Om liefde te laten slagen moet je naar je innerlijke kind luisteren
Noem jij je lief ook wel eens baby, popje of konijntje? Sommige vinden dit misschien klef of onvolwassen, maar dit is juíst een volwassen manier van communiceren volgens The School of Life. Als je kwetsbaar en kinderlijk durft te communiceren in je relatie, betekent dat vaak dat je een diepgaande connectie voelt met je partner. Het voelt veilig genoeg om je innerlijke kind te laten zien en terug te gaan naar het gedrag en je gevoelens uit je kindertijd.
Als je ouder bent dan achttien noemen we liefdesrelaties vaak volwassen relaties en daarvoor is het kalverliefde. Volwassen relaties zijn toegewijd en gaan over een leven opbouwen door samen te wonen, te trouwen en kinderen te krijgen. Relaties in onze tienerjaren zien we als niet serieus of diepgaand. Maar is dat eigenlijk wel terecht?
Volgens The School of Life is dit een gevaarlijke aanname. De sfeer in de relaties van de beste koppels is namelijk te danken aan stemmingen en interesses van de vroege kinderjaren.
Innerlijke kind
Het innerlijke kind is in iedereen aanwezig. Iedereen is immers kind geweest… alleen hoe we dit later zien, is voor iedereen anders. Sommige volwassenen omarmen kinderlijke trekjes terwijl andere het verafschuwen. Denk maar eens aan de koosnaampjes die jij je lief geeft ‘baby’, ‘popje’, ‘beertje’. Vaak gebruik je deze alleen binnenshuis, omdat je het in het openbaar beschamend vindt. Ook kunnen we met iets hogere stem gaan praten als we de aandacht willen van onze partner.
3 kleine dingen die mensen in gelukkige relaties elke dag doen
Sommige mensen kopen ‘voor de grap’ een knuffel voor hun partner, zogenaamd omdat ze een obsessie met dit dier hebben of omdat ze een huisdier willen. Voor de lol worden de knuffels op gekke plekken in huis gezet: in bed, bad of in het badkamerkastje. Voor buitenstaanders kan dit raar, treurig of kinderachtig klinken, maar wat als we verder kijken dan ons eerste oordeel?
We zien soms gemakkelijk over het hoofd hoeveel volwassen liefde, rust op een basis die in de kindertijd is gecreëerd. Het is daarom niet gek wanneer we elkaar leren kennen of relaties in goed vaarwater zitten je onbewust op dezelfde manieren communiceert als dat je vroeger in je kindertijd hebt geleerd.
Weg terug naar kwetsbaarheid
Het is dus geen teken van kinderachtig zijn wanneer je verkleinwoorden gebruikt als je praat met je lief. Het is een bewijs dat je de weg terug hebt gevonden naar de kwetsbaarheid, weerloosheid en de behoefte om je uit te drukken. Als je je met deze behoeftes durft te verbinden in je relatie, zelfs als je een serieuze baan hebt als data-analist, arts of marketing manager, dan zegt dat veel over de diepgaande connectie die je voelt in je relatie.
We zouden ons juist moeten verwonderen over ‘serieuze volwassenen’ die sentimenteel, op kinderen gebaseerd spel, afdoen als ‘kinderachtig’. Je kan je afvragen wat er met het kinderlijke deel van die mensen is gebeurd en waarom ze zich hier zo tegen verzetten. Waarom is het voor sommige mensen zo moeilijk om als kwetsbaar en kinderlijk te worden gezien?
Wat is echte volwassenheid?
Echte volwassenheid betekent niet dat je alle bewijzen van je zwakke kanten of onvolwassenheid helemaal zijn vervaagd. Nee, volgens The School of Life zit dat heel ergens anders in. Het kan zijn dat we moeten wachten tot we ‘echt volwassen zijn’, totdat we opnieuw kunnen leren spelen en liefhebben met een deel van de authenticiteit en openhartigheid van onze jongere zelf.
Hoe Freuds Oedipus-complex je seksleven kan helpen (Huh? Ja echt!)
Wil je meer filosoferen, reflecteren en kritische vragen stellen over de belangrijke onderwerpen in het leven zoals liefde, relaties, geluk en de maatschappij? Check dan de cursussen en colleges op de website van The School of Life.