Bedrock Travel: op bezoek in Letland voor natuur, slow living én duurzaam design
Wanneer we behoefte hebben aan avontuur en natuur zijn we al gauw geneigd om tickets te boeken naar verre oorden. Oorden met zon, héél veel zon. En strand, dat willen we ook. Een beetje stereotyperend wellicht, maar het avontuur dichterbij huis zoeken is nu eenmaal minder populair. En dat is zonde. De onontdekte landen in Europa zijn het ontdekken namelijk waard, júíst omdat ze zo onbekend zijn. Zo ontdekten we dat Letland zeker op je travel list moet.
We nemen je mee naar Letland, waar we op bezoek gingen om het ‘slow living’ en de aandacht voor ‘duurzaam design’ te ontdekken. Want waarom zou je naar de andere kant van de wereld vliegen, als er hier zoveel te ontdekken valt?
Oh én in Letland is er trouwens ook gewoon zee en strand. Misschien iets minder zon erbij dan in Zuid-Oost Azië, maar een prachtig strand, natuur en oog voor duurzaamheid is er zéker.
De schoonheid van Riga, de hoofdstad
De hoofdstad Riga is zo’n twee uur vliegen vanaf Schiphol of bijna 20 uur rijden met de auto.
Voor wie een lesje topografie nodig heeft (had ik wel voor ik aan dit avontuur begon); Letland ligt vanaf Polen, naar rechts, via Litouwen naar boven en dan ben je in Letland. Daarboven ligt weer Estland en het grenst verder aan Rusland en Wit-Rusland.
Lees ook: Bedrock Travel: het wordt tijd om Oost-Europa te ontdekken, en wel per trein
Dat laatste kan je trouwens duidelijk terug zien in de architectuur in de pittoreske hoofdstad Riga. De stad staat vol met art noveau stijl gebouwen. Van kleur tot grijs en van opvallende hoofden afgebeeld op gebouwen tot grootse poorten.
Eigenlijk valt de stad moeilijk te vergelijken met welke andere Europese stad dan ook.
De helft van Letland is bos
Letland is iets groter dan Nederland en er wonen zo’n 2 miljoen mensen, waarvan 600.000 in Riga. Niets vergeleken met de steden in de randstad van Nederland dus, het was dan ook heerlijk rustig op straat.
Vind je vast ook leuk: Reizen maakt je gelukkiger dan welke spullen ook ter wereld, bewijst dit onderzoek
We leerden al snel dat 50 procent (!) van Letland bestaat uit bos. Dat is écht heel veel. En dat merk je zelfs in de hoofdstad; overal waar je bent, zie je bomen, parken en héél veel bladeren. Een oase van groen (of in dit geval geel, het was hartstikke herfst) die een bepaalde rust en gezelligheid creëert.
Letland en slow living
Wanneer een land voor de helft bestaat uit natuur, zie je dat in veel dingen terug. Er is een bepaalde connectie met en respect voor de natuur. Op de straten is geen afval te bekennen, in de weekenden zoekt men graag de natuur op (da’s gelukkig niet zo’n lange rit) en de lifestyle lijkt erop aangepast.
In de zomer bezoeken de Letten in de weekenden steevast het strand, dat overigens maar 15 minuten rijden is vanaf Riga. Prachtige stranden aan de Baltische zee, inclusief houten huisjes waar in geen mijlenver iets of iemand te bekennen is.
Ook interessant: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt
De Letten die wij ontmoetten, leiden naar eigen zeggen een simpel leven, want ‘je hebt niet veel nodig om gelukkig te zijn’. Je begrijpt: wij willen hier terugkomen in de zomer.
Natuur
Enfin, voor een flinke portie natuur rij je vanuit Riga naar Sigulda, een natuurgebied op 30 minuten afstand, met een prachtig dal en een brede rivier. Het gebied is omringt door oude, deels vervallen dorpjes (waarvan we ons soms afvroegen of ze nog helemaal bewoond waren).
Must read: Vliegen is heilig (of toch niet?)
Van locals hoorden we zo nu en dan verhalen over de Sjovet-Unie tijden. Want ook daar zie je nog een hoop van terug, veel grijze oude gebouwen met een precies dezelfde uitstraling. Terwijl je onderweg ook de vakwerk huisjes in Duitse stijl duidelijk ziet. En laten we art noveau stijl niet vergeten in Riga. Een gemixte, bijzondere plek dus.
Outdoor
Een klein fieldresearch op Tinder leert dat de Letten naast gek op de natuur, ook hartstikke sportief zijn (die binnen mijn filter pasten dan). Er wordt veel gekanood, gewandeld, gezwommen en gefietst.
Onze host bevestigt: “Tijdens de nationale feestdag is de stad muisstil. Iedereen trekt de natuur in.” Da’s wel even wat anders dan Koningsdag bij ons…
Duurzaamheid in Letland
Waar we in Nederland veel producten importeren (en natuurlijk exporteren), werken de Letten liever met wat ze hebben. Zo groeit de Lindeboom er ruimschoots en wordt ‘ie door de Letten als heilig gezien.
De boom met lieflijke witte bloem zie je overal terug in de producten die de Letten maken; van de (natuurlijke) shampoo’s tot sojakaarsen en van honing tot zelfgemaakte thee.
Als we even later een rondleiding krijgen van de founder door de fabriek van het grootste biologische beautymerk van Noord-Europa, Mádara, komt de Lindeboom evenees terug. Lotte Tisenkopfa-Iltnere is hier al 12 jaar (sinds haar 21e!) bezig met het opzetten van het 100 procent natuurlijke huidproductenmerk. En met groot succes.
Alle ingrediënten zijn er natuurlijk (ja, ook die van de lipsticks en concealers – deze worden van kristallen en mineralen gemaakt) en de verpakkingen zijn allemaal recyclebaar.
Homemade producten
Hennep is ook zo’n product van eigen grond dat de Letten traditiegetrouw in van alles verwerken; in zout en olie bijvoorbeeld.
Ook veel andere producten worden hier zelf gemaakt, zoals pasta, bloemen, thee maar ook bier en huidverzorgingsproducten. Weinig producten hoeven dus van ver te komen, en dat scheelt een hoop CO2-uitstoot i.v.m. transport.
En de zero waste movement…
Dat ze in Letland begaan zijn met de natuur blijkt opnieuw uit het stijgende aantal zero waste-cafés die overal in de hoofdstad op poppen.
Laura en Andis, twee Letse zero waste-bloggers van SeekTheSimple, verklaren: “Het is een trend, de jongeren zijn enorm betrokken bij de natuur en klimaatverandering. Er zijn in Riga nu zo’n zeven zero waste-cafés en een aantal zero waste-winkels.”
Daar kunnen wij nog een puntje aan zuigen!
Meer Bedrock Travel?
- Bedrock Travel: hoe het komt dat microreizen steeds populairder wordt (wij zijn fan!)
- Bedrock Travel: waarom je deze zomer Nederland wilt ontdekken (en vliegen overrated is)
- Zo krijg je die fijne reis-vibe in je huis zonder écht de wereld rond te reizen