Leren van Boeddhisten: ‘noble silence’ zorgt voor een rustiger hoofd gedurende de dag
Ook als je niet gelovig bent, is het interessant om over verschillende godsdiensten te lezen. Elke religie kent immers eigen tradities en gebruiken die inspiratie kunnen bieden voor je eigen leven -al dan niet op een aangepaste manier. ‘Noble silence‘ is een Boeddhistische traditie die voor meer mentale rust zorgt.
‘Noble silence’ is een bewust rustmoment in je dag
De leer van de Boeddha is meer dan yoga en spiritualiteit: Boeddhisten streven naar rust en een goede omgang met menselijke pijn. Ze zijn constant op zoek naar manieren om een lichter leven te leven en handelingen met de juiste intenties uit te voeren. In die zoektocht is rust een belangrijke factor.
Aanhangers van het Boeddhisme nemen regelmatig een break van het dagelijkse leven en reflecteren in zo’n moment op hun dag. Niet samen met anderen of met muziek door hun koptelefoon schallend, maar in totale rust. Praten mag, maar hoeft op dat moment even niet.
De traditie wordt ‘noble silence’ ofwel ‘nobele stilte’ genoemd. Het draait daarbij allemaal om bewustzijn. Rebecca Moore, auteur van Radical Self-Care: Rituals For Inner Resilience, legt het aan het Britse Stylist uit als een manier om het hoofd te legen en dagelijkse afleidingen naast je neer te leggen. Momenten van ‘noble silence‘ ontstaan niet spontaan, maar worden bewust ingepland en door de activiteiten van de dag heen geweven. Hoe lang zo’n momentje duurt, maakt niet uit. Zelfs op de allerdrukste dag kun je het dus nog toepassen: al neem je er slechts twee minuten de tijd voor.
Toepassen in het dagelijkse leven
Volgens Moore kan zo’n ‘noble silence‘ er op verschillende manieren uitzien. Voor de een is het een meditatie in de ochtend, voor de ander is het een kwartiertje zonder smartphone en andere technologie. Ook het eten van een maaltijd zonder afleiding (geen telefoon, geen gesprekken met anderen) kan een optie zijn. Het belangrijkste is dat dit moment bewust wordt ingepland, zodat je echt de tijd neemt om te reflecteren.
De auteur past de traditie zelf sinds enkele jaren toe in haar leven en dat levert veel voordelen op. Zo merkt ze dat haar hoofd minder overloopt aan het einde van de dag en heeft haar communicatie er eveneens baat bij. Doordat ze zelf kiest voor momenten van stilte, zijn de gesprekken die ze wél voert dieper qua aard en betekenis. ‘Noble silence‘ is volgens haar de beste manier om aan je mentale gezondheid te werken; en daarvoor hoef je heus geen aanhanger van het Boeddhisme te zijn.