Rosa Bertram
Rosa Bertram Psychologie 31 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Zo verhoog je je likeability zonder ook maar een woord te zeggen

Ieder mens is op zoek naar een zekere mate van goedkeuring. Maar hoe zorg je ervoor dat andere je ook echt leuk vinden of een goede indruk van je krijgen? Voordat iemand je écht leert kennen, ben je wel even wat maanden, zo niet jaren verder. Er zijn een paar manieren waarmee je je likeability kan verhogen wanneer je iemand net ontmoet. Sterker nog: je kan ervoor zorgen dat anderen je leuk vinden, zonder zelf ook maar een woord te zeggen.

In Japan werd er recent onderzoek gedaan naar het verhogen van je likeability. Wat bleek?

Je likeability verhogen

De onderzoekers vroegen de respondenten om een computer gegenereerd figuur te boordelen op likeability, deze figuren knikten, schudden hun hoofd of bewogen helemaal niet. De deelnemers van het onderzoek vonden – bij afwezigheid van andere lichamelijke aanwijzingen – de knikkende figuren sympathieker dan de andere figuren.

Daaruit werd de conclusie getrokken dat in veel verschillende culturen ‘ja knikken’, helpt bij het aardig gevonden worden door degene naar wie je knikt.

Knikken naar degene die tegen je praat, laat de ander namelijk zien dat je oplet, interesse toont en luistert.

Principe van knikken

Van de sociale psychologie leren we dat leuk vinden wederkerig werkt: de manier waarop we anderen benaderen, is doorgaans ook de manier hoe je vervolgens wordt beantwoord. Ofwel: laat je de ander zien dat je respect hebt en de ander leuk vindt, dan heeft de ander sneller de neiging om jou ook leuk te vinden.

Je likeability verhogen? Laat deze 10 slechte gewoontes los

Ga maar na: als iemand jou met geduld en respect behandelt, dan ben je waarschijnlijk zelf ook sneller geneigd om op eenzelfde manier met de ander om te gaan. Een glimlach zorgt voor een glimlach, maar een norse blik lokt ook een norse blik uit.

Knikken betekent niet eens zijn

Voordat je nu op alles ja gaat knikken op alles wat een ander tegen je vertelt; het is natuurlijk ook weer niet de bedoeling dat je met een ander meepraat om alleen maar aardig gevonden te worden, dat gaat je uiteindelijk ook respect opleveren.

Daarnaast is het goed om te weten dat knikken niet meteen betekent dat je het met de ander eens bent, het is eerder een teken van lichaamstaal dat je de ander hoort en begrijpt en dat wat de ander zegt ook echt bij jou aankomt.

Het ook daadwerkelijk met de ander eens zijn, is iets anders. Maar met alleen een simpele knik, geef je een blijk van ‘ik hoor je’ of ‘ik heb interesse in wat je zegt’.

Pas op met je mening

Wil je vervolgens inhoudelijk ingaan op wat de ander zojuist tegen je heeft gezegd? Houd dan in je achterhoofd dat mensen doorgaans niet zitten te wachten op jouw mening, tenminste niet op je ongevraagde mening.

Waarom oogcontact vermijden soms beter is dan de ander aankijken

Vraagt diegene er niet naar? Dan ben je beter af om je mening voor je te houden, tenminste als je je likeability wilt verhogen bij de ander.

En zélfs als de ander naar je mening vraagt, is het goed om te weten dat de ander misschien helemaal niet wilt horen dat je het niet met hem of haar eens bent.

Lichaamstaal

Naast knikken zijn er nog een paar andere die je kunt doen om aardig(er) gevonden te worden door de ander zonder ook maar een woord te zeggen. Eén van die dingen is bijvoorbeeld om in de richting van de ander te leunen.

Niet overdreven ver (respect the personal space), maar draai je lichaam naar de ander toe. Het geeft aan dat je oplet en interesse toont en niet half onderuitgezakt zit te luisteren alsof het je niet uitmaakt wat de ander zegt.

Hé, je komt in m’n personal space (welke afstand beschouwen we als comfortabel?)

Maar ook oogcontact zorgt ervoor dat je interesse toont, but again: niet té veel. Maak je namelijk langer dan een paar seconden oogcontact, dan kan je de ander juist een ongemakkelijk gevoel geven… En dan kom je juist creepy over.

Vraag raak

Dat zijn een aantal manieren om je likeability snel een duwtje te geven. Ben je op het moment aangekomen dat het jouw beurt is om te praten? Zorg dan dat je vragen stelt aan de ander, want nogmaals: daarmee toon je interesse in de ander.

Zoals je waarschijnlijk wel weet van de mens: we houden ervan om over onszelf te praten. Als we weglopen na een gesprek en veel over onszelf hebben gesproken, hebben we doorgaans een goed gevoel. Dus; wil je leuk gevonden worden? Zorg ervoor dat je de ander knikkend aankijkt, je lichaam naar diegene gedraaid is en je af en toe wat vragen stelt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️