Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Relatie 18 aug 2018
Leestijd: 8 minuten

Liefde: dit moet je weten over verliefd zijn en relaties (het mysterie ontrafeld)

Er zijn miljoenen liedjes over gezongen, films over gemaakt en gedichten over geschreven: de liefde. Het vinden van de prins(es) op het witte paard is voor velen het Ultieme Doel in het leven. Maar tegelijkertijd is liefde ook iets mysterieus. Bestaat liefde op het eerste gezicht wel of niet? Hoe laat je een relatie werken?

En – ook niet belangrijk – staan liefde en seks (deels) gelijk aan elkaar?

Het magische verschijnsel dat liefde heet

Grote kans dat je door de liefdesbrieven (ja, wishful thinking mag) het echte begrip niet meer ziet. We zouden bijna vergeten dat liefde, naast iets psychologisch, eigenlijk ook gewoon biologisch is. Ons overlevingsinstinct zorgt ervoor dat we ons willen voortplanten, en die vlinders in je buik zijn eigenlijk gewoon lust. Kennis over (de biologie achter) het magische verschijnsel dat liefde heet, maakt het wellicht minder romantisch – maar geef toe, soms heb je gewoon wat wetenschappelijk tips and tricks nodig.

lief·de (de; v; meervoud: liefdes, liefden)
1 warme genegenheid: tussen die twee was het liefde op het eerste gezicht bij de eerste ontmoeting; (de) liefde bedrijven seks hebben
2 oprechte en warme belangstelling; het prijs stellen op: liefde voor de kunst
3 voorwerp van liefde: zijn eerste liefde
(bron: Van Dale)

Wij zetten alle belangrijkste info en tips rondom verliefd zijn en relaties voor je op een rij.

Verliefd zijn, wat is dat eigenlijk?

Je hebt mensen die je wekelijks vertellen dat ze een nieuw iemand hebben ontmoet en helemaal hoteldebotel zijn, maar ook mensen die ervan overtuigd zijn dat ze nog nooit verliefd zijn geweest. Maar verliefdheid, wat is dat eigenlijk? Spoiler: je gaat heel erg stotteren en je hart gaat sneller kloppen.

Lees meer → Ben ik verliefd? Zo herken jij de kenmerken van verliefdheid en

Daarnaast krijg je vlinders in je buik, voel je minder snel pijn én word je minder snel dronken. Eh, wat? Ja, echt.

Lees meer → Dit zijn de meest interessante (en grappige) feitjes over verliefdheid

Al die lichamelijke reacties worden natuurlijk aangestuurd door je brein, waar allerlei dingen gebeuren als je iemand leuk vindt. Zo worden er bepaalde beloningssystemen geactiveerd als je verliefd bent – met name als iemand ook terugflirt. We komen in een soort neurologische feedback loop: hoe leuker we iemand vinden, hoe leuker die persoon ons vindt, hoe leuker we hem of haar weer vinden en ga zo maar door.

Lees meer → Iemand leuk vinden, hoe werkt dat in je brein?

Overigens werkt het niet altijd zo. Soms wekt liefde angst op, bijvoorbeeld omdat je mensen niet meer toe durft te laten door nare herinneringen uit het verleden. We hebben steeds vaker bindingsangst, maar daar kun je wel iets aan doen.

Lees meer → Waarom we steeds vaker bindingsangst hebben (en hoe je hiermee omgaat)

Van daten naar relaties (help!)

Is de verliefdheid wederzijds en sta je daar ook voor open? Top! Tijd voor de date-periode. Die is hartstikke leuk, maar ook enigszins zenuwslopend. Of je iemand nou net hebt ontmoet via Tinder of al jaren met diegene bent bevriend, een eerste (en tweede, en derde…) date is altijd spannend. Onze tip: neem het niet té serieus.

Lees meer → Zo bereid je je mentaal voor op een eerste date en Hard to get spelen: is dat nu wel of niet een goed idee?

En dan ineens ontstaat er uit dat daten en zoenen soms een relatie. Of nou ja, ineens… Dat officieel maken kan nog behoorlijk zenuwslopend zijn. Hoe weet je of iemand je vriend en vriendin is? En wanneer zet je dat op Facebook? Ja, dat zijn pas écht de belangrijke levensvragen.

Lees meer → “Wil je verkering?”: waarom maken we relaties officieel?

En ook niet onbelangrijk: hoe weet je überhaupt of je een relatie met iemand wilt aangaan – en uiteindelijk samen wilt wonen en een gelukkig gezinnetje wilt stichten (of niet?) Dat heeft deels te maken met je persoonlijke situatie, maar óók met de persoon die je hebt ontmoet.

Lees meer → Hoe weet je of dit de ware is? Stel jezelf deze vragen… en 8 tekenen die wijzen op échte liefde

Een gelukkige relatie

Leuk, zo’n relatie – tenminste, in het begin. Op een gegeven moment gaat de verliefdheid over in liefde – so far so good. Maar liefde kan ook verdwijnen. De helft van de vaste relaties eindigt in een scheiding; dat is best wel, nou ja, veel. De Amerikaanse psycholoog en relatietherapeut John Gottman onderzocht de relatie van een groot aantal pas getrouwde stellen en ondervroeg hen vervolgens zes jaar later. Daardoor ontdekte hij een belangrijke pijler van lang samen zijn.

