Maartje Vis
Maartje Vis Maatschappij 3 apr 2024
Leestijd: 6 minuten

Linda de Mol ontroerd door Manisha die in armoede leeft: ‘Ik weet niet hoe het verder moet’

Linda de Mol gaat in gesprek met gezinnen die week in en week uit van het absolute minimum moeten leven. Dit keer spreekt zij met Manisha (61) over armoede. Tijdens het gesprek raakt ze ontroerd.

Als ouder je kinderen niet kunnen geven wat voor andere kinderen heel normaal is, nooit cadeautjes krijgen en de verwarming op de laagste temperatuur houden: dat zijn dingen die erbij horen als je in armoede leeft. Als je niet zeker weet of je de volgende maand wel kan rondkomen, kan dat voor stress en een gespannen sfeer zorgen.

Manisha leeft in grote armoede: Linda de Mol raakt ontroerd

In de podcast “Arm in Nederland” spreekt Linda de Mol met mensen die in armoede leven. Dit keer gaat ze in gesprek met Manisha die arm is en Corine Twigt die haar al een aantal jaren helpt met haar financiële en juridische zaken. Corine is sociaal-juridisch medewerker bij een steunpunt. Manisha (61) is gescheiden en een alleenstaande moeder van een zoon.

Noodgedwongen in de ziektewet beland

Manisha, die wegens privacyredenen liever niet haar eigen naam vernoemd, is vanaf haar zeventiende in Nederland. Toen ze achttien was, ging zij meteen werken. Dat ging goed, maar in 2021 hoorde ze dat ze slijtage in haar rug had met vernauwing. Dat kwam door het productiewerk wat ze deed. Noodgedwongen belandde ze in de ziektewet en moest ze haar leven om een andere boeg gooien.

Toen Manisha nog werkte, lukte het haar nog wel om financieel rond te komen. “Ik moest altijd opletten. Ik had wel eens vakantiegeld waar ik dingen van kon doen.” Door de ziektewet kreeg ze nog maar zeventig procent van haar inkomen wat ze verdiende, maar dat was te weinig om nog rond te komen. Toen haar zoon achttien werd in Augustus, kreeg ze geen kinderbijslag en kindgebonden budget meer. “Toen ben ik helemaal achteruit gegaan”, vertelt ze.

Haar zoon nam een tussenjaar om zijn studie te kunnen betalen. Daarvan bleef helaas niks over om zijn moeder financieel bij te staan. “Als je kind achttien is, zou jij je kind dan vragen om de boodschappen te betalen?”, vraagt Corine. Waarop Linda “nee” antwoordt: achttien is ook heel erg jong.  

Linda valt stil tijdens gesprek met Manisha: wanhoop wordt gevoeld

Als Manisha de vaste lasten betaald heeft, houdt ze niks over. “Ik houd niks over, op dit moment moet ik bijbetalen. Dat doe ik van de energiekosten die ik heb gekregen”, zegt ze. “Maar dat gaat stoppen volgend jaar”, zegt Linda de Mol. “Dat gaat stoppen”, zegt Manisha. “Ik heb nog een potje, maar als die op is is hij op. Dat is mijn zorg.” Het gesprek vond vorig jaar in augustus plaats. Dat betekent dus dat Manisha op dit moment niet meer van de energiekosten kan leven. De energietoeslag is in 2024 namelijk verdwenen.

“Hoe lukt het dan om er nog iets van te maken?”, vraagt Linda. “Niks”, zegt Manisha. “Ik heb niks. Dat is het. Ik heb nu nog de energiekosten en daarna is het op.” Er ontstaat een pauze in het gesprek. “Ik ben er even stil van”, zegt Linda. “Ik weet niet hoe het verder moet”, zegt Manisha. De armoede waarin Manisha leeft, lijkt indruk te maken op Linda.

Ik schaam mij ervoor om naar de voedselbank te gaan. Het is een hoge drempel waar ik mij overheen moet zetten

Corine heeft Manisha wel eens geholpen om aan boodschappen te komen. Ook zorgde ze ervoor dat ze een kerstpakket ontving van de LINDA.foundation, waar zij heel blij mee was. Manisha komt ook in aanraking voor een voedselpakket bij de voedselbank, maar dat heeft ze nog niet gedaan. Dat is een trotskwestie. “Ondanks ik weinig had, heb ik altijd goed voor mijzelf kunnen zorgen en voor mijn zoon. Nu zit ik in deze situatie. Ik schaam mij ervoor om naar de voedselbank te gaan. Het is een hoge drempel waar ik mij overheen moet zetten”, zegt Manisha. “Mijn familie weet dat ik financiële problemen heb, maar niet dat ik het zo zwaar heb.”

