Slow down: hoe overzie je een leven vol prikkels als drukbezette vrouw
De wereld waarin we leven ziet er vandaag de dag anders uit dan pak ‘m beet 30 jaar geleden. Vrouwen werken meer buitenshuis, maar dragen ook nog de zorg voor de kinderen. En door digitalisering komen er op een dag veel meer prikkels binnen. Want ook de opvang of basisschool werkt met allerlei apps en de werkmail stroomt ook ‘s avonds binnen. Hoe overzie je dit leven vol prikkels, als drukbezette vrouw?
We vroegen het aan de 39-jarige Lithal. Zij heeft dé oplossing gevonden voor drukbezette vrouwen door een plek te creëren waar vrouwen met en zonder kinderen alles vinden wat ze nodig hebben onder één dak: Rainbow, het Happiness Concept. Je vindt er yoga, paaldansen, massages, schoonheidsbehandelingen, maar ook werkplekken, een lunchroom met heerlijke sapjes, salades, koffie en broodjes en een oppasservice voor kinderen.
Het is haar missie om voor jezelf kiezen te normaliseren. Lithal wil het makkelijk maken om jezelf wat me time te gunnen. Want als jij kiest voor je eigen welzijn en geluk, dan heeft dat een positieve invloed op je omgeving.
Selfcare in een leven vol prikkels
Lithal Petilon verzamelt alle vormen van selfcare onder één dak en maakt zelfzorg toegankelijk voor vrouwen die hier anders niet aan toe zouden komen. Alleenstaande moeders of vrouwen die geen ‘village‘ om zich heen hebben en toch behoefte hebben aan me time. Het Rainbow Happiness Concept geeft vrouwen de kans om zichzelf op nummer één te zetten, maar ook als je niet in de buurt woont, heeft Lithal tips om jouw leven iets overzichtelijker te maken.
“Als (alleenstaande) moeder en ambitieuze vrouw weet ik als geen ander dat het leven alle kanten op kan bewegen. Ik deel graag drie tips die mij helpen om dichtbij mezelf te blijven in hectische tijden en stressvolle situaties en die een leven vol prikkels overzichtelijker maken.
1. Maak tijd vrij voor jouw uitlaatklep in een leven vol prikkels
Wees bewust van wat jou echt gelukkig maakt en waardoor jij je goed voelt (van binnen en/of buiten). Maak daar tijd voor. Heb je bijvoorbeeld je mama-dag, maar enorme behoefte aan een ontspannen massage? Kies zonder schuldgevoel voor dingen waar jij energie van krijgt, want die energie helpt je om ook de stressvolle momenten van het leven te kunnen dragen. Die bewuste momenten waarop je investeert in jezelf, maken je een gelukkiger mens, en dat is het beste medicijn tegen stress!
2. Creëer dagelijkse happiness-momenten
Plan elke dag bewust tijd in om (even) te ontspannen en te ontsnappen aan het leven vol prikkels. Ga naar buiten voor een fijne wandeling, het liefst in de natuur of creëer een moment van stilte in een meditatie. Dans alles eruit, alleen of met je kinderen of geniet bewust van een heerlijk kopje koffie of thee in een leuk koffietentje. Bij ons hebben we speciaal een oppasservice, zodat je ook echt even kunt zitten en genieten van je drankje.
En minstens zo belangrijk: plan deze momenten dagelijks in. Deze rustmomenten helpen je om je gedachten te ordenen. Ze zorgen voor een pauze van de constante stroom aan prikkels en laden je weer op voor wat komen gaat. Dus investeer in die me time momenten. Plan de oppas alvast in of blok het in je agenda, zodat je zeker weet dat het er niet bij in schiet.
3. Bewust nee zeggen…
Nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf. Het klinkt als een ontzettend cliché, maar sinds ik mij hier bewust van ben gaat er een wereld van tijd, ruimte en energie voor mij open. Bewaak je grenzen en zeg nee tegen dingen die je energie kosten, zonder dat ze je iets opleveren. Dit betekent niet dat je egoïstisch bent, maar juist dat je je eigen welzijn op de eerste plaats zet en uiteindelijk plukt iedereen daar de vruchten van. Door prioriteiten te stellen en selectief om te gaan met je tijd en energie, houd je ruimte over voor de dingen die jou energie opleveren.”
In een leven vol prikkels, wil je wat vaker bewust stil staan bij stilte creëren, wij delen nog vijf tips die helpen om beter met prikkels om te gaan.
Lees ook: Stefanie stelt kinderen uit omdat ze geen huis kan kopen.
Relatietherapeut over ouderverstoting: ‘Het proces is vaak onzichtbaar voor de buitenwereld’