Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #3 Dagboek uit Amerika
We hebben amper een week verkering wanneer Claire tussen neus en lippen door bekend maakt dat ze over 3 weken op vakantie gaat. Met haar ouders op roadtrip door Amerika. Een hele maand lang! We balen. We zijn op dat moment de hele week bij elkaar geweest en willen elkaar niet missen. Ook al is het pas over 3 weken.
Ineens zegt ze: “Er is ook nog een vliegticket en een plek in de camper over! Misschien kun je wel mee?” Ik denk aan de familie van Claire. Zij was de oudste thuis, daarna kwam er een tweeling. En net toen de moeder van Claire haar gewenste vierde kind verwachtte, bleek een drieling op komst. Dat betekent in totaal vijf(!) jongere broertjes en zusjes. “Nouu..” zeg ik, “daar moet ik even over nadenken…”
Samen op vakantie
Uiteindelijk blijkt dat ik zelf niet zomaar 3 weken weg kon plannen en dus hoef ik niet echt na te denken: ik blijf thuis. Wel zwaai ik haar natuurlijk uit op Schiphol, in wat voor het grondpersoneel één van de meest misselijkmakende afscheidstaferelen tot dan toe moet zijn.
Het tijdsverschil met Nederland is 7 á 8 uur en het duurt niet lang voordat mijn slaapritme compleet naar de knoppen is. Vanuit Amerika stuurt Claire wisselende berichten. Of ze vindt het geweldig en wil graag dat ik de reis samen met haar meemaak óf ze wil graag naar huis en met mij zijn, omdat ze de drukte van de reis niet meer trekt.
Ook lezen: Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #1 – De signalen
Hoe langer de reis duurt, hoe vaker ik hoor dat ze de hele dag in de camper blijft en de geplande avonturen van die dag aan zich voorbij laat gaan. Te veel prikkels en te weinig zin om zich daar doorheen te slaan.
Camperdagen
Op de ‘camperdagen’ van Claire appen we de hele dag. Over de spanningen die zo’n reis oplevert, over de frustraties onderling, maar ook over dat ze het extra moeilijk vindt om na 2 dagen weer afscheid te moeten nemen van de ‘nieuwe’ camping.
Maanden na de reis lees ik de gesprekken nog met enige regelmaat terug. Op de moeilijke momenten waan ik mij weer even in de roze wolk van de eerste maand in een nieuwe relatie, met soms meer verliefde emoji’s dan leestekens. Lees je tussen de regels en hartjesogen door, dan verschijnt er iets van een gebruiksaanwijzing.
Lees ook: Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #2 Een buitenaardse liefde
Niemand komt met een gebruiksaanwijzing, maar iedereen heeft er eentje. Wanneer je ‘m eenmaal krijgt, bewaar hem dan goed, want je kunt ‘m nog weleens nodig hebben.
Jeroen Sturing (24) is partner van Claire, die worstelt met een depressie, een dwangstoornis en een persoonlijkheidsstoornis. In deze columnserie beschrijft hij de leuke en minder leuke dingen van zijn bijzondere relatie. Samen hebben ze de podcast Stoorzender.
Meer over mentale gezondheid?
- 10 simpele tips van therapeuten voor het beschermen je mentale gezondheid
- Waarom angsten niet altijd te relativeren zijn (en hoe je er dan toch mee omgaat)
- Wanneer het piekeren niet stopt: Hannelore (21) leeft met een gegeneraliseerde angststoornis