Corine merkt ook bij andere arme gezinnen dat er schaamte rondom armoede zit. “Mensen moeten naar ons toekomen en een afspraak maken. We weten ook niet altijd hoe lang het duurt voordat iemand een afspraak durft te maken. Je weet dat er ook stille armoede is en dat er een hoge drempel is bij bepaalde groepen.”

Overmacht

“Dit is overmacht. Je kunt hier helemaal niks aan doen”, zegt Linda de Mol over de armoede. “Ik moet mijzelf redden, dat heb ik meegekregen vanuit huis”, vertelt Manisha verder. “Zorgen dat ik het warm heb en dat ik mijn vaste lasten betaal. Dat ik alles goed draaiende houd. Dat heb ik heel mijn leven gedaan totdat ik arbeidsongeschikt werd en dat is niet mijn keuze geweest. Mijn lichaam wil niet meer meewerken.”

Het grootste misverstand is dat heel veel mensen denken dat het hun eigen schuld is

Linda vraagt aan Corine wat zij het grootste misverstand rondom armoede vindt. “Het grootste misverstand is dat heel veel mensen denken dat het hun eigen schuld is. Dat je arbeidsongeschikt wordt, kan iedereen overkomen. Een scheiding kan je niks aan doen”, zegt Corine. In veel gevallen is het dus overmacht.

Linda vraagt of Manisha wel licht ziet aan het einde van de tunnel. “Ik zie op dit moment niet waar ik naartoe werk. Ik weet niet waar het einde is en hoe ik het moet doen volgend jaar.”

Linda verrast door optimisme Manisha: “Ik vind het ongelooflijk hoe positief je bent”

Ondanks de onduidelijkheid over de toekomst, staat Manisha er positief in. “Ik vind het ongelooflijk hoe positief je bent”, zegt Linda tegen Manisha. “Ja, zo ben ik. Ik ben ook eerlijk en dat laat ik aan andere mensen zien”, vertelt Manisha. Ze hadden het net over de feestdagen en dat ze daar iets van wil maken.

Naast Manisha helpt Corine nog meer gezinnen die in armoede leven. “Vind jij het optimisme van Manisha niet inspirerend?”, vraagt Linda aan Corine. “Ik vind het prijzenswaardig hoe Manisha hier zit. Bij de meeste gezinnen zie je dat ze zich toch meer terugtrekken.”

Corina geeft dan aan dat armoede voor spanningen kan zorgen. “Mensen kunnen in een panieksituatie raken waardoor het denkvermogen minder wordt”, vertelt Corine, “Daardoor maken ze post niet meer open en stapelen de problemen zich steeds verder op.” Corine heeft weleens meegemaakt dat iemand zijn post drie jaar niet meer geopend had. Dat komt voort uit angst om weer een brief te ontvangen met bijvoorbeeld een rekening.

Ondanks de armoede, toch blij in Nederland

Manisha is naar Nederland gekomen om het beter te krijgen. Ondanks haar situatie voelt het ook alsof ze het hier beter heeft. “Ik ben blij in Nederland. Het voelt als thuis”, zegt ze. Hoe de situatie van Manisha er nu, een paar maanden later, uitziet, is bij ons onbekend. Wij hopen dat Manisha de juiste hulp ontvangen heeft en toch de stap heeft durven te zetten naar de voedselbank.

Corine wil ons graag iets meegeven voor mensen die in armoede leven. “Vraag op tijd om hulp als je toch al met vragen zit. Vooral als er kinderen zijn, zijn er best wel wat voorzieningen. Je hebt een jeugdsportfonds en leergeld, dus doe dat vooral”, zegt Corine. Er zijn zo veel regelingen. Daar kom je zelf niet uit. Al helemaal in de beginfase, trek aan de bel.”

De podcast is te beluisteren op www.linda.nl.

Bijzonder en confronterend: Mandy regelt kraampakketten voor kansarme zwangere vrouwen in Afrika

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️