Heftig: liefdesverdriet kan écht zorgen voor fysieke pijn
Een gebroken hart wanneer je relatie uitgaat (hoe lang of kort ‘ie ook was), is al-tijd pijnlijk. Hoe verstandig de keuze misschien ook is. Hoewel de term ‘een gebroken hart’ vooral metaforisch wordt gebruikt, doet je lichaam op de plek van je hart soms echt pijn. Je hebt een brok in je keel en een steek in je hartstreek. Vreemd? Nee hoor, uit onderzoek blijkt namelijk dat een gebroken hart echt fysiek pijn kan doen. Zie je wel!
Een break-up is nooit fijn. Als het geen liefdevolle break-up is al helemaal, maar zelfs wanneer je beiden besluit dat het beter is zo, is liefdesverdriet op z’n zachtst gezegd sh*t.
Liefdesverdriet
Over geen onderwerp is er zoveel geschreven als over de liefde. Het is ongrijpbaar, het allermooist maar ook verschrikkelijk pijnlijk als het weer voorbij is. Je kan zo ontdaan zijn van een gebroken hart, dat je niet alleen ontzettend verdrietig en van slag bent, maar je er lichamelijk ook flinke klap van kan krijgen.
Dat je van liefdesverdriet – ofwel een gebroken hart – fysieke pijn kan krijgen, blijkt dus geen fabeltje te zijn, maar bewezen in dit onderzoek. Hoe zit dat?
Fysieke pijn
Dat een gebroken niet alleen gevolgen heeft op je mentale welzijn, maar ook op je fysieke gesteldheid komt door het door de breinregio waar liefde wordt geregeld: de interne cingulate cortex. Ook wel het emotionele hersendeel genoemd.
Het is het gebied waar fysieke pijn, maar ook emotionele pijn wordt geregeld. Liefdesverdriet en bijvoorbeeld je arm stoten worden dus op dezelfde plek geregistreerd.
Kapot van liefdesverdriet? Zo kom je weer in je kracht te staan
Antropoloog Helen Fisher – die de hersenen van gedumpte mensen onderzocht in een MRI-scanner – legt in haar TED-talk uit dat inderdaad bepaalde breinregio’s actief worden wanneer je door een heftige break-up gaat.
Het hersengebied dat het beloningssysteem van de wil, motivatie, begeerte en focus regelt, wordt meer actief wanneer je niet krijgt wat je wilt. Fisher stelt: “de grootste prijs van het leven, is een geschikte partner om je mee voort te planten.”
Een break-up is nogal zwaar te verwerken voor je hersenen dus. Je veiligheid en toekomst vallen (gelukkig tijdelijk) in duigen.
Evolutie
Niet zo gek dus dat je lichaam reageert op emotionele pijn. Evolutionair gezien is samenzijn simpelweg een overlevingsmethode. Je lichaam wilt namelijk niets meer of minder dat overleven. Jezelf voortplanten is daar natuurlijk ook een onderdeel van. Word jij ineens gedumpt of afgestoten door de groep, dan hoor je er niet meer bij, ben je minder veilig en is de overlevingskans kleiner.
Je lichaam vertoont dan letterlijk dezelfde hersenactiviteit als wanneer je heftige pijn hebt. Ouch!
Alsof je je dan dus niet al k*t genoeg voelt, is er ook nog eens je lichaam dat je een signaal geeft ‘hé, hallo je bent eenzaam. Dit gaat verkeerd!’
Afkicken van de liefde
Ook wordt het hebben van een gebroken hart soms vergeleken met het afkicken van een verslaving, omdat het dezelfde hersenmechanismen zou activeren als wanneer verslaafden afkicken van heroïne, zo schreven we eerder. Net als bij drugs, vertoon je dus eigenlijk ook bij je partner ontwenningsverschijnselen wanneer je relatie over is.
Op het moment dat je verliefd wordt, maakt je lichaam namelijk hormonen aan. Daarom word je elke keer zo blij als je je liefde ziet, dan krijg je een extra boost aan happy hormones. Niks mis mee natuurlijk, maar als dat dan ineens ophoudt, is dat wel even schakelen.
Je bent immers zó gewend om samen te zijn, alles te delen en ineens pats boem, is dat weg. Liefdesverdriet hoef je daarom heus niet te onderschatten. Met andere woorden: neem de tijd voor liefdesverdriet en een gebroken hart zodat je het een plekje kan geven. Het is namelijk niet niks!
Over een gebroken hart heen komen? Zo kom je erover heen volgens deze psycholoog.
Meer tips:
- De verrassende invloed van liefdesverdriet op je hersenen
- Liefdesverdriet is slecht voor je gezondheid, en dit is waarom
- Seksuele nostalgie: waarom we allemaal weleens over ex-lovers fantaseren