Een liefdeloos leven als toewijding binnen een relatie de overhand neemt
In een relatie heeft iedereen verschillende normen en waarden, maar uiteindelijk hunkeren we allemaal naar liefde. Deze liefde laat het vuurtje branden en zorgt ervoor dat jullie gek op elkaar blijven. Naast liefde is toewijding ook belangrijk om een relatie te laten slagen, maar wat als toewijding belangrijker wordt dan liefde?
Een duurzame, fijne relatie ziet er voor iedereen anders uit. Voor de een is vrijheid erg belangrijk en voor de ander fysieke aantrekkingskracht en seks. Maar als je iemand vraagt wat het allerbelangrijkste is om samen oud te worden, dan is dat toch wel liefde.
Het verschil tussen liefde en toewijding
Tegenwoordig kiezen we onze liefdespartner, de persoon met wie we een relatie aangaan meestal zelf uit. In een ver verleden of in andere culturen, worden partners uitgehuwelijkt. Als je een relatie aangaat op basis van liefde, dan begint dat vaak met verliefdheid. Deze verliefdheid is niet blijvend, maar verandert in liefde. Je houdt onvoorwaardelijk van iemand en hebt een verlangen om bij deze persoon te zijn. De basis zijn aantrekkingskracht, verbondenheid, genegenheid en affectie.
Bij toewijding ligt dat anders: je doet wel veel voor een ander, maar je mist de emotionele verbinding en aantrekkingskracht. Toewijding wil zeggen dat je je volledig geeft, dat je berokken, verantwoordelijk en loyaal bent. Toewijding kan je ook hebben voor je werk of voor iets anders in jouw leven en het kan zelfs zijn dat liefde na verloop van tijd toewijding wordt. Wat er dan overblijft is een liefdeloos leven.
Liefdeloos leven door toewijding
In een relatie wil je je, als het goed is, geliefd en bemind voelen. Het is meer dan samenwonen en verplichtingen delen. Volgens psycholoog Robert Sternberg zijn drie elementen essentieel voor een hechte liefdesrelatie namelijk: intimiteit, passie en toewijding. Zijn er geen passie en intimiteit meer? Dan is er sprake van een liefdeloos leven waarbij alleen toewijding overeind is gebleven. Dit gebeurt vaak bij mensen die een hele lange tijd samen zijn.
Lege liefde is genormaliseerd
Toch blijven veel stellen bij elkaar op basis van toewijding. De situatie is vertrouwd en het gebrek aan passie en intimiteit niet schrijnend. In feite is lege liefde in onze maatschappij genormaliseerd. Er zijn veel koppels die bij elkaar blijven omdat het makkelijker is of voor de kinderen. Dit staat ook wel bekend als een ‘gemaksrelatie’. Als koppel deel je veel, maar mis je de echte verbinding. Door de jaren heen ben je van elkaar vervreemd.
Toch kán het ook andersom plaatsvinden. Een gearrangeerd huwelijk kan bijvoorbeeld leeg beginnen, maar in de loop van de tijd uitgroeien tot een andere vorm van liefde waarbij passie en intimiteit groeien. Dit komt in de praktijk wel minder voor.
Liefdesdriehoek van Sternberg
De bekende liefdesdriehoek van Sternberg laat uiteindelijk zeven soorten liefde zien en het goede nieuws is: lege liefde is te herstellen. Stel je merkt dat je als koppel bij elkaar blijft door toewijding in jullie relatie, dan kun je werken aan meer passie en intimiteit.
Dit doe je door je fysiek weer aantrekkelijk te voelen, beter voor jezelf te zorgen, door dromen en verlangens met elkaar te delen en routine te doorbreken. Ook stress is een factor die passie en intimiteit laat verdwijnen. Als je minder stress ervaart als stel, écht tijd maakt voor elkaar, dan kan de verbinding in ieder geval stukken beter worden.
Het is altijd mogelijk om aan een relatiedip te werken en daarvoor is het belangrijk om de oorzaak te begrijpen. Relatietherapie kan hierbij helpen. Ook is het goed om je te realiseren dat passie en intimiteit komt met vlagen. Je kunt niet altijd pieken, maar een leven zonder hoef je ook niet te accepteren. Toewijding in een relatie is mooi, maar soms niet genoeg.
Liefdesverdriet kan voelen als een hartaanval: dit is het gebroken hart syndroom