Deze 4 dingen in de liefde zijn niet persoonlijk
We leven voor de liefde, maar soms komen we daardoor ook in aanraking met onzekerheden en vatten we dingen die buiten ons liggen wel persoonlijk op. Het is niet in alle situaties of gebeurtenissen terecht dat je gaat twijfelen aan jezelf, ondanks falen in de liefde altijd wel ergens persoonlijks lijkt.
Single zijn, daten of in een relatie zitten kan best ingewikkeld zijn. De ene keer genieten we van het verliefd zijn en het euforische gevoel, terwijl we de andere keer overvallen worden door moeilijkheden, twijfels en onzekerheden. Liefde kan gevoelig liggen en daarom kunnen we iets heel persoonlijk aantrekken, terwijl dat helemaal niet het geval hoeft te zijn.
Deze 4 dingen in de liefde zijn niet persoonlijk
Sterker nog: deze dingen hoor jij je niet persoonlijk aan te trekken, maar jouw date of partner wél. Uiteindelijk zeggen de acties van een ander meer over de persoon zelf, dan over jou.
Als iemand een serieus gesprek blijft ontwijken
Je hebt al meerdere malen gevraagd of alles goed zit tussen jullie. Je wil graag dat je partner zich gehoord en gezien voelt en dat hij of zij weet dat je een veilige plek bent om zichzelf open te stellen. Je staat open voor andermans kijk en wil graag dat hij of zij zich goed voelt bij jullie connectie.
Toch blijft je partner zeggen dat er niks aan de hand is en dat ervaar je als een frustratie. Hij of zij gedraagt zich namelijk anders en lijkt een serieus gesprek te willen vermijden. Herken je jezelf in deze situatie? Dan is dat iets wat je niet persoonlijk hoeft op te vatten.
Sommige mensen lukt het niet om zichzelf open te stellen, ondanks je wél een veilige plek creëert om dat te doen. Dat kan voor veel frustratie zorgen, omdat je de ander graag wil helpen. Je wil bespreken waar de ander mee zit en hoe jullie dat samen kunnen oplossen. Soms kan de houding van de ander zo een groot obstakel vormen dat het jullie connectie in de weg staat. Laat jezelf dan niet verdwalen in de gedachte dat je niet goed gecommuniceerd hebt.
Herinner jezelf eraan dat het niet jouw taak is om de communicatievaardigheden van een ander te verbeteren ondanks je daar, als de ander dat fijn vindt en er voor openstaat, wel een positieve bijdrage op kunt hebben. Als iemand moeite heeft met communiceren, kan daar van alles onderliggen en vaak gaat dat dieper dan dat je in eerste instantie zou denken.
Als iemand geen behoefte heeft aan iets serieus
Je leert een leuke man of vrouw kennen. Jullie hebben leuke gesprekken samen en je voelt de sparkle tussen jullie al opkomen. Vervolgens zegt hij of zij niet op zoek te zijn naar iets serieus. Dat kan bij jou binnenkomen als een teleurstelling en je vraagt je af of het niet toch aan jou ligt. Misschien vindt hij of zij je gewoon niet leuk genoeg.
Als iemand aangeeft niet op zoek te zijn naar iets serieus, dan is dat iets wat je je niet persoonlijk hoeft aan te trekken. Er kunnen veel redenen zijn waarom iemand niet serieus wil worden. Hij of zij komt bijvoorbeeld net uit een relatie. Ook kan het focussen op persoonlijke doelen of zelfontwikkeling een reden zijn. Iemand kan niet lekker in zijn vel zitten of misschien binnenkort wel op reis gaan voor een lange periode. Het kan fijn zijn om hierover te praten met deze persoon, maar onthoud dat je ook zonder te veel toelichting het voor jezelf kan afsluiten. Het belangrijkste is dat je weet dat hij of zij er niet klaar voor is en zie dat als het signaal om verder te gaan.
Zie dit dus niet als een reden om te gaan wachten op deze persoon totdat hij of zij wél klaar is. Gun jezelf de mogelijkheid en vrijheid om andere opties te ontdekken en te gaan voor een persoon die nu wel dezelfde behoeftes heeft als jou.
Als je partner vreemdgaat
Er is geen legitieme reden van je partner om vreemd te gaan. Jullie hebben afgesproken om samen een monogame relatie aan te gaan en je partner heeft deze afspraak overschreden. Dat is zijn of haar fout en niet de jouwe.
Je partner kan dus op een gegeven moment de behoefte krijgen om vreemd te gaan en heeft toen deze stap ook echt daadwerkelijk gemaakt. Dat is een grote fout geweest. Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand de neiging kan hebben om vreemd te gaan, maar er is geen één reden legitiem genoeg om geen respect meer te hebben voor de regels die er in jullie relatie gelden.
Als je partner vreemdgaat, hoeft dat niet altijd te betekenen dat jullie relatie slecht is. Er kunnen ook redenen achterliggen die niks met jou te maken hebben. Je partner kan bijvoorbeeld op zoek zijn naar een andere versie van zichzelf, een versie die jong en avontuurlijk is. Ook kan het komen door een onveilige hechtingsstijl. Het is belangrijk om te communiceren over jullie wensen en behoeftes en of jullie elkaar daarmee tegemoet kunnen komen.
Als je geghost wordt
In de huidige tijd is het voor veel mensen al een bekend begrip: ghosten. Als je leuk contact hebt met iemand en deze persoon uit het niets niks meer laat horen van zich, ben je geghost. Ghosten kan veel pijn doen. Je kan met vragen achterblijven waar je geen antwoord op hebt.
Het is respectvol en netjes om aan iemand te laten weten waarom je denkt dat iets niet werkt. Als iemand je ghost, laat dat alleen maar het gebrek aan communicatie zien van deze persoon. Oók de dingen die soms lastig zijn hoor je uit te durven spreken. Zie het als een gunst voor jou dat hij of zij niet meer in je leven zit.
Als deze persoon al laat zien aan je dat hij of zij dit soort zaken niet durft aan te kaarten, kan het zo zijn dat je op het gebied van communicatie in de toekomst ook tegen problemen aan zult lopen. Vat het dus niet persoonlijk op dat het contact tussen jullie op deze manier moest eindigen. Het niet kunnen bespreken of aangeven van topics die lastig zijn, is een persoonlijk probleem van deze persoon.
Benieuwd welke verschillende relatievormen er allemaal zijn? Dat lees je hier.
Waarom de partner waar we op vallen soms niet de partner is die we nodig hebben