Waarom je regelmatig een lepel lijnzaad wil toevoegen aan je dieet
Dat lijnzaad gezond is weet je misschien al wel – we doen het niet voor niets massaal in yoghurt, door smoothies, over salades en in deeg. Maar ben je ook bekend met álle gezondheidsvoordelen van deze superfood? We sommen ze voor je op.
Let wel, je wilt het niet elke dag eten.
De gezondheidsvoordelen van lijnzaad
Lijnzaad is hartstikke gezond, maar waar ligt dat precies aan?
Lijnzaad is een bron van omega 3
Niet alleen vissen bevatten omega 3-vetzuren, ook de superfood lijnzaad zit er vol mee. De kleine zaadjes zijn een bron aan ALA-vetzuren, goede (voornamelijk) plantaardige vetzuren die essentieel zijn voor ons.
Must read: Als vega(n) én als vleeseter is het een goed idee om omega 3 bij te slikken
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die meer ALA-vetzuren binnenkregen een kleinere kans hadden op tumorgroei, ontstekingen, hartaanvallen en andere hartaandoeningen.
Lijnzaad kan cholesterol verbeteren
Het eten van lijnzaad kan een positief effect hebben op het cholesterolgehalte. Uit onder andere dit onderzoek blijkt dat het eten van lijnzaad ervoor zorgde dat het LDL-gehalte (de slechte cholesterol) enorm verlaagde.
Must read: Cholesterol – wat is dat nou? Een duidelijke uitleg
Bij het onderzoek moesten de testpersonen 3 maanden lang dagelijks 30 gram lijnzaad eten. Wat bleek: hun LDL-gehalte daalde gemiddeld met 20 procent.
Lijnzaad is rijk aan vezels
Lijnzaad zit boordevol vezels. Zo bevat één eetlepel lijnzaad al 2,7 gram vezels. Dat heeft natuurlijk een hoop voordelen.
Ten eerste zijn vezels belangrijk voor een gezonde darmwerking. Vezels werken namelijk als een soort spons; ze nemen water op en zorgen ervoor dat de ontlasting zachter wordt. Hierdoor kan een schepje lijnzaad een positief effect hebben op je stoelgang.
Dat is niet het enige waar vezels goed voor zijn…
Helpt bij afvallen
Doordat lijnzaad zo rijk is aan vezels, kan lijnzaad helpen bij het afvallen. Vezels zorgen er namelijk voor dat we sneller een verzadigd gevoel krijgen.
Lees ook: Het keto-dieet compleet: afvallen met koolhydraatarm en vetrijk eten. Hoe werkt dat?
Verder vertragen de oplosbare vezels in lijnzaad de spijsvertering. Je hebt dus niet alleen een voldaan gevoel, het gevoel houdt ook langer aan. Win-win!
Lijnzaad is rijk aan hoogwaardige eiwitten
We weten inmiddels dat er ook eiwitten in planten zitten. Sterker nog, élke plant bevat eiwitten. Toch kan het soort eiwit dat in planten zit, verschillen van elkaar. Zo kan de ene plant een zwakker eiwit hebben en de andere plant een eiwit hebben dat minder snel opgenomen wordt.
Must read: Wat er in je lichaam gebeurt als je aan het vasten bent
Bij lijnzaad is dat gelukkig niet het geval. Lijnzaad is namelijk niet alleen rijk aan eiwitten – 1,3 gram per eetlepel – het bevat ook nog eens alle aminozuren die we nodig hebben. Hierdoor is het eiwit in lijnzaad een perfecte bouwsteen voor je lichaam.
Even tussendoor: maak ei van lijnzaad
Als je echt een taartenbakker bent en een keer zonder ei wil bakken, kun je ook lijnzaad gebruiken. Meng 1 eetlepel gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water en laat het 5 minuten staan. Zo simpel is het om een vegan ei toe te voegen aan je beslag.
Lijnzaad heeft een positief effect op je bloeddruk
Er zijn een hoop studies geweest die aantoonden dat er een positief verband zit tussen het eten van lijnzaad en de bloeddruk. Een Canadees onderzoek toonde aan dat het dagelijks eten van 30 gram lijnzaad de bloeddruk verlaagde met 10 mmHg.
Must read: Eet deze bonen en verlaag je bloeddruk (en nog meer voordelen)
Een ander onderzoek toonde aan dat het dagelijks innemen van lijnzaad voor langer dan 3 maanden de bloeddruk met 2 mmGh verlaagde, waardoor het risico op beroerte met 10 procent en de kans op hartaandoeningen met 7 procent afnam.
Hoeveel lijnzaad is gezond?
Oké, lijnzaad is gezond, maar hoeveel kan je er van eten? Volgens het Voedingscentrum kan een tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram lijnzaad per dag geen kwaad. Toch wil je er niet te veel en niet te vaak van eten.
Dit komt doordat lijnzaad cyanogenen bevat, wat in ons lichaam omgezet kan worden in de gifstof cyanide (blauwzuur). Een hoge dosis cyanide kan ademhaling belemmeren en hartstilstand veroorzaken.
Must read: Bestaat er ook zoiets als te veel vitamines binnenkrijgen?
Daarom is het advies om tussen de 15 en 45 gram per dag te blijven en het niet gedurende lange tijd te doen. Verder is het slim om – als je 45 gram wil eten – het te verdelen over meerdere porties per dag.
Welke lijnzaad is gezond? Heel, gebroken of gemalen?
Wanneer de lijnzaad gemalen is, kan ons lichaam de voedingsstoffen beter opnemen dan wanneer het heel is. Helaas geldt dit ook voor de gifstoffen die erin zitten. Daarom raadt het Voedingscentrum aan om voor gebroken lijnzaad te kiezen.
Zoals we hebben gezien, kan lijnzaad een hoop gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Toch is het verstandig om niet te overdrijven. Doe daarom af en toe een eetlepel of twee door de yoghurt of over een salade. Met mate is de superfood super good!
Meer gezondheidsvoordelen van:
- Choco lovers opgelet: dit zijn de gezondheidsvoordelen van (rauwe) cacao
- Dit zijn de gezondheidsvoordelen van havermout (eet jij al een bakje ‘s ochtends?)
- De onmiskenbare gezondheidsvoordelen van voldoende vitamine A