Leren van de Aboriginals: de oorspronkelijke inwoners van Australië
Het gras is altijd groener bij de buren – in ieder geval wél in onze rubriek ‘Leren van de…’. Want hoewel we dankbaar zijn dat we in Nederland wonen, is de wereld een heleboel mooie culturen rijk waar we graag wat levenslessen van aannemen. Vandaag vertellen je wat wij kunnen leren van de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Australië: de Aboriginals.
Ver weg van de rest van de wereld leefden ze duizenden jaren totaal afgezonderd: de Aboriginals. In een land waarin de natuur verschilt als dag en nacht. Wilde zee, droge woestijnen, tropische regenwouden en uitgestrekte vlaktes. Met talloze dieren die in andere delen van de wereld niet voorkomen. Wat kunnen we van hen leren?
Leren van de Aboriginals
Een belangrijke les die we van de bijzondere cultuur kunnen leren, gaat over purpose ofwel het hebben van (een groter) doel.
Het bijzondere aan de kennis van deze cultuur is dat deze niet is opgeslagen in boeken, maar wordt doorgegeven van mond op mond. Níét doorgeven zou betekenen dat alle kennis verloren gaat. En dat is nogal een hoop.
Dat is dan ook het belangrijkste doel van elke Aboriginal, het doorgeven van zijn/haar kennis aan de volgende generatie.
Lees ook: De lessen die Nederlanders van Australiërs kunnen leren (als heb vertrouwen in het positieve)
Community versterken
Het gemeenschapsgevoel heerst sterk bij Aboriginals. De community wordt gezien als familie. Iedereen helpt dan ook met het opbouwen van de community, helpt elkaar wanneer nodig en maakt de gemeenschap op die manier steeds sterker.
Lees ook: Leren van de Zweden: wat Zweden ons leert over omgang met de natuur (en onze kinderen)
Iedereen wordt in de community gerespecteerd en gewaardeerd, hoe anders iedereen ook is. Er wordt eerder gekeken naar wat deze verschillen kunnen brengen dan wat deze in de weg staan.
Een ander heel groot goed in de Aboriginal gemeenschap is het land waarop zij leven. Omdat hier zoveel duizenden jaren van bijzondere geschiedenis ligt (wel 60.000 jaar!), is het voor hen heilig dat de grond waar ze lopen gerespecteerd wordt.
Zo vind je in het midden van Australië Ayers Rock (ofwel Uluru), een bijzondere (en inmiddels erg bekende) grote, platte rots die veel spirituele betekenis heeft voor de Aboriginals.
Eén met de natuur
Tijdens mijn 2-jarig avontuur in Australië heb ik zélf ook heel wat lessen van Aboriginals geleerd. Zo vertelde een stamhoofd mij hoe vroeger – voordat ze bruut gekolonialiseerd werden zo’n 230 jaar geleden – hoe zij in het wild overleefden in tijden van droogte en tijden van tropische regenstormen.
Ook interessant: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt
Vuur werd met de hand verplaatst en er waren zeer verfijnde vaardigheden opgedaan om te kunnen overleven. Stammen die afhankelijk waren van vis en voedsel uit het water, moesten leren vissen. En goed ook. Want dat is best gevaarlijk met het soort dieren dat er rond zwemt (lees: haaien en krokodillen). Eén van de technieken zou zijn geweest om onder water bubbeltjes te blazen die rond de ogen bleven kleven waardoor men kon zien en met een zelfgemaakte speer kon jagen op vissen.
Alles gaat op
Oh en belangrijk: elk deel van een dier werd er gebruikt. Zelfs wanneer een schildpad werd gegeten, kreeg de oudste de eer om het bloed uit het schild leeg te drinken. Klinkt misschien luguber, maar is heel eervol naar het dier toe. Alles werd er gebruikt. Niets ging verloren.
Wanneer je zó één bent met de natuur, geloof ik dat je de grootste lessen in het leven leert en heb je helemaal niet zoveel nodig om gelukkig te zijn.
Meer leren van andere culturen
- Leren van de Japanners: hippe Japanse vaders zorgen steeds meer voor de kinderen
- Leren van de Noren: 4 wijze lessen uit het onderwijs
- Leren van de Zweden: wat Zweden ons leert over omgang met de natuur (en onze kinderen)