Leren van Inheemse stammen: Indianen uit Amerika
We zoeken vaak wijsheid in de culturen uit het Oosten, uit het boeddhisme, de Chinese geneeskunde en Gandi. Maar de Indianen uit Amerika hebben ook mooie wijsheden waar wij wat van kunnen leren. Verbinding staat centraal.
Indianen zijn één met alles om hun heen. Wat kunnen we daarvan opsteken?
De balans herstellen
De levensvisie van Indianen is verbondenheid, Mitakuye Oyasin, in de Sioux-taal. Deze zin wordt dan ook bij ieder gebed of ceremonie uitgesproken.
Alles wat wij doen op aarde, heeft effect op de rest van de wereld. Deze connectie is er niet alleen tussen mensen maar ook met dieren en de natuur. Zo zijn moeder Aarde en Vader Zon ook deel van de Indiaanse familie.
Het mooie is: familieleden laat je niet in de steek, daar zorg je voor en ga je respectvol mee om. Dus ook met de natuur.
https://www.bedrock.nl/deze-amsterdamse-familie-bezocht-spiritueel-leiders-over-de-hele-wereld/
De Zonnedans is bijvoorbeeld een ceremonie gericht op het tonen van dankbaarheid en respect naar de natuur. Het draait om verbinding met Moeder Aarde en dankbaarheid naar Vader Zon.
In de Indiaanse cultuur zijn ze altijd op zoek naar harmonie en verbinding. De balans tussen man en vrouw wordt bijvoorbeeld hersteld tijdens deze Zonnedans. Mannelijke deelnemers laten zich piercen door hun borst of rug. Vrouwen kunnen meedoen aan de Zonnedans maar niet aan het piercen. Zo vinden de Indianen namelijk dat vrouwen al genoeg lijden tijdens het bevallen, met pijn en bloed.
Wat kunnen wij hiervan leren?
Volgens Serv Wiemers, schrijver van ‘Veerkracht, Indianen van nu over de wereld van morgen’, moeten we juist nu meer dan ooit leven zoals de Indianen. Nu hoeven we niet massaal onze mannen te laten piercen om de balans te herstellen. Wel is het mooi om je meer te verbinden met elkaar en de natuur.
Indianen streven naar balans en gelijkwaardigheid. In deze cultuur is er geen woord voor ‘dieren’, zij zijn gewoon medebewoners en dus gelijkwaardig aan de mens. Maar ook planten zijn familie. De wereld behandelen zoals wij massaal doen met het aanleggen van oliepijpleidingen, het vervuilen met plastic afval en de bio-industrie, vinden zij onbegrijpelijk.
Uit een wetenschappelijk rapport van het VN-biodiversiteitspanel komen 150 wetenschappers namelijk tot een schrikbarende conclusie: van de 8 miljoen planten- en diersoorten op aarde, worden een miljoen de komende 10 jaar met uitsteven bedreigd. Serv geeft aan dat een beetje bijsturen in de huidige maatschappij en zuiniger zijn op de natuur, onvoldoende is.
‘’Wij moeten naar een nieuw paradigma, en laten we daarvoor inspiratie putten uit de traditionele Indiaanse zienswijze. Want wat er nu gebeurt met de planeet, om toch maar met Klukkluk te spreken, “dat zijn van de gekke”. Een nieuwe manier van leven is dus nodig. Eentje waarbij we zuiniger omgaan met Moeder Aarde en daar meer respect naar tonen. Doe jij mee?