Hoe houd je de liefde levend na de komst van een kind?
Een kind krijgen, betekent zoveel meer dan een dikke buik hebben en 9 maanden later een leuke moeder zijn. De komst van een kind is een hele context op zichzelf en staat zelfs in de top 3 van de grootste veranderingen in een mensenleven. Maar hoe voorkom je dat deze mooie gebeurtenis het einde van je relatie betekent?
Relatietherapeut Rianne Roes heeft zich op dit onderwerp gespecialiseerd en legt ons uit hoe je de liefde in leven houdt na de komst van een kind.
De impact van een kind
Het krijgen van een kind zet je eigen leven, je lijf, hoe je de wereld ziet én hoe de wereld jou ziet op z’n kop. Je krijgt er héééél veel voor terug, maar je moet behoorlijk wat privileges inleveren (denk aan uitslapen, ongestoord eten, ontspannen douchen en spontane tripjes).
Je moet echt een deel van jezelf kleiner maken, zodat je ruimte kunt maken voor jouw identiteit als ouder. Ook hoe jij je partner ziet en hoe je partner jou ziet, verandert allemaal. Soms komt er alleen iets bij en verloopt de verandering heel natuurlijk, maar soms neemt het nieuwe dat oude volledig in beslag.
Een nieuwe liefde
Welke tijd is er nog voor jezelf en voor de relatie als er een kind is? Heb je daar als stel dezelfde ideeën over? Is er überhaupt tijd en energie om je nog met de relatie bezig te houden? Hoe vul je de tijd die er wél is zo in dat de relatie er ook van groeit en bloeit in plaats van dat de relatie verzuipt of verpietert?
Als er kinderen zijn, ben je niet meer helemaal van jezelf en ook niet meer van je partner, maar er is iets groters, mooiers en overweldigends voor teruggekomen: een kind, jullie kind. Hopelijk is hij of zij geboren uit heel veel liefde en dat verandert natuurlijk alles op de meest fantastische en intense manier.
Zorgt het krijgen van kinderen echt voor meer zingeving (of kun je dat uit iets anders halen?)
Het is eigenlijk gewoon niet voor te stellen, totdat je je in het land van de ‘ouders’ begeeft. Dan is er geen weg meer terug en is er niets groters dan de (nieuwe) liefde voor je kind, met alle gevolgen van dien.
De relatie met jezelf
Rianne: “Om te beginnen wordt jullie partnerschap in grote mate bepaalt door de relatie met jezelf. En hoe dit partnerschap zich vormt, bepaalt in grote mate hoe jullie het ouderschap kunnen vormgeven, wat weer doorsijpelt in de vorming en ontwikkeling van jullie kind.
Andersom is het ook zo dat jullie kind invloed heeft op hoe jullie het ouderschap vormgeven, wat weer invloed heeft op jullie partnerschap en op jou als individu. Maar de basis van dit alles begint bij jezelf.”
Zo belangrijk is de relatie met jezelf in een liefdesrelatie (onder schat ‘m niet)
Dus hoe meer kennis je hebt van hoe je in elkaar zit en hoe meer je weet wat je sterke en minder sterke kanten zijn, des te beter lukt het je om betekenisvolle relaties met andere mensen aan te gaan. Hoe jij als mens in elkaar zit, waar jij door wordt geraakt en hoe jij met tegenslag omgaat, zijn belangrijke graadmeters die aangeven hoe jij je als partner en ouder staande houdt.
Het belang van goed partnerschap
Daarnaast zorgt het ouderschap er ook voor dat je eigen opvoeding en (de daaruit voortkomende) normen en waarden bloot worden gelegd. In het opvoeden van kinderen komen ook de verschillen als partners meer naar voren. Dit kan soms voor frictie zorgen.
Rianne: “Een goed partnerschap is echt de basis voor goed ouderschap. Hoe meer jij je verbonden voelt in jullie relatie, des te beter dit is voor jullie rol als ouder en des te meer kan jullie kind opgroeien in een fijne omgeving.”
Actief iets aan doen
In het prille ouderschap zijn de ‘leftovers’ vaak voor je partner: je collega’s zien de beste, keurig aangeklede, vrolijke, beleefde en geïnteresseerde versie van jezelf. Daarnaast krijgt je kind vaak de knuffelende, erkennende, liefdevolle en onvoorwaardelijke versie van jou.
7 kids proof natuurcampings waar je als ouder ook tot rust komt
Maar wat blijft er dan nog over voor je partner? De uitgebluste, vermoeide partner die alleen nog maar series wil kijken of tegelijk met de kinderen naar bed wil? Je kunt je voornemen om dit niet te laten gebeuren, maar om dat ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen zul je er actief iets voor moeten doen.
Duurzame verbinding
Je kunt namelijk niet jarenlang vertrouwen op het huis van de liefde als je dit gezamenlijke huis niet onderhoudt. Maar soms blijkt door het gebrek aan onderhoud pas hoe stevig of hoe zwak het fundament van het huis van jullie liefde eigenlijk is. Hoe pleeg je dit onderhoud aan je relatie nu je samen een kind hebt?
Bestaat dit onderhoud uit er regelmatig samen op uit gaan? Rianne: “Ja, dat kan zeker helpen!” Of bestaat het uit goed samenwerken en goed communiceren? “Ja, dat helpt ook!” vervolgt ze.
“Maar de duurzame verbinding, de duurzame liefde, bloeit het meest op als we onszelf door onze partner gezien en gehoord voelen: dat we voelen dat we worden gezien voor wie we werkelijk zijn. Juist in deze wederkerigheid zit een blijvende verbinding die als continue zuurstof voor de liefde dient.”
Sterk team
In het ouderschap vervul je namelijk een andere rol dan in het partnerschap. In het ouderschap ben je namelijk vooral een team en ben je eigenlijk een soort collega’s die samen een familiebedrijf aan het runnen zijn. Ten tijde van grote verandering kan het hebben van een bondgenoot natuurlijk veel steun bieden en zou het inderdaad fijn zijn als je partner die bondgenoot kan zijn.
Zo kun jij je partner zien als je teamgenoot op wie je kunt bouwen en vertrouwen en met wie je goed kunt samenwerken en vormen jullie op die manier samen een sterk team om de klus van het ouderschap te klaren met genoeg duidelijkheid over rollen, taken en planning.
De beste versie van jezelf
Goed ouderschap kan je echt het gevoel van verbinding geven: een trots gevoel over hoe jullie het samen doen. Maar net als met de meest fijne collega’s, is dat niet meteen het beeld dat je van een mooie liefdesrelatie hebt.
Voor de meeste mensen in een liefdesrelatie is dat namelijk niet het geval, want liefde gaat over méér dan dat. Liefde gaat over meer dan samen een klus klaren en gaat ook over uitgedaagd worden in de relatie om de beste versie van jezelf te kunnen zijn.
Meer tips
Wil je meer handvatten en heldere inzichten over hoe je elkaar niet kwijt kan raken na de komst van een kind? Lees dan het meest recente boek Samen Alleen van Rianne. Hierdoor leer je de veranderingen die ontstaan na de komst van jullie kind, en de daarbij horende twijfels en emoties beter leren begrijpen.
Dit begrip geeft jou het vertrouwen om weer de regie over je eigen leven en jullie relatie te nemen. En dat is best wel handig. Want laten we eerlijk zijn: het voorkomen van een relatiebreuk is makkelijker gezegd dan gedaan.