup: da’s dus inderdaad omdat ze zo verslavend zijn. Dat komt vooral door de kleverige saus die je maakt van sojasaus, bruine suiker, limoen en zoete chili –  een perfecte combinatie. Kun je geen Szechuan-peperkorrels vinden bij de toko, gebruik dan gewone peperkorrels.

> Naar het recept: Vega Vrijdag: vegan ‘crack noodles’ met shiitake en kool

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️