Hoe kan je je leven meer betekenis geven?
Op de vraag naar de zin van het leven kunnen de antwoorden zeer verschillend zijn. De één vindt zingeving in kitesurfen, de ander in zijn werk en weer een ander zal zeggen dat het krijgen van kinderen pas echt voor zingeving zorgt. Maar uit de tweewekelijkse rubriek ‘Zin in het alledaagse’ van Trouw blijkt dat de zin van het leven vaak vaak diep geworteld zit in het alledaagse.
Alle interviews van deze rubriek zijn onlangs gebundeld in het gelijknamige boek, dat verhalen bevat van gewone Nederlanders over hoe het leven betekenis krijgt.
Inspirerende verhalen
Het is algemeen bekend dat vrijwilligerswerk zin geeft door de voldoening die het oplevert, en dat ziektes vaak verhelderend kunnen werken. Toch zou een serie over alleen vrijwilligerswerk en ziektes na verloop van tijd wat eentonig worden. Daarom ging journalist Peter Henk Steenhuis op zoek naar meerstemmigheid en juist uiteenlopende verhalen.
Zorgt het krijgen van kinderen echt voor meer zingeving (of kun je dat uit iets anders halen?)
Het leuke van deze rubriek (en dus van het boek) is dat je weer even op een andere manier naar het leven gaat kijken. Op een hele luchtige en inspirerende manier. Denk aan: hoe je zomaar, uit het schijnbare niets, liefde kunt ervaren. Hoe je je verbonden kan voelen met de natuur. Of hoe een beperking ervoor kan zorgen dat je het leven omarmt als nooit tevoren.
De kunst van zingeving
Maar wat bedoelen we eigenlijk met zingeving? Dat is het gevoel dat je leven zinvol is en betekenis heeft. En dat je bijdraagt aan iets dat jezelf overstijgt. Dit gaat samen met een prettig, aangenaam gevoel. Sommige mensen krijgen dat van sporten, anderen van muziek maken of van wandelen door het bos.
Een reminder: iedereen doet maar wat (waarom je niet hoeft te weten wat je wilt)
De kunst om je leven betekenis te geven ligt eigenlijk helemaal in jouw eigen handen. Je moet jezelf kritisch afvragen wat jouw purpose in het leven is. Waar de ene persoon glashelder weet dat dat kinderen of zeehonden zijn, ligt dat voor de ander misschien bij iets heel anders. En dat is helemaal oké!
Wat is jouw purpose?
Dus als je de vraag uit de titel van dit artikel wilt beantwoorden, zul je goed zelfonderzoek moeten doen. Je moet daarvoor jezelf leren doorgronden en weten wat je kernwaarden en drijfveren zijn. Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af wat je het allerliefste zou doen als geld geen rol zou spelen? Denk goed na en geef zo uitgebreid mogelijk antwoord.
Beantwoord je deze vraag met ‘de wereld rondreizen’ of met ‘een eigen bedrijf starten’? Op deze manier kom je dichter bij het antwoord op de vraag wat jouw purpose in het leven is. En dát is waar je vooral in moet investeren. Als je jezelf voedt met de dingen die jouw purpose voeden, dan kom je vanzelf tot meer zingeving.
Zo vind jouw purpose ofwel jouw ultieme levensdoel (een psycholoog vertelt)
Verbinding maken
En weet dat het ook iets heel simpels kan zijn. Je hoeft echt niet per se een weeshuis in Malawi op te zetten, een boek te schrijven of overgrootmoeder te worden. Het kan ook zijn: een luisterend oor bieden voor je naasten, voetballen met je neefje of de hond van de buren uitlaten.
Je mag je vrij voelen om keuzes te maken die echt bij jou passen. Doe waar je goed in bent en wat jouw identiteit bekrachtigt. En zorg dat je verbinding maakt met anderen en deel uitmaakt van een groter geheel. Dan zit je vaak op de goede weg.