Lees meer → Zo blijf je langer dan zes jaar (gelukkig) samen

En John Gottman heeft meer relatieadvies voor je. Zoals: maak af en toe ruzie. Klinkt niet zo gezellig, maar in feite is ruzie nodig om elkaar beter te kunnen begrijpen. Geloof ons (eh, hem) nou maar.

Lees meer → De 7 beste relatieadviezen die je ooit zult krijgen (van psycholoog John Gottman)

En zelfs als je niet het gevoel hebt dat je relatieadvies nodig hebt, is het goed om er af en toe bij stil te staan hoe goed jouw relatie eigenlijk (nog) is. Is ‘ie gelijkwaardig? Hebben jullie een eigen leven, maar gaan jullie wel ongeveer dezelfde kant op? Als één van de twee heel jaloers is of zelfs bij het minste of geringste dreigt met het einde van de relatie, is er waarschijnlijk iets mis.

Lees meer → Waar moet een gezonde relatie aan voldoen? (test je relatie) en 6 ongezonde gewoontes in liefdesrelaties (en hoe dat beter kan)

Liefde en seks, is dat hetzelfde?

Sommige mensen kunnen zich niets voorstellen bij seks zonder liefde, voor anderen zijn one night stands de gewoonste zaak ter wereld. Toch zijn wij ervan overtuigd dat je seks – hoe lichamelijk het ook is – ook op een mindfulle manier kunt benaderen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je volledig in het moment bent.

Lees meer → Zo creëer je meer connectie tijdens de seks

Gaat het niet zo goed met je relatie? Soms moet je de liefde aanwakkeren om betere seks te hebben, maar passie in bed kan ook juist een manier zijn om de liefde weer terug te brengen. Want hoewel liefde moeilijk te forceren is, kan dat met passie in een relatie soms wél.

Lees meer → 3 manieren om de passie in je relatie weer terug te krijgen

Als liefde eindig is: alles over break-ups

Maar we kunnen er ook niet omheen dat de liefde soms gewoon écht weg is. Je kijkt er niet meer naar uit om de ander te zien, vindt je partner irritant… Misschien toch tijd om het uit te maken. Niemand wordt gelukkig van slechte relaties. Met die tijd kun je zo veel andere dingen doen!

Lees meer → 7 tekenen die erop wijzen dat je niet meer verliefd bent

Dat wil niet zeggen dat break-ups makkelijk zijn – het is natuurlijk lang niet altijd dat je er zelf achter staat. Ooit zo veel liefdesverdriet gehad dat je alleen maar in bed wilde liggen met chocola, The Notebook en heel veel tissues? Geen zorgen: je bent niet de enige. Break-ups zijn (laten we het maar gewoon zeggen) kut. Ga lekker zwelgen en laat het verdriet toe, maar stel wél een deadline.

Lees meer → Closure: waarom je die zoekt én hoe je ‘m vindt als je relatie voorbij is

En we willen niets goed praten, maar zelfs voor vreemdgaan is een verklaring. Monogamie wordt in veel culturen als de norm beschouwd, maar van nature blijkt de mens echter helemaal niet per se trouw te zijn.

Lees meer → Waarom gaan mensen vreemd? (een wetenschappelijke verklaring)

En dan ben je ineens single

Lees je al onze artikelen over liefde met veel plezier, maar ben je zelf niet zo happy single? Mensen mogen dan wel zeggen dat het allemaal goedkomt (en dat is ook zo), maar dat neemt niet weg dat het soms behoorlijk eenzaam voelt.  Sterker nog, onderzoek heeft uitgewezen dat single zijn terwijl je eigenlijk een relatie wilt, aan kan voelen als rouwen.

Lees meer → Single zijn kan aanvoelen als rouwen (zegt de wetenschap)

Zorg er in ieder geval dat je die tijd benut om een goede relatie met jezelf aan te gaan en leer bijvoorbeeld vast om beter te communiceren voor je volgende relatie.

Lees meer → Nog single? Zo bereid je je alvast voor op een lange relatie

O, en kom je toch maar steeds de ware niet tegen? Geen zorgen: volgens deze psycholoog is het beter om single te zijn.

LGBTQ+

In veel artikelen voor vrouwen wordt ‘je vriend’ of ‘je man’ geschreven. Dat komt weliswaar het vaakst voor, maar betekent niet dat homoseksuele relaties niet doodnormaal zijn. Helaas vindt nog niet iedereen dat, en mede daarom wordt elk jaar de Pride gehouden in een aantal steden. Als je niet zo veel weet over LGBTQ+ en je er daarom soms onwennig bij voelt, is het wellicht een goed idee om je erin te verdiepen als je dat wilt veranderen.

Lees meer → Gay Pride: wat is het en waar staat de regenboog LGTBQ-vlag voor? en Aseksualiteit, wat is het eigenlijk?

Alles over liefde en relaties als eerste ontvangen? Meld je dan aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️