Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 29 mei 2024
Leestijd: 6 minuten

Lijken honden écht op hun baasjes? Dít zegt de wetenschap

Je hebt het vast weleens gehoord: honden zouden op hun baasjes lijken. Of het nu gaat over uiterlijke kenmerken die overeenkomen of om het (eigenwijze of juist zachte) gedrag: honden zouden een reflectie zijn van hun baasjes. Ga naar een willekeurig hondenpark en je ziét dat veel honden en baasjes op elkaar lijken. Maar wat zegt de wetenschap hierover?

Een stoere man met een pitbull, een hipster met een hond met verfijnde krullen en petite dame met een kleine chihuahua. Waarom kiezen we honden die op ons lijken en is het toevallig dat honden en baasjes op elkaar lijken of is wetenschappelijk te bewijzen?

Lijken honden écht op hun baasjes?

Al 30.000 jaar geleden begon de mens met het domesticeren van honden om ons te helpen bij de jacht, maar inmiddels hebben we honden precies naar ons eigen wens gefokt en hebben we een intense emotionele band met de dieren. Veel meer dan met veel andere huisdieren. Klopt het dat honden en hun baasjes op elkaar lijken?

Psycholoog Michael Roy van de Universiteit van Californië in San Diego was één van de eersten die het idee onderzocht. Roy ging naar drie hondenparken in de buurt, fotografeerde er de puppy’s en de eigenaren afzonderlijk en vroeg vervolgens een groep deelnemers om te proberen ze met elkaar te matchen. Wat bleek? Ondanks dat er geen aanvullende aanwijzingen waren, ontdekte hij wél dat deelnemers van het onderzoek met redelijke nauwkeurigheid konden achterhalen welke hond bij welk baasje hoorde. Vervolgens is het onderzoek vele malen herhaald.

Wel bleek dat het resultaat vooral geldt voor echte rashonden en de resultaten soms waren gebaseerd op vrij oppervlakkige overeenkomsten, zoals dat vrouwen met lang haar eerder de voorkeur geven aan honden met lange, slappe oren, en zwaardere mensen hebben doorgaans dikkere honden. Toch komt de match tussen hond en baasje blijkbaar óók tot uiting in subtielere kenmerken, zoals subtiele verschillen in de vorm van de ogen die hond en baasje gemeen hebben, liet het onderzoek zien. Toen tijdens het onderzoek de ogen van de foto’s van de mensen en hun honden werden bedekt, werd het voor de deelnemers ineens een stuk moeilijker om de juiste linken te kunnen leggen.

Hoe kan het dat honden en baasje op elkaar lijken qua uiterlijk?

De wetenschap wijst dus wel degelijk uit dat honden vaak op hun baasje lijken. Hoe kan dat? Eén van de mogelijke verklaringen is dat mensen onbewust voor een hond kiezen die fysiek op hen lijken. Zo zou iemand iemand met krullend haar eerder een poedel kiezen en iemand met een atletische bouw misschien een energieke border collie.

Dit fenomeen wordt ook wel de ‘matching hypothesis’ genoemd, waarbij we als mensen geneigd zijn om eerder voor partners en huisdieren te kiezen die op een bepaalde manier op ons lijken. Het is de manier waarop we zijn geëvolueerd om partners te vinden. We zijn sneller geneigd om met iemand te daten die op ons lijkt, omdat het ervoor kan zorgen dat de genen dan over het algemeen compatibel zijn met die van onszelf.

Op die manier geven we dus onbewust de voorkeur aan alles wat een beetje op ons lijkt. Net zoals mensen de neiging om een auto op dezelfde manier auto’s uit te kiezen. Iemand met een iets vierkantere kaak zou bijvoorbeeld de voorkeur geven aan een auto met een robuuste bumper. Als gevolg daarvan lijken dus ook vaak de auto’s op hun honden, zegt deze studie. Bizar, toch?

Overeenkomsten in gedrag tussen hond en baasje

Niet alleen qua uiterlijk, maar ook als het gaat om de persoonlijkheid blijken honden en hun baasjes vaak op elkaar te lijken. Hoe kan dat? Als mens omringen we onszelf graag met mensen die een beetje op ons lijken. We zijn vaak op zoek naar gelijke normen, waarden en interesses in vrienden of een partner.

Een paar jaar geleden besloot Borbala Turcsan van de Eotvos Universiteit in Boedapest te onderzoeken of hetzelfde gold voor honden. “De relatie met een hond is heel bijzonder, ze zijn niet zomaar een huisdier, maar een familielid, een vriend of een metgezel, dus we dachten dat deze zich parallel met die andere relaties zou kunnen ontwikkelen”, vertelt de onderzoeker aan BBC.

Persoonlijkheidstest ‘Big Five’ voor honden

Misschien heb je weleens van de wereldberoemde persoonlijkheidstest gehoord de ‘Big Five‘ waarbij je kunt testen welke persoonlijkheidstype jij hebt. Guess what, er is nu zelfs een hondenversie van de ‘Big Five’.

Eerdere onderzoeken toonden namelijk aan dat menselijke eigenschappen zoals extraversie kunnen corresponderen met maatstaven van het gedrag van de hond, bijvoorbeeld als de hond agressief is tegenover vreemden of juist verlegen is en zich verstopt achter zijn baasje. Wat bleek?

En ja hoor, Turcsan ontdekte dat de honden en hun eigenaren beiden vergelijkbare persoonlijkheidsprofielen vertoonden. “Het was eigenlijk groter dan de gelijkenis tussen getrouwde stellen en vrienden”, aldus de onderzoeker.

Het baasje valt voor het karakter

Oké, dan zou je misschien denken dat het gedrag van het baasje en de hond op elkaar lijkt, omdat ze nu eenmaal veel tijd samen doorbrengen. Nee dus, de correlatie kon niet worden verklaard door de hoeveelheid tijd die de honden en hun eigenaren samen doorbrachten. Het leek er dus niet op dat de hond zichzelf had aangeleerd om zich aan te passen aan het gedrag van zijn baasje.

In plaats daarvan leek de persoonlijkheid juist in de eerste plaats de reden dat de eigenaar een aantrekkingskracht voelde met de hond. En dat is maar goed ook, want het is belangrijk dat je bij elkaar past. Als je een actieve hond hebt zoals een border collie, dan heeft hij héél veel ruimte nodig, net zoals mentale en fysieke uitdaging. In een appartementje in de stad kan jij hem dat dus niet bieden. Heb je een groot huis en grote tuin en loop jij veel hard, dán kan deze hond een goede match voor jou zijn.

Genen en training

Natuurlijk kun je honden trainen en opvoeden zoals dat bij jou en jouw levensstijl past. Een actief iemand zal z’n hond vaker mee naar buiten nemen en met andere honden laten spelen en een rustiger iemand zal misschien meer thuis zijn en rustigere plekken opzoeken.

Weten welke hond je kiest en adopteert is dus wel zo fijn voor jou als voor het leven van je hond. Ze zijn er immers altijd voor je, hebben altijd tijd en zin om iets leuks met je te doen en zijn blijkbaar een weerspiegeling van onszelf.

Dus, lijken honden écht op hun baasjes? De wetenschap suggereert van wel. Zowel uiterlijk als gedragsmatig én emotioneel zijn er duidelijke overeenkomsten tussen honden en hun baasjes. Of je nu een actieve border collie hebt of een relaxte bulldog, één ding is zeker: onze honden zijn een reflectie van wie wij zijn, en dat maakt de band tussen mens en hond zo bijzonder en betekenisvol.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️