Liefde is prachtig, liefde is nodig, maar… liefde is niet genoeg
Zoals we eerder schreven heeft de romantiek, volgens Alain de Botton, de liefde verpest. En eigenlijk is dat ook wel een beetje zo. Want, wie zingt er niet stiekem dramatisch mee met Birdy’s Take My Heart of All You Need is Love van The Beatles? En wáárom reist Robert ten Brink het hele land door om lovers te verenigen?
Het moge duidelijk zijn, wij willen heel graag geloven dat liefde alles overwint én genoeg is. Maar, omdat we liefde idealiseren, overschatten we het weleens. En als gevolg hierop, lijden onze relaties onder dit geïdealiseerde beeld van liefde. We krijgen onrealistische verwachtingen over wat liefde eigenlijk is en wat het voor ons kan betekenen.
De harde realiteit over liefde
Dat je op iemand verliefd wordt, betekent niet dat die ander de juiste persoon voor jou is. Liefde is een emotioneel proces, terwijl of je wel of niet een ‘match’ bent een logisch proces is. Zo kun je verliefd op iemand worden die eigenlijk niet heel erg aardig tegen je is, die niet dezelfde waarden heeft als jij, andere ambities heeft en die je waarschijnlijk uiteindelijk helemaal niet gelukkig gaat maken.
Liefdesverdriet kun je zo puur op een ‘gevoel’ gebaseerd ervaren. Je ‘voelde’ toch echt iets bij die ander, er was een ‘klik’, waarom kon het dan niet werken? Mensen nemen voor lief dat diegene waar ze die emotionele klik bij voelden totaal andere idealen erop nahoudt of hele andere dingen in het leven wil. ‘Maar het voelde toch gewoon goed?’ Een paar maanden later zit je met een gebroken hart op de bank en vraag je je af, ‘huh, waar ging het nou mis?’
Lees ook: Door deze 7 tekenen weet je dat je echte liefde gaat vinden
De harde realiteit is dat het vanaf het begin gedoemd was te mislukken. Je kunt niet puur op je gevoel afgaan. Die roze wolk verdampt op den duur en daarom is het belangrijk om ook je gezonde verstand te gebruiken. Natuurlijk wil je iemand vinden waar je hart sneller van gaat kloppen, maar je moet óók nadenken over of diegene in jouw leven, en bij jou, past.
Liefde lost relatieproblemen niet op
Als je vaak ruzie hebt, is het makkelijk om tóch weer bij elkaar terug te komen, omdat je zo van elkaar houdt. Je overtuigt jezelf dat die ruzies niet uitmaken, omdat van elkaar houden genoeg moet zijn. De liefde die je voor elkaar voelt, geeft je het gevoel dat je je problemen aan het oplossen bent. Want, na elke ruzie maken jullie het toch weer goed? Terwijl er eigenlijk niets verandert en je binnen no time weer kleine irritaties voelt opkomen. Uiteindelijk worden de problemen in zo’n relatie niet opgelost en gaat het eindeloos door, totdat iemand durft toe te geven dat het niet gaat werken.
Zulke relaties kunnen jaren doorsudderen, want liefde is toch genoeg? De klap komt vervolgens extra hard aan omdat je écht wel om die ander geeft. Elke keer als je een ruzie denkt op te lossen (want = liefde), voel je een kleine high. Hier kick je op en verlang je op een gegeven moment bijna naar. Maar uiteindelijk als de high weer voorbij gaat, kom je erachter dat je gelukkiger wordt zonder die ander.
Liefde is het opofferen van jezelf niet altijd waard
Als je in een liefdevolle relatie zit, kan het voorkomen dat je je eigen behoeftes opzij zet voor de ander. Maar vraag jezelf wel altijd af; wat geef je op en is het het wel waard? Als je je zelfrespect opgeeft, je ambities en je doel in het leven, dan wordt het een probleem.
Luister ook: Bedrock Talks: over (vrije) liefde, monogamie, seks en méér met seksuologe Nynke Nijman
Een liefdevolle relatie moet een toevoeging zijn aan jouw leven, aan wie jij bent, en niet ten koste gaan van wie je bent en wat je uit het leven wil halen. Als je je bevindt in een situatie waar je slecht behandeld wordt, zonder respect, dan laat je de liefde je helemaal opslokken. Het maakt je uiteindelijk mentaal compleet kapot. Wat er dan overblijft? Een schim van wie je eigenlijk écht bent.
Als je in een foute relatie zit
Je kunt makkelijk testen of de relatie waar je nu in zit klopt. Stel je voor dat je relatie met je partner gelijk staat aan de vriendschappen die je hebt. Zou je het gedrag van je partner accepteren als je beste vriend(in) zich zo zou gedragen? De kans is groot dat het antwoord hierop ‘nee’ is.
Als dat het geval is, is het tijd om onder ogen te zien dat het niet gaat werken. Je kunt namelijk de ander niet veranderen, ook al denk je dat dat tot de mogelijkheden behoort. Je wil je relatie baseren op pure liefde, maar helaas werkt het in de realiteit niet zo.
Je hebt meer dan liefde alleen nodig. Liefde is fantastisch, liefde is nodig en liefde is prachtig. Maar liefde alleen is helaas niet genoeg.
Meer Bedrock?
Alain de Botton gelooft dat de romantiek de liefde kapot heeft gemaakt. En bestaat de ware? Of is hierin geloven het perfecte recept voor een ongelukkig liefdesleven?