Eva Spigt
Eva Spigt Betere wereld 27 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Leren van inheemse stammen: indianen uit de Amazone

Bij indianen denk je misschien aan de oorspronkelijke bewoners van Amerika maar ook in Brazilië heb je indianen wonen in de Amazone. Bijna 96 procent van de indianen zijn door de Portugezen uitgeroeid tussen 1500 en 1605. Gelukkig zijn de indianen de snelst groeiende bevolkingsgroep in Brazilië en is het aantal gegroeid van een kleine 300.000 naar 700.000 in de afgelopen jaren.

De indianen zijn daarmee de snelst groeiende bevolkingsgroep in Brazilië. En niet zonder reden. Dit kunnen we namelijk van hen leren.

Indianen in de Amazone

In Brazilië worden nog zo’n 180 indianentalen gesproken en er zijn zelfs 50 gemeenschappen die nog nooit contact hebben gehad met de westerse wereld. Parque Xingu is een van de oudste en grootste indianenreservaten van Brazilië en zelfs ter wereld.

De oprichting van het park heeft 2 doelen: bescherming van de inheemse bevolking en bescherming van de omgeving. In 2011 is er een film over gemaakt, Xingu, die gaat over 3 broers die een tocht maken langs de Xingu rivier en zo in contact komen met de lokale stammen en leren overleven in de Amazone.

Wat we kunnen leren van de indianen

In een artikel van BNN staat dat we veel kunnen leren van inheemse volkeren. Helemaal als je kijkt naar de situatie in de Amazone waar veel bosbranden en ontbossing plaatsvindt. ‘’In ons ‘westerse’ model lopen we tegen grenzen van duurzaamheid aan met de klimaatcrisis, uitputting van grondstoffen en vruchtbare gebieden, sterk afnemende biodiversiteit, en plastic soep in de oceanen.’’

https://www.bedrock.nl/amazone-nederland-soja/

Dat terwijl de indianen juist zorgen voor de natuur. Hun filosofie is erop gebaseerd dat Moeder Aarde niet van ons is maar dat we er juist voor moeten zorgen, ook voor toekomstige generaties. ‘’In de Braziliaanse bossen waar indianen nog wonen, vinden geen bosbranden plaats.

Ruim 80 procent van de biodiversiteit op de aarde is te vinden in inheemse gebieden. Het recente VN-biodiversiteitsrapport concludeerde “dat alles met elkaar is verbonden”.

Laat dat nu precies zijn wat inheemse volken ons al eeuwen proberen duidelijk te maken: alles is een. Deze zomer erkende ook het VN-klimaatpanel de belangrijke rol van inheemse volken bij het bestrijden van de klimaatcrisis.

Mannen en vrouwen zijn gelijk

Waar in de westerse wereld maar weinig vrouwen topposities bekleden (12 procent in 2020 in Nederland), is dat bij de indianen heel anders. Daar is er veel gelijkwaardigheid in leiderschap en worden veel leidende posities juist door vrouwen bekleed.

Het zijn vaak oudere en wijze vrouwen die aan de top staan. Het is zelfs zo dat de man bij de familie van de vrouw gaat wonen en de moeders de meeste invloed hebben op de stammen. Balans is key.

Hoe inheemse stammen kinderen met zelfvertrouwen opvoeden

Om de balans te herstellen, houden de indianen een zonnedans-ceremonie waarbij mannelijke indianen gepiercet worden. Een pijnlijke ervaring maar omdat vrouwen de pijn en het bloederige tafereel van een bevalling moeten ondergaan, een eitje voor de mannelijke indianen. Dit is voor hen de manier om de balans tussen vrouwen en mannen te herstellen.

Nu hoeven we dit ritueel niet te introduceren in de westerse samenleving maar het is wel een mooi voorbeeld hoe gelijkwaardig mannen en vrouwen zijn bij indianen stammen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️