Let op! Deze dingen kun je niet recyclen (ook al dacht je misschien van wel)
Hoewel het nut van recyclen steeds meer in twijfel wordt getrokken, betekent dat nog niet dat je zomaar klakkeloos alles bij het restafval kunt gooien. Toch kun je ook weer niet alles tot plastic, karton of groenafval rekenen. Hoewel de richtlijnen enigszins verschillen per stad, kunnen deze dingen over het algemeen níet worden recyceld. (Fun fact: wist je trouwens dat verbrand restafval deels wordt hergebruikt bij de aanleg van wegen?)
Pizzadozen
Lekker makkelijk, pizza aan huis laten bezorgen – maar niet heel duurzaam. Door de vetvlekken op de dozen zijn die vaak niet meer recyclebaar. Ook andere verpakkingen waar verf-, olie- of etensresten op zitten kun je niet recyclen, zoals gebruikte koffiecupjes (let op: die van Nespresso kun je wel apart inleveren). Tenzij je ze eerst kunt schoonmaken, natuurlijk.
Kauwgomdoordrukstrips
Leuk Galgje-woord, toch? Helaas moeten ook deze bij het restafval; door het vastgelijmde aluminiumfolie mogen ze niet bij het plastic, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Ook ‘puur’ aluminiumfolie mag dus niet in de PMD-bak.
Ballonnen
Ze lijken wel een beetje plastic-achtig, maar zo’n feest is het niet (see what I did there?). Ook ballonnen gooi je dus bij het restafval.
Lees ook: Zo organiseer je een zero waste feest!
Drinkglazen
Huh, maar glas kan toch gewoon in de glasbak? Nope: die is alleen bestemd voor verpakkingsglas, zoals wijnflessen. Drinkglazen kunnen een andere samenstelling hebben, waardoor ze een ander smeltpunt hebben. Dat geldt dus ook voor veel ander glas, zoals ramen.
Bubbelplastic-enveloppen
De bubbelplastic-envelop is een beetje een gemene, want eigenlijk is hij wel te recyclen, maar daarvoor moet je ‘m uit elkaar halen (en dat gaat nogal lastig). In zijn geheel zou hij dus bij het restafval moeten. Overigens mogen enveloppen met een venster wel gewoon bij het oud papier.
Rietjes en plastic bestek
Ook voor plastic geldt eigenlijk dat voornamelijk verpakkingsplastic gerecycled kan worden, en al het andere niet. Onder andere rietjes en plastic bestek zijn dus uitgesloten. Bovendien zijn rietjes toch te klein om te recyclen.
Koffiepads en theezakjes
In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes zit een vorm van kunststof, waardoor ze zelfs niet in de GFT-bak mogen.
Kartonnen koffiebekers
Wist je dat er om kartonnen koffiebekers een plastic laagje zit om ze vloeistofdicht te maken? Helaas heeft dat voordeel ook een nadeel: recyclen wordt erdoor onmogelijk. Ook ander papier met een plastic (of ander soort) laagje moet bij het restafval, zoals bijvoorbeeld foto’s. Plastic koffiebekers kunnen trouwens wél gewoon worden gerecyceld.
Lees ook: Snap jij ook weinig van afval scheiden? 5 tips voor het scheiden van afval
Chipszakken
Ook plastic met een extra laagje kun je niet recyclen, zoals chipszakken met het laagje aluminiumfolie.
Luiers
Mocht er iemand ooit op het idee zijn gekomen om luiers te willen recyclen (ik in ieder geval niet): ook dat kan niet. Hygiëneproducten, waaronder ook tissues en toiletpapier, zijn überhaupt nog niet recyclebaar. Op sommige plekken worden luiers trouwens wel ingezameld voor compostering. En anders kun je altijd nog voor wasbare luiers gaan!
Blik en drankkarton
De richtlijnen voor blik en drankkarton verschillen heel erg per omgeving. In Amsterdam mag drankkarton bijvoorbeeld bij het PMD-afval en blik niet, in andere gemeenten is dat andersom of mag het beide wel of niet. Meestal kun je dat gewoon vinden op de site van de gemeente.
Wil je precies weten wat je met jouw afval moet doen? Milieu Centraal heeft een handige afvalscheidingswijzer, waarin je bijna alles kunt opzoeken.
Meer lezen over recyclen?
- Dit gebeurt er met je afgedankte kleding
- Leven zonder afval? Alles over dé 5 R’s van een zero waste-leven
- Zo goed: 80 procent van de nieuwe collectie van Lush is verpakkingsvrij