The Sex Issue: deze factoren verlagen je libido
Dat de ene persoon een hoger libido heeft dan de ander, is een open deur. Maar wat als je ondervindt dat je libido wel héél laag ligt? En dat je daar eigenlijk wel graag verandering in zou willen brengen, al dan niet omdat het druk legt op je relatie? Misschien helpt het om inzicht te krijgen in deze libido verlagende factoren.
Want dat je libido méér is dan je aangeboren hoeveelheid testosteron (het belangrijkste hormoon voor seksueel verlangen), moge wel duidelijk zijn.
Deze factoren verlagen je libido
Merk jij bij jezelf op dat je libido de laatste tijd niet erg hoog ligt? Misschien ligt ‘t aan één van deze factoren.
Stress
Of je nu stresst over geld of over een deadline op het werk, dagelijkse zorgen hebben een grote impact op je libido. Dat komt omdat stress je lichaam in fight or flight modus zet.
Wanneer je lichaam dit ervaart, gaat je hartslag de hoogte in en stijgen zowel je bloeddruk als je ademhaling. Niet-essentiële functies daarentegen, zoals je libido, zullen drastisch dalen.
Voeding
Oesters, asperges, nootmuskaat en kruidnagel: van heel wat voedingsmiddelen wordt beweerd dat ze een natuurlijk afrodisiacum zijn. Toch is het voor een gezond libido vooral belangrijk om een evenwichtig, gevarieerd voedingspatroon aan te houden.
Dat wil zeggen: voldoende groenten en fruit en voldoende gezonde vetten zoals noten en oliën. Zeggen we nu dat je nooit meer mag snoepen? Natuurlijk niet! Balans is ook hier het sleutelwoord. Maar onthoud dat bewerkte voeding, gefrituurde producten, suiker en alcohol het libido op natuurlijke wijze verlagen.
Slaap
De relatie tussen de kwaliteit van je slaap en je seksuele verlangens behoeft weinig discussie. Slapeloosheid staat namelijk nauw in verband met een verminderd libido. Insomnia zou zelfs kunnen leiden tot een compleet seksueel dysfunctioneren.
Onthoud dus dat een goede slaapkwaliteit belangrijk is voor je libido, naast heel wat andere factoren in je leven (zoals productiviteit, welzijn en concentratie).
Antidepressiva
Triest maar waar: antidepressiva staan in verband met libidovermindering. Dat komt omdat antidepressiva invloed hebben op je serotonineniveau: één van de belangrijkste geluksstofjes van ons lichaam.
Daar is helaas weinig aan te veranderen op het moment zelf, maar op z’n minst weet je dat het enerzijds compléét normaal en anderzijds dus om iets tijdelijks gaat. Onthoud hoe dan ook: het is níét het resultaat van jouw persoonlijk falen!
De pil
Dat de pil vrouwelijke lustgevoelens onderdrukt, is vast geen verrassing meer. De ene vrouw heeft er weliswaar meer last van dan de ander, maar hoe dan ook heeft de pil een aanzienlijke impact op je (seksuele) hormonen.
En toegegeven: een ideaal voorbehoedsmiddel lijkt tot op de dag van vandaag nog niet te bestaan, al bestaan er natuurlijk wél voldoende alternatieven voor de pil.
Trauma en misbruik
Veel libidoproblemen vinden hun oorsprong in gebeurtenissen tijdens de kindertijd. Vooral slachtoffers van trauma en misbruik ervaren problemen met het opwekken van seksuele verlangens. Sterker nog: zij vinden het moeilijk om seks los te koppelen van gevoelens van gevaar en bedreiging.
Het effect dat trauma’s in je kindertijd kunnen hebben op je volwassen leven
Leeftijd
En tot slot: leeftijd haalt je libido op natuurlijke manier naar beneden. Is dat erg? Absoluut niet, iedereen ervaart het immers op een gelijkaardige manier. Gelukkig zijn er voldoende andere manieren om intimiteit te delen met elkaar.