Met de ‘let them’-theorie ervaar je meer rust in relaties en vriendschappen
Ervaar je onrust binnen vriendschappen of relaties en vind je het maar lastig om de controle los te laten? De let them-theorie gaat viral op Instagram en laat je beter omgaan met verwachtingen. De theorie werd voor het eerst gedeeld door de Amerikaanse podcastmaker Mel Robbins en werd binnen twee weken ruim twintig miljoen keer bekeken.
De let them-theorie zou zorgen voor meer rust in relaties en vriendschappen. Hoe dat kan? Met de theorie stel je volgens Robbins minder verwachtingen aan anderen en leg je bepaalde keuzes bij jezelf neer. Hierdoor raak je minder snel teleurgesteld en vind je het oké om op jezelf aangewezen te zijn.
De let them-theorie voor meer rust
“Als je vrienden je dit weekend niet uitnodigen voor een brunch, let them. Als de persoon die je aantrekkelijk vindt geen behoefte heeft aan binding, let them,” zo begint Robbins haar video. “Zo veel tijd en energie wordt verspild aan de verwachtingen die we van anderen hebben en het forceren daarvan,” aldus de podcastmaker. Volgens haar is de theorie vooral handig voor mensen die in vriendschappen en relaties meer geven dan nemen.
Robbins legt uit dat de let them-theorie je duidelijk maakt wie de personen echt zijn. Door ze niet langer te forceren hun best te doen, ontdek je misschien wel dat die vriendschap helemaal niet zo goed voor je is. De relatie blijkt dan soms eenzijdig te zijn -laat jij niks meer van je horen, dan hoor je plots ook niets meer van hen. Met de theorie kies je er zelf voor om een stap terug te doen, waardoor je ook zelf bepaalt dat je meer tijd en aandacht waard bent.
De controle loslaten
Onder de duizenden reacties regent het complimenten voor Robbins. Mensen die de theorie in praktijk brachten, laten weten dat het ze veel rust geeft in relaties. Vooral de controle loslaten voelt voor veel ervaringsdeskundigen als prettig. Het levert volgens hen vriendschappen en relaties zonder ellenlange ruzies of een ondergewaardeerd gevoel op.
Toch worden er ook vraagtekens bij de theorie gezet. Is mensen simpelweg hun ding laten doen in plaats van ze aanspreken op toxisch gedrag wel zo gezond? Glamour Magazine vroeg het aan Dr. Sophie Mort, die gespecialiseerd is in mentaal welzijn. Hoewel zij de vraagtekens wel begrijpt, ziet ze zelf ook de positieve kant van de theorie in.
“Het probleem is, als we andermans gedrag proberen te veranderen, dat we zelf teleurgesteld en gefrustreerd eindigen. We verliezen het zicht op ons eigen leven en op wat we daadwerkelijk kunnen controleren,” aldus Mort. Volgens haar zorgt de let them-theorie ervoor dat we meer vrede en vrijheid ervaren en tegelijkertijd betere relaties kunnen onderhouden.
Ook zij noemt specifieke situaties waarin ze de theorie zou toepassen: niet alleen wanneer je twijfelt of een vriendschap wel zo goed voor je is, maar ook tijdens de beginfase van het daten helpt het om vaker ‘let them‘ te denken. Zo kom je er al vroeg achter of je date net zoveel moeite in jou stopt als jij in hem/haar. “De let them-theorie betekent niet dat anderen je slecht moeten behandelen, of over je grenzen heen moeten gaan. Het betekent wel dat je je relaties observeert en daardoor op tijd kunt weglopen van een ongezonde situatie,” aldus Dr. Mort.
6 ongezonde gewoontes in liefdesrelaties (en hoe dat beter kan)