Wat we van de Dalai Lama kunnen leren over leven met compassie
De Dalai Lama is de hoogste spirituele leider binnen het Tibetaans boeddhisme, en daar kunnen we natuurlijk wel het één en ander van opsteken. Zo heeft hij een bijzonder inspirerende mening over leven met compassie. Wedden dat je meer kunt opsteken uit zijn ideeën dan je op het eerste zicht zou denken?
De huidige Dalai Lama heet Tenzin Gyatso maar werd geboren als Lhamo Dhöndup. Hij is de 14de Dalai Lama. Voor wie het niet precies weet (begrijpelijk!): de Dalai Lama’s zijn de belangrijkste tulkus (ofwel gereïncarneerde lama’s) van de gelug, een van de tradities binnen het Tibetaans boeddhisme.
Leven met compassie zoals de Dalai Lama
In zijn visie op geluk benadrukt de Dalai Lama uitdrukkelijk het belang van compassie. Hoe meer compassie we vertonen, hoe beter ons brein functioneert, stelt hij namelijk. Je zou compassie bovendien kunnen zien als tegengif voor negatieve emoties.
https://www.bedrock.nl/dalai-lama-covid-19/
Dat zit zo: negatieve emoties (zoals angst en woede) zorgen er namelijk voor dat we de werkelijkheid foutief interpreteren. We projecteren onze negatieve emoties op wat we zien en zien alles negatief zwart en donker in.
Als gevolg maken we foute, door negatieve emoties gekleurde, beslissingen. Compassie daarentegen stelt je in staat om de wereld vanuit een nuchtere bril te bekijken.
De voordelen van compassie
Compassie geeft je daardoor zelfvertrouwen en reduceert angst. Hiervan gaat je brein automatisch kalmeren, waardoor het beter gaat functioneren.
Door compassie aan de dag te stellen, bouw je voor een deel aan je innerlijke kracht. Het stelt je instaat om met situaties te benaderen vanuit een liefdevolle vriendelijkheid. Daarmee is compassie volgens de Dalai Lama de sleutel tot geluk.
Wereldwijde compassie
De Dalai Lama is daarom van mening dat compassie wereldwijd aangeleerd zou moeten worden aan jonge kinderen. Die taak ligt bij het onderwijs en dus – enigszins verrassend – niet bij religie.
“Compassie ontwikkelen is geen religieuze aangelegenheid, maar een universeel vraagstuk,” stelt hij. Ouders hebben daarin een belangrijke rol. Zij moeten hun kind in de eerste plaats de maximale hoeveelheid liefde geven en de toon zetten voor liefdevolle vriendelijkheid binnen het gezin.
https://www.bedrock.nl/wereldvrede-dalai-lama/
Wanneer individuen compassie aanleren binnen de muren van het gezin, wordt het makkelijker om compassie te uiten in externe omgevingen als werk, buren en de bredere maatschappij.
Zo cultiveer je meer compassie
Je vraagt je misschien af hoe je meer compassie traint. Want ook de Dalai Lama geeft toe dat het niet altijd makkelijk is om complexe emoties als hebzucht, angst en woede om te zetten in compassie.
Met deze checklist kun je toetsen hoe het gesteld is met jouw mate van compassie. Heb je het gevoel dat je nog wel wat meer compassie kunt ontwikkelen? Vanuit Stanford University worden online Compassion Cultivating Training sessies georganiseerd, waar deelnemers wereldwijd aan kunnen deelnemen.
Dát is nog eens investeren in je persoonlijke ontwikkeling, niet?